Kedves Bátor Kalandor! Előző levelemben átadtam Neked a kovász titkos receptúráját, most pedig megsúgom Neked a kenyér receptjét is. Friss, roppanós kéreg, puha, omlós belső hmmm. Mehet rá egy kis friss vaj és kész is a mennyei reggeli. Van jobb a házi kovászos kenyérnél? Mikor azt mondom, hogy tudok bénázni a konyhában akkor higgy nekem, de még nekem is sikerült elsőre kenyeret varázsolnom a pár hozzávalóból. Kalandra fel!

(Tegnapi cikkünkben megismerhettétek a kovász hogyanját, erről bővebben ITT olvashattok.)

Idővonal: Tegnap-ma-holnap

Tegnap (kovászos keverék elkészítése)

  • Az Anyakovászból vegyél ki25 gr.-ot. Adj hozzá 80 gr. vizet és 100 gr. lisztet, ez a hidratálás lépése. Villával ragacsos állagúra keverd össze. Fedd le, hagyd pihenni szobahőmérsékleten éjszakára. Másnap délutánra már használható is lesz.

Ma (a tészta összeállítása és pihentetése)

  • Szükséged lesz 300 gr. kenyérlisztre vagy rozslisztre és 300 gr. finomlisztre (a liszt aránya mindegy, csak legyen 600 gr.). Adj hozzá 400 gr. vizet. Egy percig gyúrd, hogy szépen összeálljon. Fél órára lefedve, tedd félre pihenni a pulton.
  • Miután letelt a fél óra, add hozzá az előző este elkészített kovászos keveréket. Összesen öt percig kell keverni a robotgéppel. A 3ik percnél adj hozzá 18 gr. sót, az utolsó egy percben pedig maximum fokozaton keverd. Öt perc letelte után helyezd egy nagy tálba, aminek az alját kend ki növényi olajjal, ebbe tedd a tésztát (Ennek pontos mikéntjét a mellékelt videóban találod!). A tésztát ¾ óránként kell áthajtogatni, összesen 4-szer, pihentesd lefedve. Az utolsó hajtást már egy lisztes gyúródeszkán végezd. Itt gyúrd át, majd tedd vissza a nagy tálba és hagyd pihenni még 30 percig. Majd vedd ki a tálból egy deszkára és hajtogasd (ennek pontos menetét a mellékelt videóban láthatod) formára. Tedd bele a szakajtóba (kosár) és fedd le konyharuhával. Majd húzd bele egy zacskóba és mehet a hűtőbe éjszakára. Másnap reggel már ki is lehet sütni. 
Betti az általa sütött kenyérrel

Másnap (kisütés)

  • A sütőt melegítsd elő 250 fokra, alsó-felső sütésre, a sütőtepsit is tedd be, majd alulra helyezz egy kisebb tepsit és tegyél bele vizet. A párolgás hatására finom ropogós lesz a kenyér héja! 
  • A szakajtóból vedd ki a kenyeret, helyezd sütőpapírra és a tetejét vagdosd be. Majd nyisd ki a sütőt és a sütőpapírral együtt tedd rá a kenyeret a már forró tepsire. 
  • A kenyér összesen 50 percig sül, de játszani kell az idővel! 10 perc letelte után vedd ki a vizes tepsit, süsd még a kenyeret további 20 percig, 250 fokon. Ha nagyon pirulna, helyezz rá sütőpapírt. Majd 20 perc leteltével vedd lejjebb a hőmérsékletet 210 fokra, ezen süsd még további 20 percig. Tádááá kész a csodálatos kenyered! ☺ 

A kenyér készítése és forrása:

Örülök, hogy belevágtál ebbe a kalandba is! Lehet elsőre ijesztő és bonyolult, de hipp-hopp rá fogsz érezni. Nemsokára pedig csukott szemmel, fél lábon állva és recept nélkül fogsz sütögetni!

Szeretettel,

Tóth-Kuthy Betti

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu