Rohanok, rohanok, mindig csak rohanok. A tömegközlekedés hangjai pedig megzavarnak, így sosem tudtam könyvekbe belekezdeni a hazaérkezésemig. S múlnak a percek, látszólag kihasználatlanul. Üresnek tűnik az idő, ha nem gondolkozom valamin, valamin, ami túlmutat a hétköznapiságon.
Az egypercesek műfaja lehetővé teszi, hogy máson is töprengjek a köztes időimben, mint a híroldalak hatásvadász szalagcímein. Hiszen csak egy perc, de mégis többet kapok, lelkileg, szellemileg, mint bármelyik híresség viselkedéséről szóló sekélyelemzésből. 

Nem hiszem, hogy az alkotó és az alkotás, a mű és a művész, s jelen esetben a könyv és az írója nem választható el egymástól és ne lehetne az egyik a másik ismerete nélkül értékes vagy értékelhető, de ebben az esetben talán szükséges az a plusz információ, hogy ki volt Anthony de Mello. Anthony de Mello S.J. indiai jezsuita szerzetes és pszichoterapeuta volt, de a Wikipédia szócikkben már spirituális tanítóként van megnevezve. Nem tudjuk megkérdezni tőle, hogy egyetértett-e azzal, hogy 1998-ban a katolikus egyház elítélte egyes nézeteit vagy éppen azt, hogy az írásaira tényleg túl nagy hatással voltak a „keleti tanítások”, amihez a gyökerei kötötték, mert 1987-ben meghalt. 

Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa ezt írta róla:

“Azonban már korai munkáinak egyes helyein és későbbi írásaiban nagyobb mértékben megfigyelhető folyamatos távolodása a keresztény hit lényegétől. … A jelen Figyelmeztetéssel, a keresztény hívő értékeinek védelmében, a kongregáció kijelenti, hogy a fenti tételek összeférhetetlenek a katolikus hittel és súlyos károkat okozhatnak.” 

Ha mindezen információk tudatában mégis arra vállalkoznánk, hogy elolvassuk a könyvet azt hiszem, hogy nem kell csalódnunk. Lehet, hogy nem pirosbetűs katolikus irodalomként kell olvasni, de érdemes olvasni. Rövid párbeszédek vannak benne az élet nagy kérdéseiről, amiket nem kell elfogadnunk, de el is fogadhatunk. Általában a „Mester” és a tanítványok között játszódik le egy diskurzus, amelyben a Mester valamilyen mélyebb gyökerű tudást ad át a képzeletben fiatalabb és tanulatlanabb, kíváncsi tanítványnak. Akár a tanár a diáknak. 

Íme egy-két példa, idézet az Abszurd egypercesek című könyvből: 

-Gratulálhatsz!

-Mihez? 

-Végre találtam egy állást, amelyben nagyszerű kilátásaim vannak az előmenetelre. 

A Mester józanul így szólt: 

-Alvajáró voltál tegnap, alvajáró vagy ma is. És az leszel mindaddig, amíg meg nem halsz. Miféle előmenetelről beszélsz? 

-Pénzügyiről, nem pedig lelkiről.

-Aha, értem már. Egy alvajáró bankbetéttel, amit nem tud élvezni, mert hisz nincs ébren. 

Egy másik:

A szanszkrit nyelvek tudósa, miközben elbűvölten hallgatta a Mestert, aki dallamos hangon egy szanszkrit verset szavalt, így szólt: 

-Mindig is tudtam, hogy a világon nincs más nyelv csak a szanszkrit, amellyel az istenit ki lehetne fejezni.

-Ne légy szamár! – feddte meg a Mester. Az isteni nyelve nem a szanszkrit, hanem a Csend.

 

A rövid írások között vannak erősebbek, gyengébbek, csak humort és mélyebb tartalmat átadóak is. A lényegük az ötlet mögöttük, a témafelvetés. Mi mit válaszolnánk, ha mi lennénk a mesterek? Mi mit kérdeznénk a mestertől? Ha mindkettő mi vagyunk, akkor pedig milyen párbeszédet folytatunk / nánk magunkkal? Én, amióta olvasom és itt-ott felütöm, több kérdésen gondolkodtam, mint azelőtt. Több létkérdéssel foglalkoztam, mint a könyv nélkül. Javaslom nektek tehát az egypercesek olvasását, ha szeretnétek párbeszédeket elindítani magatokkal vagy épp a barátaitokkal egy-egy kérdésfelvetés kapcsán.

 

Források:

EWTN Global Catholic Network. [2006. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. november 24.)

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu