Kelemen Nóra minimalista életmódtanácsadó, aki a Zöldgardrób tulajdonosa. Felületén fenntartható és slow fashion ruhákat forgalmaz, amelyek kiemelten környezetbarát módon és etikus körülmények között készülnek. Vele beszélgettem a tudatos ruhatár építésről és a kapszulagardrób kialakításáról

Mit jelent a kapszulagardrób kifejezés?

Én egyszerű ruhatárnak is nevezem. Egy kisebb adagnyi ruhát értek alatta, amelyek nagyon jól illenek egymáshoz, hozzád és az életviteledhez, emellett nagyon szereted is őket, így bármilyen életeseményedkor könnyen, gyorsan és egyszerűen választhatsz alkalomhoz illő viseletet, megkímélve magad a felesleges fejtörésektől.

Ez a kis adag pontosan hány darabot takar? Ezek szerint a mennyiség fontos tényező a kapszulagardrób esetében…

A mennyiség olyan szempontból fontos, hogy ha túl sok ruha van a szekrényedben, akkor könnyen előfordulhat az, hogy nem látod vagy találod meg azokat a darabokat, amiket valójában keresel vagy fel szeretnél venni. A legtöbb esetben egy kapszula jelentősen kisebb, mint a kiindulási ruhatár. Azaz, ha neked nincs kapszularuhatárad és készítesz egyet, szinte biztos vagyok benne, hogy kevesebb ruha lesz a szekrényedben, mint előtte volt. Legtöbbünk sok ruhát tart kézközelben, de csak kis részüket hordja. Mert nem mindet szereti, nem mind jó rá, nem mindhez van mit felvenni, stb…

Ha konkrét számot szeretnél hallani, akkor szerintem 20 és 40 darab között legyen egy kapszula. Persze ez függ attól is, hogy csak ruhákat vagy cipőt, táskát és kiegészítőket is beleszámítasz-e ebbe a ruhatárba. Ha csak a ruhákra koncentrálsz, akkor inkább a 20 felé haladj.

Akkor összesen csak ennyi cuccom lehet?!

Nem. Hiszen általában eleve évi 4 kapszulával számolunk – minden évszakra eggyel. Annak ellenére, hogy vannak a gardróbodban állandó darabjaid, amiket az egész év során viselsz, vannak ősszel-télen melegebb, míg nyáron lengébb ruhák, amelyek csak az adott szezonban kerülnek elő.  De készíthetsz több kapszulát is annak megfelelően, hogy hányféle élethelyzetben, milyen típusú ruhákra van szükséged. Nekem most egy kapszulám van, mert anyukaként itthon vagyok a gyerekkel, innen is dolgozom, ráadásul most a pandémia miatt sem mozdultam ki, így nem volt értelme külön választani az otthoni és az utcai ruhákat. Természetesen van egy-két ruhám, amikre jobban vigyázok, ezért nem állok neki bennük főzni vagy játszóterezni.  A lényeg, hogy csak annyi legyen kéznél és szem előtt, amennyit valóban viselsz.

Hány kapszulám legyen?

Amikor összeállítod az első kapszuládat, akkor az az első lépés, hogy végignézed az életedet. Miket szoktál a hétköznapok során csinálni, és azokhoz milyen ruhákat szeretsz vagy kell viselned. Készíthetsz ennek kapcsán magadnak kördiagramot is, hogy ezek a tevékenységek az életednek hány százalékát teszik ki, és ezekhez mennyi ruhára van valójában szükséged. Így látni fogod, hogy melyek azok a területek az életedben, ahol a ruháidat nem lehet összecserélgetni, hanem külön kell  kezelni. Ha például a munkahelyeden dresscode van, és kosztümben kell dolgoznod, akkor otthon valószínűleg át kell öltöznöd egy teljesen más viseletbe, vagy ha sokat jársz sportolni, és ahhoz is külön ruházatra van szükséged, akkor ezek mind képezhetnek akár önálló kapszulát is.

Kelemen Nóra minimalista életmódtanácsadó
Tehát akkor minden élethelyzetemhez lehet külön kapszulám?

Igen. Viszont fontos, hogy ha több kapszulát készítesz, akkor ez az imént említett 20-40 darab is kevesebb lesz. Ha külön válik a munkahelyi és az otthoni ruhatárad, akkor talán nincs szükséged 10 otthoni melegítőre és valószínűleg a munkahelyedre sem kell 20 blézer, ha azt vesszük, hogy egy hónapban átlagosan 22 munkanap van.

Csak olyan ruhám lehet a kapszulagardróbomban, amire szükségem van? Mit kezdjek a különleges szerelemdarabokkal?

Szerintem arra van szükséged, amit tényleg hordasz. A különleges szerelemdarabok mindenki ruhatárának részei kellene, hogy legyenek. Sőt!  A kapszularuhatárnak épp az lenne a lényege, hogy minden egyes ruhád szerelem legyen. Hisz miért is akarnál felvenni egy “nem szerelem” pólót, ha ott lóg mellette három nagy szerelmed? Igenis legyen minden ruhád számodra különleges és valamilyen értelemeben a szerelemdarabod. Így minden nap a kedvenc ruhádban lehetsz, ami csodás dolog.  

Hogy fogjak hozzá az első kapszulagardrób kialakításához?

