Egyke vs. nagycsalád

Az egykék vagy a sokgyerekes családok csapatát erősíted? Melyik felállásnak mik az előnyei és hátrányai? Hány gyereket érdemes vállalni?  Hamarosan eldönthetitek, ugyanis egy négy gyermekes család legidősebb lányaként felnőtt Aliz, illetve a szülei egyetlen gyermekeként érvényesülő Anita néhány izgalmas tapasztalatot  osztanak meg veletek. 

Aliz egy kedves szerkesztőtársam, három kisebb testvére van.

Mi az előnye annak, ha valaki nagycsaládban nő fel?

Számtalan előnye van, ugyanis elfogadásra nevel, illetve arra, hogy megoszd másokkal amid van. Ezt nagyon hamar megtanulja az ember, gyakorlatilag az első túrórudinál, amikor azt el kell felezni vagy el kell harmadolni. Nem csak a tárgyi dolgokon kell osztozni másokkal, hanem a szülők figyelmén és szeretetén is. Emellett csapatmunkára nevel már kiskortól, mert ha közel vagy korban a testvéreidhez, egy óvodába vagy iskolába jártok, ott van összetartás a testvérek között. Otthon ez nem feltétlenül igaz, de a kinti világban igen. Én első testvér vagyok és nekem a védelmező ösztönöm már óvodában jelen volt, mégha a szüleim nem gondolták volna az otthoni csetepaték láttán.

Első gyermekként a gondoskodás és hogy felelősséggel tartozol másokért nagyon fiatal korban kialakul.

További előny, hogy szerintem nagycsaládban több irányból kaphatsz szeretetet, és nem leszel magányos gyerek.

Milyen hátránya van a nagycsaládos létnek? 

Azért néha szívesen birtokolná az ember egyedül a szüleit vagy szívesen megenné a legtöbb sütit, vagy nem osztaná meg a születésnapi tortát. Például ha van a maradék sütiből vagy tortából és kimegyek reggel a konyhába, már kiabálják, hogy három darab jut mindenkinek, eszembe se jusson többet enni. Persze ez is természetessé válik, hiszen igazságosnak kell lenni, mindenki egyenlő a testvérek között. További nehézség, hogy mindenkire figyelemmel és tekintettel kell lenni, és ez néha fárasztó tud lenni. Például amikor nyűgös az ember és énidőt szeretne, akkor is ápolni kell a kapcsolatokat. Ez önzetlenséget és türelmet igényel, hiszen ha fáradt vagyok, de a testvér el szeretné mondani, mi történt vele aznap, meg kell hallgatni. 

Érezted valaha, hogy kevesebb figyelemben részesülsz, mint ha egyke lennél?

Ahol több gyerek van a családban, különböző talentumokkal rendelkeznek. Én például jó tanuló voltam mindig, nem kellett velem tanulni. Viszont mivel elsőszülött vagyok, a legkomolyabb döntéseket először velem kellett meghozni (pl: Melyik általános iskolába adjanak? Melyik gimnáziumba?). Ezek a nagy izgalmak velem történtek meg először, így fokozott figyelmet kaptam, hiszen a többieknél már rutinosabbak voltak a szülők. Tény, hogy kevesebb figyelmet kaphat egy gyerek egy nagycsaládban. Mi négyen vagyunk, így nálunk nem tűnt el senki, de van az a létszám, amikor el tudom képzelni, hogy kevesebb figyelem jut egy-egy gyerekre.

Hogy viselted, ha a dolgaidat az engedélyed nélkül használták?

Vannak territóriumok és van magánszféra, senki nem szereti a feszültséget, így mindig meg szoktuk ilyen esetekben egymást kérdezni. Nagyon nem kértek tőlem kölcsön a testvéreim ruhákat, ez azért is van, mert a nagyobbik húgom és az én méreteim elég különbözőek. Nemrég történt egy eset, amikor a kisebbik húgom nem találta a fekete pólóját és az enyémet vitte el. Ezt utólag tudtam meg és amikor kérdőre vontam, mondta, hogy nem volt más választása. Nálunk ez nem okozott feszültséget ruhák terén, illetve mindenkinek van saját pohara, tányéra, nem eszünk vagy iszunk a másikéból. Olyan volt, hogy elkészítettem egy szendvicset és azt megette valaki. Az ételeknél meg szoktuk jelölni, ha valakinek nagyon fontos, hogy valami megmaradjon.

Hogyan reagáltál a testvéreid születésekor?

A nagyobbik húgom két évvel fiatalabb nálam és nekem ő az első emlékem. Emlékszem, amikor hazahozták a kórházból és nem akarták nekem adni, pedig én meg szerettem volna fogni minden áron. Helyette játék babát kaptam, de én akkor már tudtam, hogy az nem az a igazi gyerek, és mérges voltam, hogy ők úgy gondolták, hogy én ezt elhiszem. Az öcsém hat éves koromban született, rá is már emlékszem. Amikor anyukám először mondta, hogy lesz még egy kistestvérem, nem voltam túl lelkes. Egy délelőtti pihenő során jelentette be és én csak átfordultam a másik oldalamra. Persze később, amikor hazahozták a kórházból, alig tudtak leszedni a kiságyról. Állítólag folyton puszilgattam. A kisebbik húgomat 12 éves koromban már nagyon vártam, neki mindnyájan nagyon örültünk. 

Befolyásolta a testvéreid száma, hogy te hány gyereket szeretnél majd? 

Mindig azt éreztem, amikor jött egy új testvérem, hogy tágul a világunk, és ez egy nagyon jó érzés. Csodás dolog, amikor érkezik valaki a közvetlen családba. Ezt az élményt meg szeretném adni a gyerekeimnek. Nincs kőbe vésve, hogy hány gyereket szeretnék, de nagycsaládban gondolkozom. 

Anita egy volt évfolyamtársam, jó barátnőm, ő egykeként nőtt fel. 

Mi az előnye annak, ha valaki egykeként nő fel?

Egykeként sokkal több figyelmet kaptam a szüleimtől. Mind a család anyagi-, mind érzelmi erőforrásai nekem jutottak, nem kellett osztozkodnom. Sokkal jobban oda tudtak figyelni a szüleim a személyiségem fejlődésére. Szerintem ennek köszönhető, hogy életem során nagyon gyakran azt a visszajelzést kaptam a környezetemtől, hogy a koromhoz képest “túl érett” vagyok.

Milyen hátránya van ennek?

Igaz, hogy az egykék egyedül élvezik a környezetük adta előnyöket, ám egyedül viselnek minden terhet is. Kamaszkorunkban kerülünk olyan élethelyzetekbe, amelyekbe nem szívesen avatjuk be a szüleinket.

Ezek engem nagy önállóságra tanítottak meg, hiszen magam kellett megbirkózzak velük, de nagyon jól esett volna, ha “lámpaoltás” után a takaró alatt egy testvérrel tudtunk volna beszélgetni ezekről.

Érezted valaha, hogy túl sok figyelmet kapsz, vagy túl sok az elvárás veled szemben?

Igen. Az elvárások azonban kihívások elé állítottak, amelyek saját gyengeségeim legyőzésére, önmagam felülmúlására, saját határaim áttörésére és a komfortzónámból való kitörésre sarkalltak. Így a testvérek közötti lelkileg lemerítő versengés helyett a kihívások segítettek a fejlődésben.

Volt olyan eset, amikor visszaütött, hogy egyedül nőttél fel (pl: rosszul reagáltál egyes helyzetekre)?

Nagyon nehezen osztozkodtam gyerekkoromban, bevallom kicsit birtokló is voltam. Nagyon szerettem és igényeltem, hogy én döntsek egyes helyzetekben, például, hogy ki mivel játszhat.

Befolyásolta a testvérek hiánya, hogy te hány gyereket szeretnél majd?

Teljes mértékben kihatott a terveimre. A testvéri szeretet, támogatás hiánya miatt mindenképp legalább két gyereket szeretnék, hogy ott lehessenek egymásnak.

Az interjút Merrikin Gina készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s