Mindnyájan tudjuk, milyen borzasztó reggel egy rémálomból zaklatottan felébredni és milyen kellemes, amikor álmunkban a Maldív szigeteken nyaraltunk. Vannak rendszeresen visszatérő álmaink, nekem például ilyen a matek érettségi, vagy az, hogy üldöznek hazáig és a kapuban elfelejtem a kapukódot. Őszintén szólva, rányomja a napomra a bélyegét, amikor ezekre ébredek és még a legfinomabb kávé sem mindig segít. De mik is pontosan ezek az álmok? Tudjuk őket befolyásolni? Mit csinál az agyunk éjszaka? 

Noha évszázadok óta kutatják különböző tudósok, hogy mik az álmok, pontos magyarázatot a mai napig sem találtak. Az azonban biztos, hogy álmodni leginkább a REM (rapid eye movement, gyors szemmozgás)  fázisában szoktunk. Ebben a fázisban az emberi agy hasonlóan működik ahhoz, ahogyan az ébrenlét során szokott, vagyis a két állapot során detektált agyhullámok hasonlóak, azonban mozogni nem tudunk. Egy alvási ciklusban általában 3-5 alkalommal álmodunk, hosszuk pár másodperctől fél óra hosszáig is eltarthat. 

Alvás közben az agyunk feldolgozza azt az információ mennyiséget, amelyet aznap elsajátítottunk, illetve a nap történéseit. Ezen folyamat során álmodunk, így az álmainkban a közelmúlt eseményei kerülnek teríték alá. Például egy vizsgaidőszakban valószínűbb, hogy vizsgázással vagy tanulással kapcsolatos álmaink lesznek, hiszen tudat alatt félünk az esetleges bukástól vagy attól, hogy majd rossz tételt húzunk.

Álmainkat ritkán tudjuk befolyásolni, ugyanis a logikáért felelős agyterületünk ilyenkor csak kis mértékben aktív. 

Szakértők szerint a rossz álmok gyakoribbak, mint a jók. Ráadásul ezek inkább az éjszaka vége felé, reggelhez közeledve jelentkeznek, így tisztábban emlékszünk rájuk. Ezeket általában stresszesebb élethelyzetekben vagy egy trauma után éljük át.  

A szerelmi álmok és a halállal kapcsolatos álmok a leggyakoribbak. Amennyiben ugyanaz a személy a szerelmi álmunk alanya, valószínűleg a valós életben is vannak érzelmeink az irányában, csak talán ezt magunk előtt is titkoljuk. Ha halállal kapcsolatos az álmunk, feltehetőleg félünk valamitől tudat alatt, elvesztettük a kontrollt valami felett, vagy lelkiismeret furdalásunk van. Természetesen mind mások vagyunk, így egyénileg kell interpretálni ezeket.

5 érdekes tény az álmokról:
  • Vannak, akik fekete fehérben álmodnak.
  • Az agyunk nem tud emberi arcokat kreálni, így akiket látunk álmainkban, velük a valós életben is találkoztunk már (lehetséges, hogy ismerjük, de az is előfordulhat, hogy csak elment mellettünk az utcán).
  • Az állatok is álmodnak.
  • Az agyunk aktívabb, amikor álmodunk, mint az ébrenlét során.
  • Két különböző ember képes pontosan ugyanazt álmodni.

Összességében, rendkívül csekély ismerettel rendelkezünk az álmokkal kapcsolatban, de szerintem egyénileg ha magunkba nézünk, mind sejtjük 1-1 álom jelentését a saját életünkben.

 „Néha, mélyen belemerülve gondolataiba, töprenkedéseibe, ugyanazon képeket átveszi az álom, s gyakran oly erős a képzelet, hogy nemcsak ábrándképeket, de jó ötleteket is ad. Ilyenkor lát az álmodó a jövőbe. Ezért mondják, hogy az álom jó tanácsot ad. S midőn reggel felébredünk, oly messze, messze látszanak az álom varázsködén keresztül az egész éjjel hányt-vetett gondolatok, mintha hetek, havak múltak volna el aközben.”

Jókai Mór

Merrikin Gina

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu