A személyes névmások írásmódjával kapcsolatban számtalan tévhit él az írásgyakorlatban. Illetve nem tudom, hogy ezek tévhitek valójában vagy műmodorosságok, ahogy azt sem, hogy igazából melyik rosszabb a kettő közül. Vannak, akik minden személyes névmást nagy kezdőbetűvel írnak, mások mindent következetesen kicsivel – biztos nem árulok el nagy újdonságot azzal, hogy egyik sem helyes. 

A személyes névmások alapvető írásmódja mindig kisbetűs: te, neked, vele, mi. Akkor mégis mi gond?  

Feltehetőleg onnan eredeztethető ez az otromba nagybetűsség, hogy anno, a levelezés során nemcsak a megszólítást írtuk nagy kezdőbetűvel, hanem a szövegen belül is választhattunk: megtiszteljük-e a második személyű személyes névmásokat, no, meg a szívünk választottját vagy üzleti partnerünket a Te, Veled és társai nagybetűs írásával. Tény, hogy a nagybetűs írásmód a fokozott tisztelet érzékeltetésére szolgál, így az Ön nagybetűvel írása ma már kérdésen felül áll, ám nyelvtanilag, ha egy hivatalos levélben kis kezdőbetűvel írjuk az ön szót, nem követünk el helyesírási hibát – bár a címzett valószínűleg udvariatlannak fog tartani bennünket. Hangsúlyozom azonban, hogy a kis kezdőbetűs írás nemhogy nem számít nyelvi értelemben vett hibának, hanem az a helyes. Ha irodalom esszét írnánk, a tanárnő lepontozná minden egyes nagybetűs kis aranyos modorosságunkat. 

Manapság azonban ezekre fittyet hányva nem csak a tiszteletteljes Ön megszólítás során használunk nagybetűket, hanem átvittük a csodás internetes kommunikációnkba is. A helyesírási szabályzat csak a megszólított személyére vonatkozó névmásokat íratja nagy kezdőbetűvel, s azt sem kötelező érvénnyel, csupán mint lehetséges opciót tünteti fel. Sokan azonban a többi névmást is nagybetűvel írják, mondván, egy harmadik személynek is megadható a tisztelet, vagy éppenséggel saját maguknak is. Az Én nagybetűvel írása azonban nem vet túl jó fényt írójára. 

A probléma tehát akkor van, ha már a meglevő gyakorlatot is rosszul alkalmazzuk. Nemegyszer előfordul, főként hozzászólásokban vagy influencerek posztjaiban, hogy a személyes névmások nagy kezdőbetűvel éktelenkednek: „Írjátok meg, Nektek mi a nyári tervetek?” Hát, Nekem, semmi. És még lehet hova fokozni, ennél már csak a megszólítások nagybetűs írásmódja jobb: Hozzá, Vele, Szerelmem. Menten nyíljon meg alattam az Instagram. 

Megyek, lekisbetűzök mindenkit. 

@kedvemma: morcos

Forrás: a negyedikes nyelvtanóra és a https://helyesiras.mta.hu

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu