Amikor huszonévesen, egészséges életmódot folytatva és vékony testalkattal egy terheléses cukorvizsgálat során szembesültem azzal, hogy az inzulin és cukorértékeim nem éppen ideálisok és ha nem akarok később cukorbetegséggel küzdeni, szigorú diétát kell folytassak, sírva rohantam ki az orvosi rendelőből. Mára rájöttem, hogy az akkor tragikusan felfogott diagnózis valahol egy ajándék, abszolút pozitívan hatott az életszemléletemre, önkontrollra tanított és új utakat nyitott meg számomra. 

Nem célom és nem is rendelkezem olyan kompetenciával, hogy dietetikust, vagy endokrinológust játsszak. Számtalan honlap és könyv szól a 160 grammos diétáról, így nem is finom recepteket meg glikémiás indexeket szeretnék megosztani. Egyszerűen azért döntöttem úgy, hogy ezt a témát választom, hogy azok, akik frissen lettek akár inzulinrezisztenciával, akár más szénhidrát anyagcsere problémával diagnosztizálva, ne érezzék „egyedül” magukat, ne essenek kétségbe, ha eleinte eltévesztik a számukra megfelelő ételeket és találjanak pozitívumot is a diagnózisban. Mert bizony van, nem is kevés. 

Ha most kezdesz diétázni, lassan váltsál a megfelelő étrendre. Nem baj, ha nem rögtön megy minden profin, nem baj ha az elején hibázol.

Nekem is körülbelül fél évbe telt mire átláttam pontosan mit ehetek. Volt, hogy a Wawel csokit lelkesen megvettem, csak éppen utólag láttam, hogy hűha, nem a cukormentes verzióját. Tény és való, hogy sok finom ételtől elesik az ember, viszont olyan jóízű (és egyben egészséges) ételekkel találkoztam, amiket úgy érzem vétek volt kihagyni az életem korábbi szakaszából.

  • Egy idő után már nem is kívánod az egészségtelen ételeket, sőt ha valakinél látod, inkább szólsz neki, hogy ezt nem kéne fogyasztania. 
  • Nagyon jól esik a kedves családod, barátaid, ismerőseid igyekezete, amikor vendégségbe mész és neked külön csinálnak valami általad is fogyasztható tálat.
  • Óriási sikerélményként fogod felfogni, amikor a következő terheléses cukorvizsgálatod eredménye számottevően jobb, mint az előző. Nekem egy év diétázás után visszaállt majdnem tökéletesre, meg is ünnepeltem egy finom cukormentes sütivel ☺
  • Új barátokra teszel szert és remek alkalom jobban megismerni más embereket, hiszen majdnem minden társaságban, iskolában, munkahelyen van egy IR-es. Sőt, olvastam egy olyan kutatást, amely azt állapította meg, hogy ha minden nő elmenne terheléses cukorvizsgálatra, 10-ből 6 nőnek nem lennének rendben az értékei! Megoszthattok egymással recepteket, tippeket és együtt ihatjátok a növényi tejes kávét. Én nagyon élvezek olyanokkal találkozni, akik hasonló cipőben járnak, részben nekik köszönhetek rengeteg jó receptet, tanácsot és én is előszeretettel „adom ezeket tovább”.
  • Az „élet apró örömeként” fogod fel, amikor találsz egy eddig számodra ismeretlen finomságot, amit fogyaszthatsz vagy egy pizzériát ami teljes kiőrlésű pizzát gyárt.
  • Sokkal több energiád lesz, kevésbé fáradsz el, fényesebb lesz a hajad, jobb alakod lesz. Én tényleg úgy érzem, mintha kicseréltek volna, amióta diétázom, egyszerűen sokkal jobb formában vagyok.

Büszke leszel magadra, hogy ilyen jó önkontrollod van és nem lesz bűntudatod, hogy megint megetted azt a bizonyos tábla csokit.

  • Sikerül olyan tudatban lefeküdnöd aludni, hogy ma is tettél az egészségedért és mennyi egészségtelen hatást elkerült a szervezeted.
  • Akarva akaratlanul rákattansz egy sportra vagy legalább egy gyors esti sétára, ami csodákat tesz a stressz szinted javításával.

Úgyhogy ha velem hasonló cipőben jársz, welcome to the club. Nem ritka állapot ez, nem kell szégyellni, aki szeret és odafigyel rád, majd tiszteletben tartja, hogy lehetséges, hogy csak a 3. étteremben tudsz megfelelő ételt találni. Viszont a tested százszorosan meg fogja hálálni a „gondoskodásodat” és ez a lelkedre is kihat hatványozottan.

Merrikin Gina

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu