Nagyon szeretem a telet. Nagyjából májusban kezdem el várni, hogy lehessen végre havat lapátolni – noha erre az utóbbi években nincs sok lehetőség. Ám ezekben a bizonyos utóbbi években megszerettem a nyarat is, ami tőlem nagy szó! Lassan, mint ahogy egy kád vízbe merülünk, elkapott a kertesházas, nagy teraszos hangulat, ezért idén először kicsit vártam a tavaszt is. Mégis, ahogy elkezdtek hosszabbodni a nappalok, csicseregni a madarak, búcsút vettünk a talajmenti fagyoktól, hatalmába kerített egy furcsa érzés. Szezonális depresszió, olvastam az interneten. A tünetei leggyakrabban ősszel és télen jelentkeznek, de egyre több embernél megfigyelhető a fordítottja: a tavaszi kiadás

A tavaszi szomorúságra hajlamos emberek észrevehetnek magukon tavasz közeledtével általános rossz hangulatot, kisebb érdeklődést szokásos tevékenységeik iránt.

Előfordulhat, hogy nehezen találják meg a motivációt a napi rutinhoz, gyakori energiaváltozásokat, fáradtságot élnek át, álmatlanság vagy alvási nehézségek gyötrik őket, esetleg könnyebben hajlamosak az ingerlékenységre.

Magamon és a barátaimon az elmúlt hetek során mindegyik tünet közül észleltem valamelyiket. Mivel a szakértők a téli típusú szezonális rosszullétet a napfény hiányával hozzák összefüggésbe, felmerülhet a kérdés, vajon mi váltja ki a szomorú hangulatot tavasszal? 

Az első lehetséges kiváltó ok, ha valaki nem viseli jól a meleget, a hosszabbodó nappalok reménység és öröm helyett motiválatlan érzést válthatnak ki belőle, fokozva a nyugtalanságot és az ingerlékenységet. A napfény felborítja a cirkadián ritmust, hacsak nem rendelkezünk sötétítő függönyökkel, fokozott éberségbe teszi az agyat és megnehezíti az ellazulást, amikor pihennie kellene. 

A második folyamat az agy vegyi anyagainak egyensúlyhiánya során érhető tetten. Az agy számos különböző neurotranszmittert vagy vegyi hírvivőt termel, amelyek segítenek szabályozni a hangulatot, az érzelmeket és más fontos testi folyamatokat. Ha túl sok vagy túl kevés van belőlük a szervezetben, az megzavarhatja a tipikus működést és szerepet játszhat hangulati zavarok kialakulásában. A téli depresszió részben a szerotonin csökkenésével függ össze, amely jellemzően természetes fény hatására keletkezik, részben pedig a melatonin szint emelkedése miatt a szokásosnál fáradtabbnak és letargikusabbnak érezhetjük magunkat. A tavaszi depresszió fordított mintát követ: a napfény hirtelen megnövekedése arra készteti a szervezetet, hogy kevesebb melatonint termeljen, amely kevesebb alváshoz és hosszútávon enyhe depressziós tünetek kialakulásához vezethet, a szerotonin szint emelkedése pedig szorongásos zavarokat idézhet elő.  Ha valaki különösen érzékeny a változásokra, a szerotonin-többlet önmagában elegendő ahhoz, hogy hirtelen nyugtalanság, ingerlékenység érzését váltsa ki, ami így tavasszal rossz hangulatot eredményez.

Nem kell megvárni a hólapátolást a rossz érzésektől való megszabaduláshoz – noha hiszem, hogy az mindenre gyógyír. A tavaszi depresszió, vagyis az agyunk új kémiai folyamatokhoz való hozzászoktatása, egészséges eszközökkel kezelhető. 

Ilyen az alváshiány elkerülése, azaz a megfelelően sötétített, hűvösen tartott szobában történő alvás. Az sem árt, ha hozzászoktatjuk a szervezetünket, hogy mindennap ugyanabban az időben indul és zárul a nap. Következő eszköz lehet a fizikai aktivitás, hiszen köztudott, hogy a rendszeres testmozgás enyhíti a stresszt, a depressziót, a szorongást és jobb alváshoz is vezet. A lelkünk ápolására ott van a meditáció, a naplóírás, amelyek segítenek azonosítani egy elfogadni a nehéz vagy nem kívánt érzelmeket. A művészetterápia is hatalmas támaszt nyújthat, nem kell hozzá kis Picassonak lenni. A kiegyensúlyozott étkezés nagyban hozzájárul a szervezetünkben zajló kémiai és fizikai folyamatok kordában tartásához. Az étvágytalanság meglehetősen gyakori tünet a tavaszi depresszióban, ezért fontos az időhöz kötött, tápanyagdús étkezések betartása, még akkor is, ha épp nincs kedvünk enni, sok folyadék bevitellel egyetemben. Végső cél ezekkel egy olyan napi rutin kialakítása, amely egyensúlyban tartja a házimunkát, a célirányos tevékenységeket, segíthet új készségek elsajátításában, személyes fejlődésben és teret biztosít a megfelelő kikapcsolódásra, visszatöltődésre. 

Végezetül, amennyiben a fent említett megküzdési stratégiák által nem javul a helyzet, ha a tünetek két hétnél tovább tartanak, kezdik befolyásolni a mindennapi életet és kapcsolatokat, rosszabbodnak vagy önkárosító gondolatokká fordulnak át, ideje felkeresni egy szakembert.

A terapeuta további útmutatást tud nyújtani a tünetek nyomon követéséhez és segít megtalálni a leghasznosabb kezelést.

Nem tudom megállítani az évszakok változását. De idén nem is szeretném. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu