Kétségkívül a Netflix egyik legnagyobb húzása a mostanában piacra dobott Bridgerton sorozat. Bár én is élveztem a pár könnyed mázos részt, valahogyan hiányzott belőle a valóság. S épp ekkor került elém Sanditon.

Ha bárkiben is felmerült korábban a kétség a Bridgerton sorozat történelmi hűségével kapcsolatban, akkor azt nagyon jól tette. Sajnos annak ellenére, hogy a sorozat alkotói a Regency korszakot jelenítették meg, a korszak csupán a díszletekben, arculatban tükröződött, de semmiképpen sem a történet valósághűségében, vagy akár a szereplők személyében. 

De vajon mit is takar a Regency kor?

Ezt az időszakot az 1800-as évek első 20-30 évére teszik, főképpen III. György, majd IV. György régensherceg uralkodási időszakára. Míg III. György a puritánabb élet mellett tette le voksát, fia, mikor végre trónra került egy frivolabb, könnyelműbb társadalmi életet bátorított az arisztokrácia köreiben, miközben a szakadás a lakosság rétegei között egyre csak nőtt és nőtt.

Ez a korszak az angol történelemben maga az elegancia, és a fényes sikerek kora a művészetekben és építészetben egyaránt. Ebben az időszakban folytak a nagy háborúk a Napóleon vezette francia seregek ellen, s ez az a korszak, amely nagyban meghatározta a teljes angol társadalom fejlődését a külső és belső hatások következtében.
Ekkor tevékenykedett többek között William Blake, Lord Byron, Jane Austen, Samuel Taylor Coleridge, John Nash, James Burton, Grace Elliott, John Keats, Mary Shelley, és még sokan mások. 

Nos, ha van egy ilyen csodaszép korszaka az angol történelemnek, ahova be kell vallanunk, sokan visszavágyunk (természetesen csak arisztokrataként), akkor miért nem próbáljuk a lehető leghitelesebben megjeleníteni ezen időszakot úgy, ahogy a korszak alkotói azt megörökítették?

Sanditon. Egy sorozat, amely talán reményt adhat nekünk a Regency kor történelmi hűségére. Következzen röviden a cselekmény – igyekszem minél spoiler mentesebben;) 

Charlotte Heywood egy gazdálkodó úriember lánya, a kor hősnőihez híven nem túl sok tejbe aprítani valóval. Ezzel ellenben erős akarattal és véleménnyel, határozottan, de bájosan és naivan érkezik meg az angliai tengerparti városkába, Sanditonba. Fogadói, a Parker család a város megbecsült emberei. Tom, a legidősebb, az álmodozó, kinek minden célja a város felvirágoztatása – ám a pénzügyekkel igen-igen hadilábon áll. Arthur, a legfiatalabb, de egyben a legszerethetőbb karakter is az egész történetben. Ő az a cuki, kissé kövérke testvér, akire mindig lehet számítani, s aki mindenkivel szüntelen kedves. A harmadik, középső Parker testvér pedig Sydney. Sydney a titokzatos, jóképű, és rendkívül kötelességtudó testvér, aki a családi kötelességeket minden és mindenki elé helyezi. 

A sorozat első évadában a Parker testvérekre koncentrál a történet fő szála, miközben a mellékszálak is tele vannak értékesnél értékesebb gondolatokkal, és tanulságokkal. Zseniális karakter- és személyiségfejlődéseken visz végig, a festői tájról pedig Anglia szerelmeseinek nem kell sokat mesélnem. 

Ez a sorozat tele van valósággal. Beteljesületlen szerelmekkel, elhagyott társakkal, fájdalommal és gyásszal. S mindemellett megjelenik az élet másik oldala is, az öröm, a barátságok, az álmok, s a remény egy szebb jövőért. 

Számomra a második évad még többet adott. Mintha egy 21. századi történetet meséltek volna el kosztümökben. Egyrészt főszálon érkezett továbbra is a fiatalság párkeresésének kihívásai. Ahogyan a főszereplőknek a csalfák s igazak között kellett lavírozniuk, s ahogyan felismerték az ismerkedés és a megismerés egyre nagyobb jelentőségét. Az örömökkel és izgalmakkal teli új találkozások előtt megjelent a nagy szerelmek gyásza és a felejtése is  A számomra kedves másik főszál az anyaságra, s ennek kihívásaira összpontosított. Az asszonyon keresztül, kinek minden vágya egy gyermek, de nem tudja vele megajándékozni férjét, s a lányon keresztül, ki az újszülöttjét megtartani sem akarja. Két egymás melletti fiatal nő,  ellentétes vágyakkal. 

A Sanditon Jane Austen egyik utolsó, egyben sajnos befejezetlen műve remek feltöltődést kínál nem csak azoknak, akik vágynak a Bridgerton sorozat egy fokkal hitelesebb verziójára.

Kisbán Petra

Első évad előzetese:

Borítókép: next-episode.net

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu