Costanza, az író egy négygyermekes olasz édesanya és újságíró, aki ezzel a könyvével berobbant a nemzetközi piacra: könyvét számos nyelvre lefordították, és lassan klasszisnak számít ez az írás a keresztény párkapcsolati könyvek között. 

Ráadásul, nem csak házasoknak ajánlott: én hajadonként is rengeteget nevettem és tanultam belőle, miközben olvastam. Most ragadtam a kezembe körülbelül harmadjára: innen is jött az ihlet, hogy könyvajánló szülessen róla.

A cím figyelemfelkeltő üzenete valójában egy mélyebb jelentéssel is bír. Ugyanis „meghalni” sokféle értelemben lehet: meghalni a mindennapi bűnöknek, a kicsinyességnek és irgalmatlanságoknak. De ugyanígy fel lehet támadni a szeretetteljességre, önzetlenségre és a másik fél elfogadására!

A könyv, a címmel ellentétben nem férfiakhoz íródott. Hanem egyfajta „nőktől nőknek” kiadvány ez, DE, uraim, a férfiakról is sok szó esik benne! Ugyanis az alcím az igazi férfiakról szól.

Az írónő végigvezet minket a könyvön, miközben különböző feleségeket sorakoztat fel: az egyik basáskodó, a másik túlféltő, a harmadik elhanyagolja magát, a negyedik nem tud nemet mondani a gyerekeinek, az ötödik pedig mindent is elvár a férjétől. Ezek az édesanyák az író környezetében élő „barátnők”, de ugyanígy sok magyar feleség is magára ismerhet egy-egy mozzanatban közülük. Lehet, hogy némelyik példában megszólítva érezzük majd magunkat, ugyanis Costanza érzékletesen szemlélteti, hogy melyik házasság milyen töréspontokat hordozhat magában: és onnantól kezdve viszont szenzációs humorral és kacagtató példákkal oldja fel a feszültséget. Sok személyes tapasztalatot is belevisz a történetekbe, amikből kiderül: egyikünk se tökéletes, de a legjobb tudásunk szerint az életszentség felé próbálunk navigálni, még akkor is, ha épp fogalmunk sincs, mit kezdjünk a gyerekeinkkel, vagy hogyan érjük el, hogy a férjünk kibírja a félórás ventillálásunkat és kitalálja a gondolatainkat, és ne akarjon felállni és a sürgősen megszerelni a vízcsapot – ugyanis a férfiak nem barátnők. 

A humoros, néha viszont húsbavágóan őszinte példák után minden fejezet egy levéllel zárul. Mindegyik így kezdődik: „Kedves Férjem….” A levélben pedig ott van a megoldás, amit a házastárs, a feleség kezdeményez: többet fogok figyelni rád. Többet fogok figyelni magamra. Nem hívom át az anyám. Felállítunk a szüleink felé határokat. Elmegyünk egy randira és kiöltözöm. Nemet fogok mondani a gyerekeimnek. Te vagy a legfontosabb a kapcsolatunkban – és igen, mától kezdve hagylak Téged igazi férfinak lenni.

Hornisch Aliz

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu