Sepsiszentgyörgy egy 54.000 fős, magyar többségű város Székelyföldön. Két éve egy fiatal, 24 éves nő nagy feladatot kapott itt. Alpolgármesterként közösségszervező tevékenységbe kezdett és kitűzte zászlajára, hogy segít az erdélyi magyar fiataloknak a szülőföldjükön érvényesülni, többek között munkalehetőségek, pályázatok, közösségek létrehozásával. Fruzsi mintája remekül mutatja, hogy a nők bármire képesek és hogy szükség van egy női lélekre a politikai, közösségi döntések terén is.

Mesélj magadról!

1996-ban Sepsiszentgyörgyön láttam meg a napvilágot. Édesapám szobrász, képzőművész, édesanyám pedagógus. Nyolc évig orvosi pályára készültem, de végül a  művészettörténet mellett döntöttem. A radikális váltást azzal indokolnám, hogy 11. osztályos koromban újra elkezdtem néptáncolni, ami jelentősen hatott későbbi életemre. 2015 és 2020 között a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetemen tanultam művészettörténet alapszakot és kulturális örökségvédelem mesterszakot.

Hogyan kezdődött a politikai karriered?

Az egyetem elvégzése után hazaköltöztem Sepsiszentgyörgyre azzal a szándékkal, hogy művészettörténészként helyezkedjek el. A pandémia miatt nem volt sok munkalehetőség, viszont a 2020-as önkormányzati választásokon a helyi RMDSZ színeiben önkormányzati képviselő lettem. Az önkormányzati eskütétel után felkért engem a város polgármestere, hogy legyek én az alpolgármester. Őszintén megmondom, ha nem Antal Árpád polgármester úr kért volna fel erre a tisztségre, nem vállaltam volna el. Viszont látva, hogy mennyi munkát végzett ezért a városért és tudva, hogy ő milyen típusú vezető, elfogadtam a pozíciót, hiszen tudtam, hogy ha ő úgy érzi, hogy képes vagyok megoldani ezt a feladatot, az így is van. Elsősorban a kultúráért és a fiatalokért felelek, így inkább közösségszervezői feladataim vannak, a politikai képviselet nagyrészt a polgármester úr kezében van.

Hozzátenném, nem egy szokványos dolog 24 évesen, nőként ebbe a pozícióba kerülni, főként Székelyföldön, ahol a hagyományok kimagasló jelentőséggel bírnak. 

Miket tartasz a legnagyobb sikereidnek?

Mivel közösségszervezői feladatokat végzek, azokat a projekteket érzem a leginkább sikereseknek, amelyek során a legtöbb embert meg tudjuk mozgatni. Két év igazából arra volt elég, hogy beletanuljak egy olyan rendszerbe, amelyet előtte nem ismertem és aminek nem készültem a részévé válni. A tavalyi évben 28 olyan rendezvényünk volt, amelynek köszönhetően lett egy 200-300 fős fiatal csapatunk, akikre lehet számítani, van jövőképük és helyén van az eszük, értékrendjük. Szintén sikerként könyvelem el, hogy az országban a miénk az egyetlen olyan önkormányzat, amely önálló ifjúsági szekcióval bír. Remélem, ezzel országos trendet teremtünk, hiszen a fiatalok építik a jövőt, fontos a szerepük a közéletben.

Mik a legfőbb kihívások jelenleg az életedben?

Megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Nem lehet a munkámat befejezni, csak abbahagyni. Ritkán érzem azt, hogy befejeztem egy munkát. Emiatt hajlamos vagyok sokat túlórázni és elfelejteni, hogy van egy család és baráti társaság mögöttem, olyan emberekkel, akik számítanak rám. Nem tud kikapcsolni az agyam, például, ha belelépek egy kátyúba a ház előtt, azon kezdek el gondolkodni, hogy azt hogyan lehetne felszámolni, hogyan lehetne a lakókörnyezetet jobbá tenni. 

Alpolgármesterként hogy néz ki egy átlagos napod?

Reggel 8 órára járok munkába, körülbelül délután 2 óráig személyes találkozókon, meetingeken veszek részt, konzultálok, gyűlésekre járok, majd ezek után, este 6 óráig végzem az érdemi munkát irodán belül. Ezt követően otthon vagyok, vagy a szeretteimmel töltöm az időmet.

A tavalyi romániai népszámlálás során 1,002 millió ember vallotta magát magyarnak. Ez csökkenést jelent a 10 évvel ezelőtti 1,22 millióval szemben. Mit gondolsz, miért akkora az elvándorlás Erdélyből és hogyan lehetne otthon tartani a fiatalokat? 

A mi programunknak az az egyik alapvető célja, hogy az elvándorlók aránya csökkenjen. Tudomásom szerint Erdélyből a románok elvándorlása jelentősebb. Sepsiszentgyörgy esetében pedig egyértelműen azt érzem, hogy a magyar gimnazisták nagy része egyetem után vissza szeretne jönni városunkba. A román fiatalok közel fele viszont elmegy az országból. Az országos politika idegeníti el a fiatalokat Romániától, valamint a megélhetési körülmények és munkalehetőségek sem ideálisak. Sepsiszentgyörgy ilyen tekintetben jól teljesít, igaz, itt is alacsony a vállalkozásra való hajlam a fiatalokban, az állami szektor pedig nem tud ennyi diplomásnak álláslehetőséget biztosítani. Ezért mi vállalkozásokat stimuláló programokon dolgozunk, illetve egyéb olyan, lakhatási, nyelvtanulási projekteken, amelyek megkönnyítenék a hazajövő fiatalok életét, de még sok munka áll előttünk.  

Partiumon rosszabbak a számok a határ közelsége miatt. Székelyföldről viszont ha egy fiatal Magyarországra költözik, vonattal 17 órát, autóval 9-10 órát kell utaznia. Emiatt azoknak, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, családjukhoz, nem opció Magyarországon letelepedni. Ez segíti, hogy ne legyen akkora az elvándorlás, viszont sok lehetőségtől elzárja a régiót. Talán a brassói reptér megépülése becsatolja majd Székelyföldet a „vérkeringésbe”. 

Mit üzennél a hozzád hasonló, fiatal, tehetséges nőknek, miért vállaljanak szerepet a közéletben? 

Én inkább azt mondanám, hogy AKKOR vállaljanak szerepet a közéletben, ha hajlandóak áldozni a közösség javára. Ha valaki csak a pénzért, hírnévért megy politikusnak, ne menjen, mert motiváció nélkül ezt nem lehet túlélni.

Viszont kell egy női lelkiség minden vezetői körbe, hogy az emberekkel a kellő hangnemben, stílusban lehessen kommunikálni.

Én azt mondom, akinek vannak álmai és ezekért hajlandó áldozatot hozni, annak bele kell vágni a közéleti pályába, mert szükség van a közösségnek az ilyen emberekre. 

 

Képek forrása: Vargha Fruzsina

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu