Kaptál már idegesítő és kéretlen tanácsokat, mikor csak meghallgatásra vágytál volna? Előfordult már veled, hogy nem hagytak beszélni, hanem közbevágtak bölcs, de annál frusztrálóbb gondolatokkal? Esetleg nem tudod, hogyan kezelj jól egy „lelkizős” szituációt? Most elmondom neked a legjobb kérdést, amivel biztosan célba érsz! Gyere!

A legelső kérdés

Nagyon megtisztelő, mikor valaki megosztja velem lelkének egy darabját, érzésvilágát és beenged egy olyan világba, amely nagyon intim és személyes. Nem mindenki szeret vagy tud az érzelmeiről és érzéseiről beszélni. Mikor pedig a hallgatóság nem megfelelően reagál vagy nem úgy, ahogy neki szüksége lenne rá, akkor előfordulhat, hogy később kevésbé szívesen fogja megosztani az érzéseit. Nagyon fontos, hogy olyan befogadó felek legyünk, akik biztonságot és megfelelő támogatást tudnak nyújtani. Azonban útközben felmerülhetnek bizonyos nehézségek…Személyesen engem néha felidegesít, mikor megosztáskor kéretlen tanácsokat kapok vagy mikor a hallgatóságom közbevág – mikor én csak arra vágytam volna, hogy elmondhassam, hogy mi van bennem. Máskor pedig fordítva éreztem: nem kaptam buzdító és támogató tanácsot. Idővel rá kellett jönnöm egy nagyon érdekes tényre: a másik fél nem gondolatolvasó…Ezért, ha mi vagyunk a hallgató fél, érdemes feltenni a lehető legjobb kérdést már a dolgok legeslegelején:

Tanácsot szeretnél kapni vagy ventilálni szeretnél?”

Így elkerülhetővé válik a fölösleges és kéretlen tanácsok, vagy az azok hiánya által keltett frusztráció.

„Csak hallgass már meg”

A ventilálás olyan, mint egy szelep, amely a nyomást enyhíti a rendszerben. Kiadjuk magunkból azt, ami bennünk van, például a frusztrációt vagy a félelmet. A hallgató fél mit tehet ilyenkor? Hogyan viszonyuljon a ventiláló félhez és milyen viselkedést kerüljön el?

Empatikus és értő figyelemmel forduljon a másik felé és egy ítélkezésmentes közeget teremtve hallgassa meg.

Ne ítéljen, adjon visszajelzést például bólogatás, szemkontaktus vagy apró hangok: „ühüm” formájában. Legyen jelen egy teret biztosítva, ahol a másik fél megszellőztethezi az érzéseit. Ne kezdje el mondani, hogy „én ezt és ezt csinálnám”, „én a múltkor így kezeltem”, ne kezdjen el magáról beszélni, hiszen a történet nem róla szól, ne terelje magára szót. Hagyja, hogy a másik fél legyen a középpontban, az ő érzései és érzelmei – a ventilálás a ventilálóról szól. Ne adjon kéretlen tanácsot és ne ítélkezzen – csak legyen teljes lényével jelen.

Tanácsadás

Én személy szerint vigyáznék azzal, hogy milyen tanácsokat osztogatok, mert ami nekem bevált, az lehet, hogy a másik felet a romlásba taszítja. Ami nekem a tuti út volt, az más számára lehet egyenes út a csalódáshoz.

Óvatosan a tanácsokkal!

Persze vannak olyan alapigazságok, amelyeket el lehet mondani, viszont mindenkinek saját magának kell megtalálni a válaszokat a kérdéseire. Ezt nem lehet kispórolni és nem is szabad – így fejlődünk.

Tehát gyorsan, mit is tanultunk ma? Egy-egy beszélgetés előtt érdemes feltenni a kérdést a másik félnek:

Tanácsot szeretnél vagy inkább ventilálnál?”

Tóth-Kuthy Betti

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu