Családunkban egyes desszertek készítésének különleges jelentősége van. Természetesen megférnek az ünnepi asztalon a mousse-ok és a kekszes pohárkrémek is, de ami igazán számít, az a somlói galuskánál kezdődik. Azt hiszem, ott is ér véget. 

Régi szokásunk, hogyha az ország bármely pontján betérünk egy étterembe vagy cukrászdába, desszertként mindig somlói galuskát rendelünk, ugyanis -szerintünk- ahol jó a somlói, ott a többi finomság sem lehet „olyan rossz”. Miközben az ízlelőbimbóinkat a csokoládé, a vanília, a dió, a mazsola és a tejszínhab összhangja csiklandozza, mi megvitatjuk az élményt, és halkan elmondjuk egymásnak, hogyan csinálnánk másként. Aztán hazamegyünk, és rendszeres időközönként igyekszünk egy újabb adag somlói galuska költeménnyel lekörözni a másik két versenyzőt és korábbi önmagunkat. Ezt a hagyományt egyébként a külvilág nem érti és nem is értheti; csak az tudja, akiben a mi vérünk csörgedezik. 

A jelenlegi állás szerint e harcban én állok a dobogó tetején -bár az igaz, hogy ezzel a többiek nem biztos, hogy egyetértenek. ?

A somlói galuska készítése kivételes rítus, mely tiszteletet, rászánt időt és egy nagy adag türelmet igényel. A desszert egyik titka, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzunk. A vaníliamártáshoz használjunk igazi vaníliarudat, a kakaós piskótához és a csokoládé öntethez prémium minőségű holland kakaóport és szintén magas minőségű, 60%-os csokoládé pasztillát vagy táblát. A sziruphoz elengedhetetlen a jóféle rum. Fontos még a házi tojás, a mazsola és a válogatott, alaposan megtisztított dióbél -ezeket érdemes piacon beszerezni. A desszert koronája a tejszínhab, amit készítsünk hideg -egy napig hűtőben tárolt, minimum 30%-os állati tejszínből. Hacsak nem muszáj, ne használjunk növényi változatot. 

A somlói galuska készítése négy külön részre bontható. Első körben készítsük el a piskótákat, a vanília mártást, a narancsos-rumos szirupot, daráljuk meg a diót, és áztassuk be a mazsolát. A második körben ezekből rakjuk össze a galuskát és mialatt a hűtőben összeérnek az ízek, készítsük el a csokoládé öntetet majd azt isés hűtsük azt is le. A harmadik lépés, hogy hagyjuk a galuskát minimum egy éjszakára lefedett jénai edényben hűlni -ezen múlik, hogy egy átlagosan finom desszertet kapunk-e eredményül, vagy egy felejthetetlen ízorgiában lesz-e részünk majd. Az utolsó lépésben megöntözzük a galuskát a csokoládé öntettel és megkoronázzuk a tejszínhabbal. 

Első felvonás

Először a három piskótát készítjük el -natúrt, kakaósat és diósat. 

Hozzávalók a natúr piskótához: 

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt

Hozzávalók a kakaós piskótához: 

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor

Hozzávalók a diós piskótához: 

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál darált dió

A natúr piskótához a 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A kemény habba elsőként a 4 evőkanál cukorral előzetesen összekevert tojássárgákat csurgatjuk bele és óvatosan összekeverjük. Majd lassan és vigyázva, hogy össze ne törjük a habot, hozzákeverjük a 4 evőkanál lisztet is. 

180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütjük (úgy, hogy nem nyitjuk közben ki a sütő ajtaját), majd 150-160 fokon további 2-5 percig sütjük. Ha már jó az illata és a látványa, tűpróbával ellenőrizzük. Ha mindent rendben találtunk, rövid ideig a piskótát még a kikapcsolt, de még meleg sütőben hagyjuk. 

A kakaós és diós piskóta esetében ugyanígy járunk el, azzal a különbséggel, hogy a lisztet előzetesen összekeverjük a dióval/kakaóval, és úgy adagoljuk a felvert habba. 

Az egy-két maroknyi (ízlés szerinti) mazsolát hideg vízbe/rumba/rumaromába áztatjuk. 

A körülbelül három maroknyi (ízlés szerinti) diót megdaráljuk.

Hozzávalók a vanília mártáshoz: 

8 dl tej
10 dkg cukor
6 tojássárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
60 g keményítő

A tojások sárgáját egy lábasban a cukorral és a keményítővel kikeverjük. Ezután a tejet lassan hozzáadagolva, csomómentesen elkeverjük. Majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, és kis lángon krémmé főzzük. Az elkészült vanília mártást lehűtjük.  

Hozzávalók a narancsos-rumos sziruphoz: 

20 dkg kristálycukor
2,5 dl facsart, szűrt narancslé
1 dl rum vagy 2 teáskanál rumaroma
2 csomag vaníliás cukor
1 db biocitrom reszelt héja
1 db bionarancs reszelt héja

A narancsos-rumos szirup minden hozzávalóját egy edénybe tesszük és összefőzzük. Az elkészült szirupot lehűtjük. 

Második felvonás

Összerakjuk a galuskát. Egy jénai tálba rakjuk a natúr piskótát és megöntözzük a narancsos-rumos sziruppal, majd a vaníliamártással. Ezután megszórjuk a darált dióval és mazsolával. Rárakjuk a diós piskótát, ezt is megöntözzük a sziruppal és a mártással, megszórjuk dióval, mazsolával. A kakaós piskótával ugyanezt tesszük. Az összerakott galuskát hűtőbe rakjuk. 

Elkészítjük a csokoládé öntetet. 

Hozzávalók a csokoládé öntethez: 

15 dkg étcsokoládé
5 dkg kakaópor
5 dkg cukor
5 dkg vaj
2 dl tej
egy kevés rum/rumaroma

A csokoládét tördeljük egy dupla falú, vízzel megtöltött lábasba. (Ha nincsen duplafalú edényünk, vízgőz fölött főzzük.) Tegyük hozzá a cukrot, a kakaóport, a vajat és egy kevés tejet. Olvasszuk össze őket, majd fokozatosan öntsük hozzá a többi tejet is. Ha kihűlt öntsük hozzá a rumot/rumaromát. Hűtsük le teljesen. 

Harmadik felvonás

Minimum egy éjszakára rakjuk a hűtőbe az összerakott galuskát. Használjunk hozzá lefedett jénai edényt, hogy a hűtőben lévő paprikás kolbász szaga ne ívódjon bele a desszertünk aromájába. ?

Hűtsük be a minimum 4 dl tejszínt is.

Negyedik felvonás

Tálaláskor egy evőkanállal galuska formákat szeljünk a desszertből és rakjuk a tányérra. Öntsük nyakon csokoládéöntettel, és a felvert tejszínhabbal koronázzuk meg! Majd kóstoljuk meg a desszertet és élvezzük a királyi ízharmóniát! 

Jó étvágyat kívánok hozzá! ?

Papfalvy Bori Janka

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu