Lelkifröccs – 5 tipp a feltöltődéshez

A jelenlegi helyzet – sok más nehézséggel együtt – a mentális egészségünket is kihívások elé állította. Az állandó aggódás, elszeparáltság és a tehetetlenség érzése bizonyítottan lélekromboló hatással bír az amúgy is megfáradt pszichénkre, főként a téli időszakban. Így különösen fontos, hogy megpróbáljunk kitörni abból a feszültséggel teli burokból, amibe belekényszerültünk. Ehhez nyújthatnak segítséget az alábbi tippek.

Lassan egy éve már, hogy a covid-járvány következtében megállt az élet és az addig megszokott, rutinszerű dolgok is kihívássá váltak. Ritkábbak lettek a szórakozások, a baráti találkozók vagy családi összejövetelek és még jódarabig biztosan nélkülöznünk kell kedvenc éttermünket, a randikat a kávézókban, a közös mozizást vagy az esti színházi előadásokat.

A jelenlegi helyzet – sok más nehézséggel együtt – a mentális egészségünket is kihívások elé állította. Az állandó aggódás, elszeparáltság és a tehetetlenség érzése bizonyítottan lélekromboló hatással bír az amúgy is megfáradt pszichénkre, főként a téli időszakban. Így különösen fontos, hogy megpróbáljunk kitörni abból a feszültséggel teli burokból, amibe belekényszerültünk. Ehhez nyújthatnak segítséget az alábbi tippek, pontokba szedve.

1.  Kapcsolj ki.  Szó szerint.

A mostani pandémiás helyzet azért különleges, mert talán ez az első olyan világjárvány a történelemben, amikor a digitalizáció következtében, a világ minden pontjáról, valós időben, egyszerre zúdulnak ránk az események, szinte „házhoz jönnek” a problémák, ezzel csak megsokszorozva a nehézségek észlelt súlyát. Ez pedig anélkül is nyomasztó lehet, hogy közvetlenül érintettek lennénk. 

A közösségi média egyszerre lehet áldás és átok egy ilyen helyzetben, ezért fontos, hogy tudjunk tőle távolságot tartani, még mielőtt teljesen összeroppannánk a világ súlya alatt. Kapcsoljátok ki a mobiltelefonotokat, húzzátok ki a routert és menjetek el egy sétára a friss levegőn. 

2. Táncold ki! – A mozgás öröme

Ismerősen csengenek számodra Christina Yang és Meredith Grey nevei a Grace Klinika című sorozatból? Ők voltak azok a nők, akik kitáncolták magukat a mélypontokról és erősebben jöttek ki belőle. 

Van az a pillanat amikor a feszültség olyan méreteket ölt bennünk, hogy kész, vége és nincs tovább, muszáj kitombolnunk magunkat. Ilyenkor kell berakni egy jó zenét, megvárni amíg beüt a ritmus és úgy isten igazából táncolni, amíg át nem jár minket a felszabadultság érzése és úgy nem érezzük, hogy újra van okunk mosolyogni. Még ha ez az ok csupán a saját „idétlenségünk” is.

3. Törj ki a megszokottból

A bezártságban különösen problémás lehet, ha belekényelmesedünk az életünkbe és hagyjuk, hogy minden nap ugyan olyan monoton legyen. Ha másra nem is, arra kiváló lehetőséget nyújt most a pandémia, hogy új területeken próbáljuk ki magunkat és kiélhessük a sokszor időhiány miatt elfojtott kreatív oldalunkat is! 

Legyen az akár a festés, hímzés, makett építés, egy új recept kipróbálása a konyhában vagy éppen a lakás átrendezése, itt az ideje, hogy belevágjunk az önkifejezés ezen formájába, hogy színt vigyünk a mindennapjainkba és kipróbáljunk valami újat. 

4. Törődj magaddal – Ápold a lelked és a tested. 

A mentális egészségünk szempontjából legalább olyan fontos a megfelelő mennyiségű alvás, relaxáció és kikapcsolódás biztosítása a szervezetünknek, mint bármi más. Ez jelentheti akár a kellemes spa-napot a „homeofficeban”, az éppen aktuális kedvenc könyvünk fellapozását, a pattogatott kukorica bekészítését a sorozatunk következő részéhez vagy a csendben elvégzett meditációs gyakorlatot. Szóval ez tényleg lehet bármi, amitől újra embernek érzed magad. 

5. És a legfontosabb – Nem vagy egyedül!

A legnagyobb nehézséget az okozhatja, hogy a helyzet teljes távolságtartást követel meg tőlünk. Ennek tükrében maradtak el az idei lagzik, születésnapok, a közös összejövetelek a barátokkal vagy éppen a családi nyaralások. Bár való igaz, hogy a közösségi média révén a legkülönfélébb módok állnak rendelkezésünkre a kapcsolattartáshoz, ezek csak vészmegoldások és egyre kevésbé elégítik ki igényeinket a szociális életünkkel kapcsolatban. 

Ilyenkor természetes az attól való félelem, hogy elhalnak a barátságaink, megszűnnek a kapcsolataink és szép lassan magunk maradunk. Éppen ezért nagyon fontos emlékeztetnünk magunkat arra, hogy bár nehezítettek a körülmények és limitáltak a lehetőségek, nem vagyunk egyedül. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a jelenlegi helyzet csak átmeneti, lesz megoldása és bízhatunk abban, hogy már közelítünk ehhez a megoldáshoz. Különben is, a közös nehézségek csak megerősíthetnek egy kapcsolatot.

Ahogy a mondás is tartja, nincs szivárvány eső nélkül. 

T. Cs