A Victoria’s Secret fehérnemű márka nők milliói számára határozta meg a nőiesség és a szexiség útját, többek között egykor nekem is. A modellek „angyal” pozíciója garantált sztárságot és világhírnevet jelentett, a márka színfalai mögött azonban állítólagos rémtörténetek repkedtek zaklatásról és megfélemlítésről. 

Az 1995-ben indult Victoria’s Secret divatbemutatója külön fogalommá vált, s 2001 óta minden decemberben megrendezésre került. A nők “Super Bowljaként” is elhíresült showműsor évről-évre lenyűgözte a világot új dizájnokkal, látványos angyal szárnyakkal és meghívott fellépőkkel. Alig találunk olyan hírességet, aki a közelmúltban ne adott volna  runway-koncertet a divatbemutató aláfestéseként, ugyanis a modellek között megfordult Harry Styles, Shawn Mendes, Justin Timberlake, Taylor Swift vagy épp Selena Gomez és Ed Sheeran is.  A bemutató azonban szinte a kezdetek óta össztűz alatt állt. Egyből 2002-ben az Egyesült Államok Nők Nemzeti Szervezete (NOW) tiltakozott az esemény ellen és „softcore pornóként” címkézte. A show egyenletesen magas és vékony, fitt modelljei sokak szerint egyre diszharmonikusabban hatottak egy olyan világban, amely ünnepli a sokszínűséget és ezzel párhuzamosan több mentális betegséggel küzd, mint valaha. A szorongás, testképzavar és ezekkel összefüggő depresszió mindennapos a fiatal lányok körében, mégis, számos, női önképet előszeretettel támogató sztár adta nevét, arcát és produkcióját a műsorhoz. Akkor hogy is van ez? 

A „kemény munka” kifejezés, amelyet gyakran hallani a Victoria’s Secret modellektől edzést, csillagászati összegeket felemésztő szépészeti kezeléseket, alakformálást és a #trainlikeanangel hashtag használatát takarja. Nem csoda, hogy sok modell elhivatottan gyakorol, hiszen annak az 50-nek, akit évente kiválasztanak a VS családba, folyamatos étrendhez és testmozgáshoz kell sikeresen tartania magát. A show szigorú súly- és testzsír-követelményei, amelyekről a médiában végtelenül sokat spekulálnak, messze meghaladja a legtöbb átlagos, hétköznapi felnőtt nő testét. 

De épp ez az. A Victoria’s Secret angyalok nem átlagos, hétköznapi nők! A VS angyalokra sokkal helyesebb lenne úgy tekinteni, mint „élsportolókra”, akik csúcskondícióban állnak a kamerák elé és főállásban a testük tökéletesítésével vannak elfoglalva. Félretéve az esetleges mérgező munkakörnyezetet vagy az egész divatiparra jellemző sanyargatást, a nap végén nem a modelleken múlik, hogy másokból mit váltanak ki. Tisztában vagyok azzal, hogy a VS angyalok sok nőben egyenesen utálatot eredményeznek a saját teste irányába: ő miért nem így néz ki, ő sosem lesz szép néhány kilóval nehezebben vagy kockahas nélkül.

Azonban azt gondolom, elsődlegesen a nők egészséges önképét kell megerősíteni, nem egy távoli márka gyűlöletére pazarolni az energiáinkat.

Legtöbben nem ugranának úgy egy medencébe Hosszú Katinkával, hogy azt gondolják, le tudják győzni. Akkor miért néznének úgy a tükörbe, hogy VS angyalhoz hasonlítják magukat? Mindig lesz, aki jobban néz ki nálunk, akinek több ideje van valamire vagy egyszerűen genetikailag könnyebben megy neki. Ettől még a saját értékünk nem lesz kevesebb! Aki ezen alapigazságok mentén nem tud különbséget tenni az ő élete és egy modell élete között, a kezdetektől fogva kudarcra ítéli saját magát.

Engem a Victoria’s Secret modellek motiváltak. Arra emlékeztettek, hogy odafigyeléssel, egészséges életmóddal hozni tudom a legjobb formámat – ha szeretném. Eszembe sem jutott egyazon mércével mérni magunkat, pláne nem összehasonlítgatni. Azonban a VS divatbemutatókat nemrég törölték, és noha ezzel egy korszak véget ért, a nők testképzavara egy csapásra bizonyára nem oldódott meg. Pedig a magabiztosság szexibb, mint bármelyik fehérnemű. 

@kedvemma

Kép forrása: Victoria’s Secret

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu