Hisz fontosak a közös értékek, az intimitás, a tisztelet, a törődés, sorolhatnám. De a humor az, amely könnyebbé, elviselhetőbbé teszi a nehéz helyzeteket, színt visz a szürke hétköznapokba és kacagással tölti be otthonunkat. Hisz a legnagyobb bajban is meg lehet állni, egymásra nézni és nevetni az életen. És nevetni az élettel együtt.

Hat évvel ezelőtt  egy kamaszoknak tartott, szerelemről, párkapcsolatról szóló lelkigyakorlaton vettem részt segítőként. Izgalmas élmény volt a nálam csak pár évvel fiatalabb gimnazisták útjának egyengetéséhez -hacsak keveset is, de- hozzátenni. 

A hétvége során sok mindenről beszélgettünk, és sokat játszottunk. Az egyik önismereti játék célja az volt, hogy felismerjük azokat az értékeket, amiket fontosnak tartunk jövendőbeli kapcsolatunkban. Mindenki felírt -ha jól emlékszem- tizenkét értéket, majd a játék során mintha egy csónakból dobálnánk ki a kevésbé fontos tárgyakat, szépen lassan megváltunk az értékek háromnegyedétől, mígnem csak a három legfontosabb maradt nálunk. Ha jól emlékszem, nálam a “hit”, a “jó beszélgetések” és a “szerelem” maradt. A játék második felvonásaként csoportokban megosztottuk ezeket egymással. Nem tudom már, ki mit mondott, csak arra emlékszem, hogy egy 16 éves forma fiú a humort említette. Én, aki mindig is a komolyabbak közé tartoztam, megdöbbentem és nem is értettem igazán. “Jó jó, fontos a humor… de azért nem ennyire…” -gondoltam.

Azóta sok minden megváltozott bennem. Több éve párkapcsolatban élek, és bár fontosak az akkori értékeim, bekerült  melléjük egy két olyan dolog is, melyek fontosságát hat évvel ezelőtt nem éreztem. Mostanra a humor, a nevetés bőven dobogós helyen szerepel. Hisz fontosak a közös értékek, az intimitás, a tisztelet, a törődés, sorolhatnám. De a humor az, amely könnyebbé, elviselhetőbbé teszi a nehéz helyzeteket, színt visz a szürke hétköznapokba és kacagással tölti be otthonunkat. Hisz a legnagyobb bajban is meg lehet állni, egymásra nézni és nevetni az életen. És nevetni az élettel együtt.

Talán igaza volt kedves tanáromnak, aki 10 évvel ezelőtt ezt írta az emlékkönyvembe:

“A humor a dzsem az élet pirítóskenyerén.”

Papfalvy Bori Janka

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu