A foci mindenkié

Piros-fehér-zöld csíkok az arcon, cider az egyik kézben és zászló a másikban. Amíg a magyarok bent vannak, nekik kötelező drukkolni, kiesésükkel azonban ki-ki visszatér a kedvelt csapataihoz. Bár a németek kiesésével csoportunkból senki nem jut be a negyeddöntőbe – ennyi erővel akár a magyarokat is továbbjuttathatták volna -, a tét egyre nő. Tőlem pedig egyre inkább hitetlenkedve kérdezi minden fiú barátom, hogy „Komolyan nézed? És tudod is mi történik? Azta.” Hát még ha azt is hozzáteszem, milyen tippet tettem és ki fogja rúgni az első gólt. 

Őszintén szólva az idei az első EB, amit rendesen nyomon követek. Sőt, az UEFA alkalmazásában is végig tippelgetem a bajnokságot, első gólszerző nevekre is teszek, akikről még életemben nem is hallottam. Amikor bejön, az a legnagyobb kezdők szerencséje, de ez titok. Viszont kezdem megérteni, miért izgalmas ez a szurkolói élet. Egyfelől természetesen  a hangulat mindenen túltesz. Nincs olyan bár, kocsma, étterem Budapesten, ahol meccsnapokon legalább egy  tévén ne lehetne követni az aktuális játékot. De ha valaki néhány meccs esetén csak otthon ül le a képernyő elé, ahogy azt én is többször tettem – hogy egyrészt teszteljem,a sport tetszik igazán vagy csak a hangulat, másrészt ennyi ideje a világon senkinek nincs,amennyi meccs az EB-n – egész hasonló élményben lehet része.

Mert közösen drukkolni valaminek klassz. Mert együtt örülni győzelem esetén felemel, a veszteség pedig együtt elviselhetővé válik. A foci tipikusan az a sport, ami nagyon könnyen összehozza az embereket, talán könnyebben, mint bármi más, mert egészen közismert, valamennyit mindenki hozzá tud szólni, még ha csak Ronaldo, Messi vagy Beckham nevével is. Ugyanekkor heves vitákat is ki tud váltani, amelyeken nekem néha muszáj volt magamban kuncogni. Ártatlan „Szerintetek mi lesz a döntő kimenetele?” kérdésem például olyan lavinát indított el kerettagokról, sikerekről, elfogult bírókról, hogy álmomban se gondoltam volna.  

A házi tippelgetős bajnokságunkban végül 7. helyen végeztem. A kompetitív énem kedvéért hozzáteszem, hat nagyon focis fiú előzött meg, úgyhogy ki tudok békélni az eredménnyel. Hát még ha nem felejtettem volna el útközben néhány meccsre tippet írni… bele kell jönni, na. Majd három év múlva megnyerem! Vagy nem. Viszont addig is, ha valaki megszeretne tanítani FIFA-zni…

@kedvemma