Milyen a jó nő? – összefoglaló

A „Minden, ami nő” rendezvénysorozat szombati beszélgetésére kíváncsian ültünk be szerkesztőtársammal, Petrával, hogy vajon mire mondják majd a férfiak: ilyen a jó nő!

A vendégek: Bedő Imre a Férfiak Klubja alapítója, Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész, Pilát Gábor író, előadó és Dobos Péter a hot! magazin felelős szerkesztője voltak. 

Az nagyon hamar kiderült, hogy a jó nő fogalma már a kezdetekben mindegyik jelenlévő férfinél mást takart.

A „számodra ki a jó nő?” kezdő kérdésre volt, aki konkrét nevekkel felelt, kifejezetten a külső jegyek alapján válogatva, de volt, aki rögtön összekapcsolta a kisugárzást a belső tulajdonságokkal, és volt, aki kerekperec kijelentette, hogy ez a fogalom mindenkinél mást jelent.

Az egyik kedvenc mondatunk mindjárt itt hangzott el: „nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani”. Ez egy nagyon érdekes gondolat, mert én nőként azt mondanám, hogy a fordítottja is igaz: nem elég jónak látszani, ha belül nem vagy az, mert kiderül a turpisság. 

De valószínűleg a férfi szempont azon alapszik, hogy itt a külső az, ami először feltűnik, ami megfog. Elhangzott ennek a receptje is: miszerint ahhoz, hogy valakit jó nőnek tudjunk mondani, neki is el kell tudni hinni ezt magáról, sőt, ezt másokkal is el kell tudni hitetnie. A fellépésével, magabiztosságával és azzal a kisugárzással, ami egy boldog, kívül-belül szép nővé teszi őt.

A másik nagy kérdés volt még, hogy rendben, van vonzalom, de van-e valami a szexualitáson túl? 

Ugyanis az emberek önmagukban is tudnak teljesek lenni, de a kapcsolódásban alakul ki az egység.

Ehhez a kapcsolódáshoz pedig rendben kell lennünk először saját magunkkal, és az is elhangzott, hogy tulajdonképpen először önmagunkban kell megtalálnunk a Nagy Őt, különben kívül hiába fogjuk keresni.

Másik fontos gondolat volt még, hogy a jó nő fogalma otthon, a családban gyökerezik: ahogyan az apa viszonyult az anyához, illetve ahogyan a szülők meg tudják mutatni a gyerekeknek a férfi és nő egymáshoz való kapcsolódását. Ha ez a kép egészséges, akkor a fiúk megtanulják, hogyan kell kifejezni egy nő felé azt, hogy megbecsülik, szeretik őt, pont úgy, ahogy az apjuktól ezt mintaként látták. Illetve a kislányok is értékesnek, szépnek érzik magukat, ha édesapjuk érzelmileg egy biztos pont volt, és támogatta, többször megdicsérte őket. Ugyanígy az anya egészségesen megélt nőisége az apa felé és a családban, illetve az a példa, ahogy a saját testéhez viszonyul, egy tudatalatti iránytű lehet a gyerekeknek.

A vendégek beszéltek arról is, hogy a szereptévesztések korában élünk: kezdenek felborulni a hagyományos férfi-női szerepkörök, és a nők a munkaerőpiacon a férfiak versenytársaivá váltak. Ez is sokban megváltoztatja az erőegyensúlyokat, és hogy egy férfi milyen nőt keres maga mellé. 

Záró gondolatként, a kapcsolatoknál kihangsúlyozták, hogy nem szabad irreális elvárásokat támasztani, se olyan kompromisszumokba belemenni, amiket nem bírunk el. Illetve minden kapcsolatban vannak hullám-völgyek, de amikor egy kapcsolat megkapja az első nagy pofont, lehet ez egy veszekedés, csalódás, bármi… Nagy eséllyel az az ember válik az Igazivá, aki nem menekül el, hanem a „pofon” után is ottmarad.

Szerintetek milyen a jó nő, mitől számít valaki annak? Írjátok meg!

Hornisch Aliz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s