Én azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként gyűjtsd össze egy helyre az összes ruhádat és nézz rá az így képződött kupacra! Vizsgáld meg, hogy milyen érzést kelt benned! Sok? Kevés? Ez nagyon érdekes élmény, mert nem szoktuk egybe látni a teljes ruhatárunkat.

Második lépésként azt javaslom, hogy válaszd ki azokat a ruháidat, amik megfelelnek az évszaknak, amire a kapszuládat készíted, majd ezekből válogass tovább.

Elsőként válogasd ki a kedvenceidet, mert ez a legegyértelműbb kategória. Amikről tudod, hogy szereted és rendszeresen hordod is. Ez azért jó, mert ha ez megvan, akkor sokkal élesebb lesz a kép, hogy melyek azok a ruháid, amiket nem szeretsz és nincs helyük a ruhatáradban. Semmi olyan dolognak, ami nem jó rád vagy valamiért nem vennéd fel, nem szereted, annak nincs helye a kapszulába beválogatott darabok között . És akkor marad a köztes halmaz, a maradék, amiből tudsz válogatni a kedvenceidhez illőt. Legjobb esetben, így létrejön egy kapszula. Ha lehet, akkor törekedj arra, hogy életed első kapszulájához ne kelljen új ruhát vásárolni . Kivéve, ha tényleg van valami, ami nagyon hiányzik. Például, ha van sok felső, amit imádsz, de nem tudsz hozzájuk milyen nadrágot felvenni. Azonban ha tudod, próbáld meg a meglévőkből megoldani a párosítást!

Az első kapszularuhatár egy kísérlet, most nem a vásárláson van a hangsúly. A kapszulázás nagyon sokat segít abban, hogy megismerd az igényeid, ehhez azonban idő kell.

A használatakor megtapasztalod majd, hogy milyen darabokra, ruhatárra is van szükséged igazából, s így majd sokkal jobb vásárlási döntéseket tudsz hozni a jövőben.

Mi legyen a kiszelektált ruhákkal? Ha elpakolom őket a pincébe, attól még ugyanúgy sok ruhám marad. Nem az lenne a cél, hogy amit nem hordok, attól szabaduljak is meg?

Attól függ, hogyan pakolod el. Ha száműzöd őket a pincébe, akkor az az érzésem, hogy azokat te már nem is szeretnéd többé felvenni. Ha ez a helyzet, akkor valóban gondolkodj el azon, hogy eladományozod, elajándékozod vagy esetleg eladod. De elteheted a ruháid egy részét úgy is, hogy a jövőben azokat még hordani tervezed. A lényeg, hogy a szem előtt és kéznél levő ruhákból öltözködj! A kapszula ruhatár nem feltétlenül azt jelenti, hogy összesen annyi ruhád van, hanem azt, hogy annyiból öltözködsz. Van aki azért vág bele a kapszulázásba, mert sok olyan ruhája van, amit szeret, de nem tudja kihasználni, nem tudja az összeset rendszeresen hordani. Ezért kiválaszt egy kapszulányit és akkor pár hónapig csak abból öltözködik, majd összeállít egy másikat.  Hosszú távon azonban, aki megszereti a kapszulázást, annak nem lesz szüksége sok elpakolt ruhára.

Azt mondják, hogy az emberek nagy része a ruhatára csupán 20%-ból öltözködik az idő 80%-ban. Sokan észrevétlenül kapszula ruhatárból öltözködnek, hiszen mindig ugyanazokért a dolgokért nyúlnak újra és újra, csak ott van mellette feleslegesen a többi másik. Ez a módszer átláthatóvá teszi a gardróbodat és a lehetőségeidet.

Mit tanít a kapszulagardrób?

Én mindenkinek felírnám receptre a kapszulagardrób kipróbálását. A kapszula ruhatár segít ráérezni arra, hogy milyen szükségleteid vannak és hogy milyen ruhákat szeretnél valójában viselni. Megtanulod, hogy milyen, amikor kevesebb választási lehetőséd van, és abból kell gazdálkodnod. Megtapasztalod, hogy milyen, amikor könnyű öltözködni, mert nem okoz fejtörést kitalálni, hogy miben indulj el. Amikor rájössz, hogy tényleg minden ruhádat szereted, amit hordasz, kompromisszumok nélkül. Megtanulod megfigyelni magad, hogy hogyan érzed magad egy ruhában.  Ezen kívül a kapszulagardrób egy iránytű a későbbi vásárlásaidhoz is, hiszen tisztában leszel azzal, hogy milyen darabok vannak a szekrényedben, miket hordasz, és tudni fogod, mire van szükséged, hogy milyen ruhával tudod kiegészíteni a meglévőeket. De ez egy olyan dololg, amit meg kell élni, meg kell tapasztalni.

Eljön az a pont, hogy azt érzem: „nekem már kapszula ruhatáram van?”

Szerintem eljön. Amikor már nem jön a gyötrő gondolat, hogy: „Jajj, mit vegyek fel?”, hanem könnyen, gyorsan és probléma nélkül el tudod dönteni, hogy mit, mivel és milyen alkalomra fogsz viselni, akkor mondhatjuk, hogy készen vagy.

Az interjút Győriványi Flóra készítette

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu