Egy ház, három generáció. Az első megteremtette, a második ápolta, a harmadik elkártyázta. Tormay Cécile (1875-1937) írónő kétségkívül meghatározta a 20. század első negyedét műveivel, közéleti szereplésével.  A régi ház című családregényét 1914-ben írta, több nyelvre is lefordították, a Magyar Tudományos Akadémia Péczely-díjban részesítette érte. Később mégis méltatlanul elhallgatták az írónő művét, s így veszett feledésbe ez a könyv. Rövid ajánló a magyar irodalomtörténet egy elfelejtett csodájáról.

Manapság számos irodalmi és filmművészeti mű is foglalkozik a 19-20. századi családok történetével, mint például egyik kedvenc sorozatom, a Peaky Blinders (Birmingham bandája) is. A régi ház viszont nem az angol tájakra, sem a kétes üzletek világába kalauzol minket. 

De vajon ki és hogyan mozgatta a szálakat, milyen érdekek vezérelték, vagy éppen milyen jellemek voltak szükségesek a siker eléréséért a biedermeier kori Pesten egy-egy család történetének formálásában? 

A könyvben egy család három generációját ismerhetjük meg a férfi vonalon keresztül. Az írónő csodásan festi meg a három férfi jellemét, gondolataikat, vívódásaikat az üzleti és magánéletükben egyaránt. Ulwing Kristóf messzi földről érkezik. Elszánt, szorgalmas, és munkája gazdagon gyümölcsözik. János Hubert, a takarékos és visszahúzódó fiú, aki minden áron és mindent feláldozva felel meg apjának. Végezetül pedig Ulwing Kristóf, a tékozló unoka, aki személyében nagy remények vesztek el.

Első hallásra egyszerű történet bontakozik ki előttünk: egy feltörekvő, majd romlásba vesző polgárdinasztia története, ám sokkal több van ebben a regényben, mint ami a felszínen látszik. 

Megjelenik az asszonyi vonal, aki után sok összetört szív marad, aki szilárdan és rendületlenül őrzi a családi tűzhelyet, és aki a remény utolsó leheletét is megragadja. 

Egy család, három generáció, végtelen különböző döntés és életút. Vajon mi melyik karakter lennénk? Hogyan döntenénk az Ulwing család tagjainak helyében? 

Kisbán Petra

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu