Álmodtam egy világot magamnak

Mindnyájan tudjuk, milyen borzasztó reggel egy rémálomból zaklatottan felébredni és milyen kellemes, amikor álmunkban a Maldív szigeteken nyaraltunk. Vannak rendszeresen visszatérő álmaink, nekem például ilyen a matek érettségi, vagy az, hogy üldöznek hazáig és a kapuban elfelejtem a kapukódot. Őszintén szólva, rányomja a napomra a bélyegét, amikor ezekre ébredek és még a legfinomabb kávé sem mindig segít. De mik is pontosan ezek az álmok? Tudjuk őket befolyásolni? Mit csinál az agyunk éjszaka? 

Noha évszázadok óta kutatják különböző tudósok, hogy mik az álmok, pontos magyarázatot a mai napig sem találtak. Az azonban biztos, hogy álmodni leginkább a REM (rapid eye movement, gyors szemmozgás)  fázisában szoktunk. Ebben a fázisban az emberi agy hasonlóan működik ahhoz, ahogyan az ébrenlét során szokott, vagyis a két állapot során detektált agyhullámok hasonlóak, azonban mozogni nem tudunk. Egy alvási ciklusban általában 3-5 alkalommal álmodunk, hosszuk pár másodperctől fél óra hosszáig is eltarthat. 

Alvás közben az agyunk feldolgozza azt az információ mennyiséget, amelyet aznap elsajátítottunk, illetve a nap történéseit. Ezen folyamat során álmodunk, így az álmainkban a közelmúlt eseményei kerülnek teríték alá. Például egy vizsgaidőszakban valószínűbb, hogy vizsgázással vagy tanulással kapcsolatos álmaink lesznek, hiszen tudat alatt félünk az esetleges bukástól vagy attól, hogy majd rossz tételt húzunk.

Álmainkat ritkán tudjuk befolyásolni, ugyanis a logikáért felelős agyterületünk ilyenkor csak kis mértékben aktív. 

Szakértők szerint a rossz álmok gyakoribbak, mint a jók. Ráadásul ezek inkább az éjszaka vége felé, reggelhez közeledve jelentkeznek, így tisztábban emlékszünk rájuk. Ezeket általában stresszesebb élethelyzetekben vagy egy trauma után éljük át.  

A szerelmi álmok és a halállal kapcsolatos álmok a leggyakoribbak. Amennyiben ugyanaz a személy a szerelmi álmunk alanya, valószínűleg a valós életben is vannak érzelmeink az irányában, csak talán ezt magunk előtt is titkoljuk. Ha halállal kapcsolatos az álmunk, feltehetőleg félünk valamitől tudat alatt, elvesztettük a kontrollt valami felett, vagy lelkiismeret furdalásunk van. Természetesen mind mások vagyunk, így egyénileg kell interpretálni ezeket.

5 érdekes tény az álmokról:
  • Vannak, akik fekete fehérben álmodnak.
  • Az agyunk nem tud emberi arcokat kreálni, így akiket látunk álmainkban, velük a valós életben is találkoztunk már (lehetséges, hogy ismerjük, de az is előfordulhat, hogy csak elment mellettünk az utcán).
  • Az állatok is álmodnak.
  • Az agyunk aktívabb, amikor álmodunk, mint az ébrenlét során.
  • Két különböző ember képes pontosan ugyanazt álmodni.

Összességében, rendkívül csekély ismerettel rendelkezünk az álmokkal kapcsolatban, de szerintem egyénileg ha magunkba nézünk, mind sejtjük 1-1 álom jelentését a saját életünkben.

 „Néha, mélyen belemerülve gondolataiba, töprenkedéseibe, ugyanazon képeket átveszi az álom, s gyakran oly erős a képzelet, hogy nemcsak ábrándképeket, de jó ötleteket is ad. Ilyenkor lát az álmodó a jövőbe. Ezért mondják, hogy az álom jó tanácsot ad. S midőn reggel felébredünk, oly messze, messze látszanak az álom varázsködén keresztül az egész éjjel hányt-vetett gondolatok, mintha hetek, havak múltak volna el aközben.”

Jókai Mór

Merrikin Gina

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s