Emberek jönnek mennek az életünk során. A legértékesebbek velünk maradnak végig. Azonban fel kell ismerjük, hogy kik azok, akikért nem érdemes tovább küzdeni és kik azok, akik negatívan hatnak ránk. 

Az utóbbi hónapokban több ismerősömtől is kérdeztem, hogy mi újság ezzel vagy azzal a régi barátjukkal. Meglepetésemre többen is azt felelték, hogy nem tudják, ugyanis az élet úgy hozta, hogy már nem tartják a kapcsolatot. Szintén több, hozzám közel álló embernek ért véget párkapcsolata és nem is feltétlenül a legelegánsabb módokon. 

Mikor mondhatjuk azt, hogy egy kapcsolatnak, vagy barátságnak vége, nem tudunk tovább küzdeni, a másik lehúz és a mi életminőségünk szenved csorbát?

  1. Ha az együtt töltött idő több stresszt okoz, mint amennyi pozitív élményt, vidámságot

Ha a párod nem hajlandó energiát belefektetni a kapcsolatotokba, úgy gondolja, hogy mindig te kell engedj, az alapvető kéréseidet visszautasítja, mert neki úgy kényelmesebb, akkor ideje elgondolkodni a kapcsolat jövőjén. Ezt főként fokozza az, ha minden randi vagy telefonbeszélgetés egy veszekedésbe torkollik és semmi hajlandóság nincs benne, hogy ezen változtasson. Ha a barátod/barátnőd a közös programjaitok során csak duzzog, panaszkodik az életére, féltékeny a tiédre, akkor szintén egy olyan személlyel van dolgod, aki nem feltétlen szeret annyira, mint megérdemled. 

  1. Toxikus környezet

Sajnos sok olyan család van, ahol a gyereket valamilyen szinten lelkileg bántalmazzák, esetleg nem is tud róla, de nárcisztikus szülővel van dolga. Szerencsére vannak, akik felismerik, hogy otthon vagy a nagyobb családban baj van, segítséget kérnek a helyzet megoldásában, vagy ha ez lehetetlen, megtartják azt a néhány lépés távolságot a bántalmazó családtagtól. Azonban, ha ezt nem elég erősek kivitelezni, gyakran a közösen töltött idő során is a kívántnál nagyobb szerepet kap a nárcisztikus delikvens „szelleme”. Hiszen ez utóbbi cselekedetei, szavai kihatnak a vele közeli kapcsolatban élő párodra, barátodra, aki ezt a terhet veled is megosztja, sőt szentül hiszi, hogy minden úgy van, ahogy otthon mondták.  

  1. Irigység

Ha látod, hogy irigyel, féltékeny rád, mert sikeresebb, tehetségesebb, szebb vagy és sikereid láttán nem örül, hanem inkább próbálja lekicsinyíteni érdemeidet, engedd el! Olyan emberek kellenek, akik a legjobbat akarják neked és nem saját önbizalomhiányuk rabjai. Mindenki megérdemli, hogy olyan személyek vegyék körül, akik a legjobbakat kívánják neki. 

  1. Kihasználás

Sokszor látni rendkívül egyoldalú párkapcsolatokat vagy barátságokat. Az emberi kapcsolatok akkor működnek jól, ha mindkét fél ugyanannyit ad a másiknak. Nem arról van szó, hogy ha valaki gazdagabb, ne adhatna drágább ajándékot, mint aki éppen kijön a fizetéséből. Hanem a lelki javakra gondolok, vagyis a kölcsönös tisztelet, szeretet, figyelem, érdeklődés a másik iránt legyen azonos. Az úgy nem igazságos, ha elvárja a másik, hogy hallgasd meg a drámáit, segíts neki, legyél ott mellette, de ha te kéred ugyanezeket, ő inkább a haverjaival iszogat. 

  1. Megérdemled, hogy az 1. legyél a párod életében!

Ez a pont talán a legfontosabb egy párkapcsolatban. A párod az, akivel (jó esetben) egy nap majd családot fogsz alapítani. Éppen ezért, jogosan várhatjuk el, hogy a párunk kiálljon mellettünk, ha valaki bánt vagy kritizál minket, megvédjen és élete nagy döntéseibe beavasson, azokat úgy hozza meg, hogy neked és a ti kapcsolatotoknak jó legyen. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy elfogadják, hogy sokadik személyek a párjuk életében. Ki is kell érdemelni természetesen, hogy prioritás legyél, a szeretetét, figyelmét, de akkor működőképes egy kapcsolat, ha nem kell másokkal közelharcot vívni a szívéért. 

Sok emberrel kerülünk kapcsolatba az évek során, nyomot hagynak a szívünkben, segítenek formálni egyéniségünket, hiszen mindenkitől van mit eltanulni. Van, aki örökre marad és őket nagyon meg kell becsülni, de aki egy idő után távozik, az is hozzájárult ahhoz, hogy az legyél, aki ma vagy. 

Merrikin Gina

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Akik nem engedtek 48-ból – női sorsok a szabadságharc idejéből

2024. March 16.|0 Comments

Mit tudunk a nők szerepéről a szabadságharcban? Alakították az események alakulását vagy családanyaként egy biztos hátországot teremtve álltak a férfiak oldalán? Hogyan állt a márciusi ifjak mellé a női kreativitás, és a megtorlás időszaka alatt hogyan őrizték meg a szabadságharc értékeit a honvédek asszonyai?


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu