A jelenlegi helyzet – sok más nehézséggel együtt – a mentális egészségünket is kihívások elé állította. Az állandó aggódás, elszeparáltság és a tehetetlenség érzése bizonyítottan lélekromboló hatással bír az amúgy is megfáradt pszichénkre, főként a téli időszakban. Így különösen fontos, hogy megpróbáljunk kitörni abból a feszültséggel teli burokból, amibe belekényszerültünk. Ehhez nyújthatnak segítséget az alábbi tippek.

Lassan egy éve már, hogy a covid-járvány következtében megállt az élet és az addig megszokott, rutinszerű dolgok is kihívássá váltak. Ritkábbak lettek a szórakozások, a baráti találkozók vagy családi összejövetelek és még jódarabig biztosan nélkülöznünk kell kedvenc éttermünket, a randikat a kávézókban, a közös mozizást vagy az esti színházi előadásokat.

A jelenlegi helyzet – sok más nehézséggel együtt – a mentális egészségünket is kihívások elé állította. Az állandó aggódás, elszeparáltság és a tehetetlenség érzése bizonyítottan lélekromboló hatással bír az amúgy is megfáradt pszichénkre, főként a téli időszakban. Így különösen fontos, hogy megpróbáljunk kitörni abból a feszültséggel teli burokból, amibe belekényszerültünk. Ehhez nyújthatnak segítséget az alábbi tippek, pontokba szedve.

1.  Kapcsolj ki.  Szó szerint.

A mostani pandémiás helyzet azért különleges, mert talán ez az első olyan világjárvány a történelemben, amikor a digitalizáció következtében, a világ minden pontjáról, valós időben, egyszerre zúdulnak ránk az események, szinte „házhoz jönnek” a problémák, ezzel csak megsokszorozva a nehézségek észlelt súlyát. Ez pedig anélkül is nyomasztó lehet, hogy közvetlenül érintettek lennénk. 

A közösségi média egyszerre lehet áldás és átok egy ilyen helyzetben, ezért fontos, hogy tudjunk tőle távolságot tartani, még mielőtt teljesen összeroppannánk a világ súlya alatt. Kapcsoljátok ki a mobiltelefonotokat, húzzátok ki a routert és menjetek el egy sétára a friss levegőn. 

2. Táncold ki! – A mozgás öröme

Ismerősen csengenek számodra Christina Yang és Meredith Grey nevei a Grace Klinika című sorozatból? Ők voltak azok a nők, akik kitáncolták magukat a mélypontokról és erősebben jöttek ki belőle. 

Van az a pillanat amikor a feszültség olyan méreteket ölt bennünk, hogy kész, vége és nincs tovább, muszáj kitombolnunk magunkat. Ilyenkor kell berakni egy jó zenét, megvárni amíg beüt a ritmus és úgy isten igazából táncolni, amíg át nem jár minket a felszabadultság érzése és úgy nem érezzük, hogy újra van okunk mosolyogni. Még ha ez az ok csupán a saját „idétlenségünk” is.

3. Törj ki a megszokottból

A bezártságban különösen problémás lehet, ha belekényelmesedünk az életünkbe és hagyjuk, hogy minden nap ugyan olyan monoton legyen. Ha másra nem is, arra kiváló lehetőséget nyújt most a pandémia, hogy új területeken próbáljuk ki magunkat és kiélhessük a sokszor időhiány miatt elfojtott kreatív oldalunkat is! 

Legyen az akár a festés, hímzés, makett építés, egy új recept kipróbálása a konyhában vagy éppen a lakás átrendezése, itt az ideje, hogy belevágjunk az önkifejezés ezen formájába, hogy színt vigyünk a mindennapjainkba és kipróbáljunk valami újat. 

4. Törődj magaddal – Ápold a lelked és a tested. 

A mentális egészségünk szempontjából legalább olyan fontos a megfelelő mennyiségű alvás, relaxáció és kikapcsolódás biztosítása a szervezetünknek, mint bármi más. Ez jelentheti akár a kellemes spa-napot a „homeofficeban”, az éppen aktuális kedvenc könyvünk fellapozását, a pattogatott kukorica bekészítését a sorozatunk következő részéhez vagy a csendben elvégzett meditációs gyakorlatot. Szóval ez tényleg lehet bármi, amitől újra embernek érzed magad. 

5. És a legfontosabb – Nem vagy egyedül!

A legnagyobb nehézséget az okozhatja, hogy a helyzet teljes távolságtartást követel meg tőlünk. Ennek tükrében maradtak el az idei lagzik, születésnapok, a közös összejövetelek a barátokkal vagy éppen a családi nyaralások. Bár való igaz, hogy a közösségi média révén a legkülönfélébb módok állnak rendelkezésünkre a kapcsolattartáshoz, ezek csak vészmegoldások és egyre kevésbé elégítik ki igényeinket a szociális életünkkel kapcsolatban. 

Ilyenkor természetes az attól való félelem, hogy elhalnak a barátságaink, megszűnnek a kapcsolataink és szép lassan magunk maradunk. Éppen ezért nagyon fontos emlékeztetnünk magunkat arra, hogy bár nehezítettek a körülmények és limitáltak a lehetőségek, nem vagyunk egyedül. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a jelenlegi helyzet csak átmeneti, lesz megoldása és bízhatunk abban, hogy már közelítünk ehhez a megoldáshoz. Különben is, a közös nehézségek csak megerősíthetnek egy kapcsolatot.

Ahogy a mondás is tartja, nincs szivárvány eső nélkül. 

T. Cs

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu