1956. október 23. – a 12 éves Csics Gyula fogadalmat tesz: elhatározza, hogy naplót ír a forradalmi eseményekről, s azt addig vezeti, míg a szovjet csapatok el nem hagyják az országot. 

Akkor még senki nem gondolta, hogy erre 35 évet kell várni, így végül a napló addig íródott, amíg a csapatok hazánkban állomásoztak, de csak akkor került elő, amikor már nem voltak itt. A napló több, mint 30 éven át Gyula íróasztala leghátsó zugában pihent, hiszen már gyerekként is tudta, hogy ha az iromány rossz kezekbe kerül, abban nem lesz köszönet. 

2004 februárjában azonban úgy döntött, a kortörténeti emlék megérdemli a nyilvánosságot:

„Titkosítva nagypapakorig. Ez volt a kiadandó napló egyik címváltozata. Találónak éreztem, mert megírása óta csak ritkán vettem elő, alig néhányszor néztem bele. Nem a hatóságok, nem a titkosszolgálat, nem a családom, én magam „titkosítottam”. Nem is azért, mintha féltem volna, hogy olyasmit írtam le, ami nem igaz. Nem is azért, mert valakit megbánthattam benne. De amikor 1957-ben, a megtorlások időszakában teljesen világossá vált, hogy minden marad a régiben, tartottam attól, hogy gyerekes fecsegésem másokat bajba hozhat. Ebben az időszakban a szüleimet is féltettem, pedig ők neveltek olyan gyereknek, akit minden érdekelt, ami körülötte történt. A naplóban én az igazat, és csakis az igazat írtam le, gyermeki naivitással, válogatás nélkül, mindent tiszta lélekkel elfogadva.”

A könyv további különlegessége a formátumában rejlik, hiszen az olvasó a kisfiú kézzel írt, digitalizált naplóját tarthatja a kezében. Így nem csak töltőtollas gyöngybetűkre, de az akkori röplapokra is rácsodálkozhatunk, az eseményeket ábrázoló színes rajzokról nem is beszélve. 

A borítón többé-kevésbé Budapest térképe látható. Gyula és legjobb barátja, Kovács János amikor csak tehette csavarogni, felfedező utakra ment Budapesten, ami alapján felépítettek egy képzeletbeli várost. Gyula városa – kedvenc irodalmi hőse után – a Hunyad nevet kapta és fölöttébb hasonlított Budapestre. Egy folyó szelte ketté, benne a Margit-szigetre emlékeztető szigettel, a várost a belvárosból kiinduló sugárutak és a folyó partjáról induló körutak jellemezték. Az utcákat kedves barátairól, osztálytársairól nevezte el vagy épp a forradalmi eseményeket vette alapul. 

Gyula szüleivel a Rákóczi úttól és a Blaha Lujza tértől nem messze lakott, ahol akkoriban még állt a Nemzeti színház, ott volt a Corvin áruház, a Szabad nép székháza és az ahhoz tartozó nyomda, valamint lapelosztó. 10-15 percnyire volt tőlük a Bódy Sándor utca másik végén a Magyar Rádió, A Corvin köz, a Kilián laktanya és a Köztársasági tér – tehát az 56-os forradalom legfontosabb pesti színhelyei. 

Lenyűgöző mesevilágba csöppenünk a napló által, hiszen egy gyerek szemén keresztül nem különösebben érződnek a korra jellemző éjjeli elhurcolásoktól, a fekete autótól való rettegés vagy a rögtönítélő bíróságok koncepciós perei.

Ennek ellenére már-már gyerekszájba nem illő szakszerűséggel olvashatunk arról, amikor Gerő Ernőt felmentik a titkárságból, megalakul a kormány vagy az oroszok megtámadják hazánkat. 

A napló második részében a forradalom utáni hétköznapok követhetők nyomon, ahol egy néma tüntetés utáni hógolyó csata hasonló fontossággal bír, s Kádár János beszéde nem körözheti le a karácsonyra nagy nehezen beszerzett narancsot vagy a szánkózást szakadó hóesésben.

Ez a világ 1956 világa. Csics Gyula saját ötvenhatjáé, amelyet ő formált mindabból, ami vele napról napra történik.

@kedvemma

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu