2023-ban 52 könyvet olvastam el. Ha ekapcsán az az első gondolatod, hogy „Na biztosan nem, nekem erre nincs időm”, akkor ajánlom ezt a cikkemet. Ha pedig még itt vagy, szeretném elmesélni, miért, hogyan és mit változtatott bennem ennyi olvasás. 

A történetet onnan kell indítanom, hogy a világjárvány alatt tettem egy célkitűzést: minden hónapban elolvasok 1 könyvet. Teljesen tartható volt, általában évvégére 15-19 könyv között végeztem, három éven át. Aztán idén januárban eszembe jutott, hogy mi lenne, ha ezt a számot 50-re emelném? Kereken csengett, ezért belevágtam. 

Gyorsan rá kellett eszmélnem, hogy az oldalak csak úgy olvadnak a kezeim között. Áprilisra 23 könyvet olvastam el. Honnan lett hirtelen ennyi időm?? Nem változott semmi, a munka, az egyetem, az egyéb elfoglaltságok. Nem aludtam kevesebbet, nem hagytam el az edzést, mi történt? Annyira egyszerű, hogy szinte leírni is butaság: kiesett a Netflix, kiesett a Youtube, kiesett a social media (értelmetlen görgetése). Mivel folyamatosan benne voltam egy jó könyvben, semmi máshoz nem akartam nyúlni szabadidőmben, csak ahhoz. Egyáltalán nem kellett erőlködnöm vagy tudatosan letennem a telefonomat, mindennél jobban szerettem volna a szórakozásra szánt pihentető szabadidőmet az aktuális olvasmánnyal tölteni. 

Tavasszal tehát azt gondoltam, nyeregben vagyok, könnyű lesz ez. Aztán júniusban 32 könyv körül csücsültem és csücsültem… elméletileg nem kellett aggódnom, hiszen az volt az év fele, én pedig túl voltam a kihívás felén, de közben mégis beragadtam. Érdekes módon, amikor sokkal több időm lett volna olvasni, nem annyira éltem vele. Hozzátartozik persze, hogy a nyári fennforgás kevésbé „unatkozós” időszak, ezért az újabb lendületet csak az ősz második fele hozta el. Addigra jobban beleéltem magam az olvasási lista készítésébe is, perpillanat vagy 30 könyv vár rám „soronkövetkező” kategóriában.

Amit itt megtanultam, hogy a siker kulcsa csak 30%-ban, hogy legyen időd, 70%-ban pedig az, hogy ténylegesen érdekeljen, amit olvasol.

Nem kell mindig szépirodalmi magasságokba emelkedni, váratlan világokba kalauzolhat egy fantasy, vagy sokat taníthat párkapcsolatokról egy romkom is. Itt mindenfélét kipróbáltam, Pulitzer-díjastól kezdve, Redditen életet megváltoztató regénynek titulált történeten át könnyed limonádét is. S novemberre már újra éreztem, hogy ez könnyű lesz, december elejére pedig megvolt az 50 könyv. 

Ekkor jutott eszembe, hogy akkor akár már lehetne 52 is – milyen szépen hangzik, hogy havi 1 könyv olvasásából heti 1 könyv olvasása lett. Noha biztosan nem olvastam minden héten.  Volt olyan hét, amikor 3 könyvet is, aztán volt olyan, amikor két hétig egy se volt a kezemben. 

Kíváncsi voltam a statisztikákra. 52 könyvet olvastam tehát, összesen nagyjából 20 ezer oldalt. Az emberek átlagos olvasási sebessége 2 perc oldalanként, s ez tudjátok, mit jelent?

Tavaly 667 órát, azaz 28 napot töltöttem olvasással. Lényegében a 2023-as évem csak 11 hónapból állt, mert egy februárt 0-24 könyvekben töltöttem.

Hogy mi lesz 2024-ben? Ezt a kérdést mindenki felteszi, akinek elmesélem ezt a kis kihívást és egyelőre nem tudom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kicsit elfáradtam az év végére, lehet idén nem fogok ennyire sokat olvasni. De az is pont ugyanennyire lehetséges, hogy minden különösebb erőfeszítés nélkül még többet is! 

@kedvemma

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu