A gyász folyamatát egy szerettünk elvesztése, egy szakítás, vagy bármilyen veszteséggel járó esemény kiválthatja. Mikor elveszítettem a nagymamámat, akkor én is keresztülmentem rajta és anno nagyon jó lett volna tudni, hogy pontosan mi is történik velem. Most ennek a pszichológiai oldalát vizsgáljuk meg közelebbről.

 

Gyász, mint lélektani jelenség

A gyász egy lélektani folyamat, amely során a test és lélek feldolgozza a veszteséget. Vannak bizonyos klinikai ismérvei: az új örömforrás elfogadásának a képtelensége, mély fájdalom és csüggedés, az érdeklődés elvesztése a külvilággal szemben, és elfordulás azoktól a tevékenységektől, amelyek nem köthetők az elhunyt személyhez. A gyásznak két fő típusát tudjuk megkülönböztetni: a normál gyászt és a szövődményes gyászt.  A gyászfolyamat során tetten érhetők tipikus érzelmek és mechanizmusok, amelyek az alábbiak:

  1. Amelyek egyben tartják a személyiséget: bénultság, tagadás, idealizálás, meg nem történtté tevés és projekciók.
  2. Újraegyesülés vágya az elhunyttal.
  3. Beletörődés a véglegességbe és abba, hogy nem lehet a múltat megmásítani, az elhunyt nélkül kell tovább élni. 

Depresszió vagy gyász?

Fontos különbséget tenni a két fogalom között. Alapvetően a depresszió során az én üresedik ki és szegényedik el, a gyász során pedig az egyén a világot érzi üresnek és önmagát elszegényedettnek.

Közös jellemző, hogy az önvád és a bántudat mindkét esetben előfordulhat. Azonban depresszióban mindent áthat az önvád és a bűntudat, gyász során pedig csak az elhunyttal szemben jelenik meg. 

Melyek a normál gyász szakaszai?

A gyász egy folyamat, amely szakaszokból áll. A szakirodalom 6 lépcsőre bontja.

  1. Anticipációs gyász: Megjelenik a halál, mint fenyegetés.
  2. Sokk: A haláltól 1-2 napig terjedhet. Érzelmi bénultsággal, kiüresedettség érzésével jár együtt, majd később érzelmek sokasága önti el a tudatot.
  3. Kontrollált gyász: Egy aktív időszak, mert a temetéshez kapcsolódóan sok operatív dolgot el kell intézni. A világ ködössé és álomszerűvé válik, túlzott aktivitás/passzivitás, düh, ingerlékenység és vádaskodás lesz megfigyelhető. A gyászoló szembesül az egyedülléttel, mintha elveszítette volna az énjének egy részét. 
  4. Regresszió: A gyászoló kiemelten vágyik az elhunytra, megjelenhetnek hallucinációk, illúziók. Jellemzőek lesznek a testi tünetek és a szociálisan visszahúzódó attitűd.
  5. Átdolgozás: A gyász tüneteinek intenzitása egyre csökken, megjelenik a tudatos emlékezés és egyre több lesz a szép emlék az elhunytról. Egyre nő a halál tényének és a veszteségnek az elfogadása.
  6. Adaptáció: A gyászoló egyre jobban nyit a környezete felé, az elhunyt pedig egy úgynevezett „belső alakká” válik, aki a gyászolóban él tovább. 

A szövődményes gyász

Vannak olyan hajlamosító tényezők, amelyek elősegíthetik a szövődményes gyász kialakulását. A teljesség igénye nélkül: egy váratlan veszteség, túlzott kötődés az elhunythoz, feldolgozatlan veszteségek, gyermek halála vagy egyéb stresszhelyzetek a gyásszal egyidejűleg. Szintén szakaszokra lehet osztani, a normál gyászhoz hasonlóan:

  • Krónikus gyász: Jellemzi a szorongás, a levert hangulat, a halott személy idealizálása és a szociális kapcsolatok beszűkülése. Fontos, hogy éveken át elhúzódhat.
  • Bagatellizáció: Általában ambivalens kapcsolatok következményeként alakul ki, a háttérben harag és bűntudat figyelhető meg. Mindezeket azonba tagadja a gyászoló személy, „mintha mi sem történt volna” attitűdöt tanúsit. 
  • Hipertrófikus gyász: Gyermek vagy fiatal halálakor nagyon erőteljes gyászreakciók jelenhetnek meg, ekkor léphet fel a szövődményes gyász ezen típusa.
  • Torzult gyász: A gyász szomatikus betegségeket és pszichiátriai kórképek aktiválását válthatja ki.

Az elbúcsúzás mindig nehéz.

Mikor az emberi lélek a gyász útjára lép, sokszor olyan, mintha egy soha véget nem érő, fekete sötét alagútban bolyongana. Ez nagyon-nagyon rémisztő tud lenni, de a bennünk zajló lelki folyamatok azonosítása és a támogató közösség nagy segítségünkre tudnak lenni a megküzdésben. 

 

 

 

Források:

http://psychiatry.aok.pte.hu/tavoktatas/OP_017.pdf

https://docplayer.hu/9743345-Az-elet-normativ-krizisei-halal-haldoklas-gyasz-hidegh-bernadett-pszichologus-de-nk-mti-2014-10-07.html

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu