Tornacipős szentek, sziasztok!

„Legyetek szentek!” – hangzik el valahol a Szentírásban (pontos címmegjelölést kommentben várjuk). 

Szóval, legyetek szentek! Mielőtt mindenki futólázat kapna ettől a bevezetéstől, szeretném leszögezni, hogy ez egy elég komoly mondat… 

Micsoda elvárás! És micsoda kérés…! Pedig nem más, mint a Megváltó mondta ezt, és azért Ő tudja, mit beszél.

Tudja, mi várható el az emberektől, mivel először is, Ő teremtett minket, másodszor, Jézus emberként megszületett, élt és meghalt, tehát valóban látja a teljes kapacitásunkat.

És Ő, Isten Fia, az Atyával egyszemély, azt mondja, hogy mi lehetünk szentek.

Bocsánat, de a szentek nem a templomban vannak? Gyönyörű szobrok készülnek róluk, dundi angyalok veszik körbe őket, csend és áhítat van mindenütt (esetleg halk orgonaszó a háttérben). De ha néhányan köztünk élnek is, valószínűleg egy szép kolostorban imádkozva töltik az életüket, vagy a papok útját tapossák, de minimum most mossák le a szegények és árvák könnyeit, mint ahogyan Teréz Anya tette Indiában.

Mert a szentek, szentek. Ők nem hibáznak. Illetve nagyon ritkán. Szóval közel tökéletesek. Muszáj, mert másként nem lehetnének azok, nem? Őket biztosan nem érdeklik a világi dolgok. Főleg nem olyan testi hiúságok, mint a chips és kóla (este 10 után), a Glamour-napok és a legújabb Marvel film a mozikban. Hát… nem tudom, miért kellene így lennie, de ez nekik már-már hivatalbeli kötelességük, nem így van? Aki szent, annak jónak kell lenni, és nem mindennapi csodákat művelni. Például kettéválasztani a Vörös-tengert, a sziklából vizet fakasztani, vakoknak látást adni, leprásoknak gyógyulást. Szóval vannak ilyen „kritériumai”.

Nos, én is sokáig úgy láttam, hogy minimum egy élet munkája kell ahhoz, hogy az Egyház azt mondja valakiről: ő szent. Már bizonyosan az Atya ölelésében van.

De Jézus nem azt akarta, hogy mindenkit hivatalosan kanonizáljanak. Nem kívánta, hogy mindannyiunk arca fel legyen pingálva egy templom falára. Természetesen ez is nagyon szép, de hogy konkrétan ez lett volna a szándéka? Én kétlem.

Amit viszont egyértelművé tett, hogy ahol élünk, és ahogy élünk, azzal kövessük őt. Legyünk a világ világossága. Legyünk a föld sója. Legyünk mindennapi szentek.

„Nem teszik a világosságot véka alá, hogy elrejtsék. Hanem tartóra, hogy mindenkinek világíthasson a házban.” 

Ez azt jelenti, hogy „szentnek lenni” egy teljesen korfüggetlen dolog. És kultúrafüggetlen. Nem csak egy, a kiváltságosak számára elérhető különlegesség. Tehát bárki bármikor szentté válhat, ahol él, abban az időben és abban a korban, ami neki adatott. 

Mert… szükségünk van a modern szentekre.

Akik rutinosan használják az instagramot. Azokra, akik koncertekre és meccsekre járnak. Akik hamburgert esznek kólával és néha hozzáteszik a duplacsokis fagylaltot is. Szükségünk van azokra a szentekre, akik vezetők és fontos pozíciót töltenek be. Azokra, akik hétvégén kirándulni viszik a családjukat, gyerekeket nevelnek vagy már palacsintát sütnek az unokáknak. Szükségünk van szentekre, akiknek számít az igazság és nem elégszenek meg a hamissággal. Kellenek azok a szentek, akik átadják a helyüket a villamoson, szólnak valakinek, hogy kibomlott a cipőfűzője. Szükségünk van szentekre, akik élvezik az életet, de tudnak elcsendesedni és imádkozni is. Majd a hazaúton betesznek egy jó számot a Spotifyon. 

Szükségünk van Rátok, akik tornacipőben szelitek a hétköznapokat, és közben az Atya jó illatát hagyjátok magatok mögött.

Miért ne lehetnél ő Te is? 

Valóban, ha belegondolunk, mindennapi szentnek lenni, egy ízig-vérig kaland és kihívás. A dolgos hétköznapok alatt véghezvitt életszentség gyakran nem látványos, ám a jelenléte mindent megváltoztat. Az életben fellelhető legizgalmasabb szolgálat, amit eddig láttam. Olyan szabadságot és örömet ad, hogy az hihetetlen! És csak annyi kell hozzá, hogy szeresd az Istent. Nem éri meg kihagyni!

Most viszont zárom soraim, különben holnap dupla kávét kell főznöm reggel. Addig is gondoljuk át közösen:

Ti hol lehettek mindennapi szentek? 

És találkoztatok már legalább eggyel?

Hornisch Aliz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s