Nagy Ön, kicsi te

A személyes névmások írásmódjával kapcsolatban számtalan tévhit él az írásgyakorlatban. Illetve nem tudom, hogy ezek tévhitek valójában vagy műmodorosságok, ahogy azt sem, hogy igazából melyik rosszabb a kettő közül. Vannak, akik minden személyes névmást nagy kezdőbetűvel írnak, mások mindent következetesen kicsivel – biztos nem árulok el nagy újdonságot azzal, hogy egyik sem helyes. 

A személyes névmások alapvető írásmódja mindig kisbetűs: te, neked, vele, mi. Akkor mégis mi gond?  

Feltehetőleg onnan eredeztethető ez az otromba nagybetűsség, hogy anno, a levelezés során nemcsak a megszólítást írtuk nagy kezdőbetűvel, hanem a szövegen belül is választhattunk: megtiszteljük-e a második személyű személyes névmásokat, no, meg a szívünk választottját vagy üzleti partnerünket a Te, Veled és társai nagybetűs írásával. Tény, hogy a nagybetűs írásmód a fokozott tisztelet érzékeltetésére szolgál, így az Ön nagybetűvel írása ma már kérdésen felül áll, ám nyelvtanilag, ha egy hivatalos levélben kis kezdőbetűvel írjuk az ön szót, nem követünk el helyesírási hibát – bár a címzett valószínűleg udvariatlannak fog tartani bennünket. Hangsúlyozom azonban, hogy a kis kezdőbetűs írás nemhogy nem számít nyelvi értelemben vett hibának, hanem az a helyes. Ha irodalom esszét írnánk, a tanárnő lepontozná minden egyes nagybetűs kis aranyos modorosságunkat. 

Manapság azonban ezekre fittyet hányva nem csak a tiszteletteljes Ön megszólítás során használunk nagybetűket, hanem átvittük a csodás internetes kommunikációnkba is. A helyesírási szabályzat csak a megszólított személyére vonatkozó névmásokat íratja nagy kezdőbetűvel, s azt sem kötelező érvénnyel, csupán mint lehetséges opciót tünteti fel. Sokan azonban a többi névmást is nagybetűvel írják, mondván, egy harmadik személynek is megadható a tisztelet, vagy éppenséggel saját maguknak is. Az Én nagybetűvel írása azonban nem vet túl jó fényt írójára. 

A probléma tehát akkor van, ha már a meglevő gyakorlatot is rosszul alkalmazzuk. Nemegyszer előfordul, főként hozzászólásokban vagy influencerek posztjaiban, hogy a személyes névmások nagy kezdőbetűvel éktelenkednek: „Írjátok meg, Nektek mi a nyári tervetek?” Hát, Nekem, semmi. És még lehet hova fokozni, ennél már csak a megszólítások nagybetűs írásmódja jobb: Hozzá, Vele, Szerelmem. Menten nyíljon meg alattam az Instagram. 

Megyek, lekisbetűzök mindenkit. 

@kedvemma: morcos

Forrás: a negyedikes nyelvtanóra és a https://helyesiras.mta.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s