El tudod képzelni, hogy háború vagy éhezés miatt el kell hagynod a szülőfölded? Hogy többszáz kilométer megtétele után aggodalommal a szívedben végül megérkezel Görögországba, az államba, amely egyesek számára luxus nyaralási helyszín, de a menekülteknek Európa kapuja: egy új élet, egy új világ felé? 

Kit is nevezünk menekültnek a nemzetközi jog alapján? Azt, aki az üldöztetéstől való megalapozott félelmében menekül el a hazájából, hogy egy másik országban új életet kezdhessen. Ez az üldözés lehet vallási, etnikai vagy kulturális alapú is. 

Ilyen menekültekkel foglalkoznak az Athén mellett 2016-ban felállított menekülttáborban is, amelyet egy tanulmányi kirándulás keretein belül a napokban látogattam meg. A körbevezetés alatt az ott dolgozók megosztották velünk, hogyan telnek a menekültek mindennapjai. A legtöbben közülük Afganisztánból, Iránból, Irakból vagy Szomáliából származnak. 

Ha egy menekült(csoport) megérkezik a táborhoz, először a “Help desk”-hez kísérik, ahol benyújthatja kérelmét aziránt, hogy menekült státuszt kapjon. Ennek feltétele, hogy a fent említett fogalom valamennyi eleme megvalósuljon az esetében. Ha megkapja, utána általában hat hónapig marad a tábor területén, de egyeseknél ez több évig is elhúzódhat.

Azonban ahogy a táborvezető is kihangsúlyozta, ezekre az emberekre nem szabad csupán menekültjogot-keresőkként tekintenünk.

Ők elsősorban nők és férfiak, feleségek és férjek, anyák és apák, muzulmánok és keresztények, akiknek a különböző hátterük ellenére meg kell tanulniuk egymással együtt élni. 

A menekülttábornak nem az a célja, hogy olvasztótégelyként minden menekültet ugyanolyanná formáljon.

Éppen ellenkezőleg: úgy integrálják őket a görög társadalomba, hogy egyúttal védik az identitásuk sokszínűségét.

Erre különböző módszerek szolgálnak, például a gyermekeknek és felnőtteknek is tartott görög és angol nyelvórák, gyermekfoglalkozások. Emellett saját rádiócsatornát is fenntartanak a táborlakók, amelyben tájékoztatják egymást a menekültkérelem benyújtásának módjáról vagy podcasteket készítenek a nemek egyenértékűségéről. A táborlakók maguk is szervezhetnek kisebb korlátozásokkal programokat, ha azokra előre engedélyt kérnek. 

A menekült családok egyébként leginkább egy lakókocsira hasonlító, fehér, 16 négyzetméteres házakban élnek, egy szobával és egy fürdőszobával, de így is sokkal jobbak és higiénikusabbak az életkörülményeik, mint otthon. Nincsenek elkülönítve egymástól nemzetiség szerint, a táborvezető szerint ez káros is lenne, mivel egyrészt erre nincs kapacitás, másrészt pedig akkor megakadályoznák, hogy megtanulják tiszteletben tartani egymás identitását. Ez pedig láthatóan működik. 

A menekülttábor körül szögesdrótos kerítés van felhúzva, amely első ránézésre egy koncentrációs tábor hatását keltette. A dolgozók szerint viszont a menekültek úgy nyilatkoztak, hogy nem érzik magukat bezárva vagy korlátozva, hanem inkább védelemben és biztonságban a külső támadásoktól. 

A kulturális sokszínűségnek azonban ára van: sok elharapódzó konfliktust kell megoldaniuk a tábor munkatársainak. 

Természetes, hogy minden menekült hozza magával a saját vallásából, kultúrájából, politikai meggyőződéséből fakadó szokásait, amelyeket ha megpróbálnak egymásra rákényszeríteni, könnyen kirobbanó feszültséghez vezethet. 

Ezeket nem könnyű kezelni, de leghatékonyabb módja mégis a béketeremtés és a kollaborációra való törekvés. Ezeknek a konfliktusoknak a gyökere legtöbbször implicit, kulturális okokra vezethető vissza. Bevált módszer, hogy előbb az egyik, majd a másik felet hallgatják meg, hogy feltárják a gyökérokot, majd mediátorként közvetítenek közöttük. 

Ahogy a táborvezető is nyilatkozta, muszáj megérteniük a menekülteknek, hogy ezentúl nem ugyanabban a keretrendszerben élnek, mint otthon. 

Görögország, mint egyfajta “tisztítótűz”, Európa határán volt mindig is az az az ország, amely megtanította a menekülteket az európai kultúrára és elkezdte integrálni őket a mi társadalmunkba. 

Az integráció azonban nem minden konfliktustól mentes. 

Például sokan a kultúrájukból fakadóan úgy gondolják, hogy a nők alacsonyabb rendűek, mint a férfiak, vagy hogy az teljesen rendben van, ha egy férj megveri a feleségét, hiszen jogában áll, ha nem engedelmeskedik neki. 

Erre a gondolkodásmódra többek között úgy próbálnak meg hatni a táborban, hogy yoga órákat tartanak a nőknek, amely fontos és mély kapcsolatot teremt közöttük. Jelmondatuk: We empower and integrate ourselves by ourselves. 

Görögországra sokáig csupán mint egy buszmegállóra tekintettek a harmadik országbeliek, 2016 óta ezen azonban igyekszik a görög állam minden erejével változtatni. Ez azért okozott sok problémát, mert így nem tisztelték a görög népet és országot. Míg 2016-ban az érkező menekültek 95%-a csak tranzit országnak akarta használni Görögországot, ma már 50%-uk ott akar letelepedni. A menekülteknek nem csak a nyelvet kell elsajátítaniuk, hanem fontos, hogy az európai társadalmi célokat is megértsék. 

A görögök eleinte rettegtek a migránsoktól, hiszen a lakossághoz képest rengetegen érkeztek, 2015-ben több, mint 1 millióan, ezért kétszerannyian jelentkeztek a menekülttáborba, mint ahány helyet biztosítani tudtak volna. 

Azonban mára már sikerült átadniuk azt a mentalitást a görögöknek, hogy nem kell félniük a menekültektől. Sőt, minél inkább kollaborálnak velük, annál könnyebb lesz együtt élniük, hiszen a görög vállalatoknak jól jön a migránsok adta plusz munkaerő. Tisztelniük kell egymás kultúráját és vallását. 

Mindkét csoportnak erőfeszítést kell tennie, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, és együtt tudjanak működni. 

A menekültek például azzal próbálkoznak, hogy kimennek a parkokba virágot ültetni. A görögök is sokkal barátságosabbak a menekültekkel, hiszen ma már kevesebben is érkeznek és a görög szegények nincsenek kevésbé támogatva, mint a migránsok. 

Megkérdeztük, nem félnek-e a görögök, hogy a rengeteg menekült jelenléte háttérbe fogja szorítani a görög nemzeti identitást és kultúrát. 

Hiszen amíg a menekült nőknél, például az afganisztánoknál 4,7 gyermeket szül egy nő, a görögöknél 1,3-t. Ők ettől nem félnek, nyilatkozták, mivel szerintük rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a görögök vallása, nyelve és közössége. 

A migránsok a görög társadalom részeivé válnak, de ez nem jelenti, hogy bármely csoport is elvesztené identitását. 

Attól pedig, hogy a menekültek a magasabb születési ráta miatt túlnépesítik az európaiakat, azért nem tartanak, mert az eddigi tapasztalatok szerint az Európába költöző nők felvették az európai szokásokat és már csak 1-3 gyermeket vállalnak. Az ő gyerekeik görögökké válnak, csak más etnikai gyökerekkel rendelkeznek. Ez együtt jár a globalizációval. Szerintük Görögország kezd hozzászokni a társadalmuk kevertségéhez, sőt, már a macedón és a török megszállás idején is ez jellemezte az országot. 

A menekülttábor fő célja tehát, hogy elősegítse a menekültek beilleszkedését a görög társadalomba és megismertesse velük az európai társadalmi normákat. Itt nem akarják megváltoztatni a vallási vagy nemzeti identitásukat. 

Csupán lehetőséget akarnak adni nekik arra, hogy megismerjék az európai értékrendet és kontextust. A nőknek például olyan női életutakat mutatnak be, amelyekben már bizonyos nők ki tudtak törni az elnyomásból, naggyá tudtak válni és teljesen be tudtak illeszkedni a társadalomba. Fel akarják nyitni a szemüket, hogy a nők nem alacsonyabb rendűek, nem kell elviselniük a férjük bántalmazását. Jogi és anyagi támogatást kaphatnak, hogy ki tudjanak lépni a bántalmazó kapcsolatokból és végre a saját kezükbe vegyék életük irányítását. 

Sok menekült nő például elvált, miután idejöttek és felvilágosították őket a jogaikról. 

Menekültek mindig is voltak és lesznek. De fontos szem előtt tartanunk az üzenetet, amely a tábor egyik gyermekrajzán is szerepel: 

“Álmodozó vagyok. Álmodnom kell és el kell érnem… Elérnem a csillagokig. És ha kihagyok egy csillagot, megragadom egy marék felhő segítségként kinyújtott kezét.” (Mike Tyson)

Ilyen felhők a tábori dolgozók a menekültek számára. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu