Mit tesz az optimista/pesszimista gondolkodás a testünkkel-lelkünkkel?

Számos kutatás igazolja, hogy az optimizmus nemcsak a mentális, hanem a fizikai és a lelki egészségre is hatással van. Az optimista ember gyógyulási esélyei jobbak, a megbetegedés esélye pedig kisebb vagy ha meg is betegszik, hamarabb felépül és az immunrendszer is jobban működik majd.
Az optimizmus befolyásolja az egészséggel kapcsolatos viselkedést (az egészségmagatartást és a betegségmagatartást), a megküzdést, és az érzelmi állapotunkat, ami pozitívan hat vissza az egészségi állapotunkra. Természetesen ezzel ellentétes hatással van ránk a pesszimista gondolkodásmód!Az optimizmus szó eredeti, francia alakja derűlátást jelent. Hasonlóan a franciához, a latin optimus formátum  legjobbat jelenti, míg opto alakja a választást, kifejezetten a legjobb választást sugallja. A pesszimizmus jelentése: kishitűség, rémlátás, borúlátás, negatív gondolkodás, rosszra gondolás.

Mit is jelent ez ma a járvány idején? Az optimista ember összegyűjti, rendszerezi a megszerzett információkat, ezek alapján tervet, stratégiát készít, hogyan szervezze meg életét, mindennapjait. Kreatív ötleteivel új formákat öltenek kapcsolatai, kapcsolattartása másokkal megújul. Pozitívan átértelmezi helyzetét és kihozza belőle az optimumot, a legjobbat. Előnyt kovácsol abból is, ami első ránézésre hátránynak tűnik. Humorral és elfogadással kezeli az új helyzetében megélt nehézségeket is, és ez segít neki mindig újabb és újabb utakat találni ami majd kivezeti őt a problémákból. Az ismeretlenből ismerőst formál azáltal, hogy beengedi az életébe és szembenéz vele.

A pesszimistáról nem szeretnék írni pont azért, hogy aki elolvassa majd ezt a kis irományt koncentráljon a fentiekre, mert ez mindnyájunknak lehetőséget adjon a pozitív változásra-változtatásra!

A Covid járvány okozta válság mind társadalmi, mind egyéni szinten jelentkezik. Felszínre hozza az egyének közötti különbséget, megvilágítja hogyan kezeljük a problémákat, vagyis szembesít önmagunkkal. Ez a szembesülés fontos alapfeltétele minden változásnak, mert csak azon tudunk változtatni, amit felismerünk.

A járvány egy olyan krízis, aminek hatásai az életünkre több irányba mutathatnak.

A krízis görög szó döntést, fordulatot jelent. A válság előhívhatja azokat a készségeinket, problémamegoldó képességeinket, amelyekről lehet hogy nem is tudtunk, így rejtett errőforrásainkat aktiválja. A válságban mindig változunk, mert döntésekre kényszerülünk. Kikerülhetünk belőle jobb vagy rosszabb emberként, de soha nem leszünk ugyanazok, akik előtte voltunk.  A pozitív változás az ESÉLY reményét jelenti arra, hogy egy magasabb szintre kerüljünk és győzzünk. A negatív változás, vagyis a rosszabb irányba fordulás, a VESZÉLY lehetőségét hordozza magában, más szóval hogy eluralkodik rajtunk a csüggedés, a kétségbeesés és ez előbb-utóbb megnyilvánul majd életünk valamelyik területén, megbetegszünk vagy meglevő betegségeink súlyosbodnak, gyógyulásunk, felépülésünk elhúzódhat, és maradandó testi-lelki változásokat okozhatnak. 

Friedrich Hölderlin Patmosz című versében nagyon kifejezően ír arról, hogy a krízis során mindig van kiút:  

„Közeli
s megfoghatatlan az Isten.
De ahol veszély fenyeget,
fölmagaslik a menedék is.”

Hogy milyen változásokat hoz majd az egyénre a jelenlegi válság az alapvetően a mi hozzáállásunktól függ! Érdemes ezért önmagunkba nézni és megvizsgálni hogyan is reagálunk és ez a reakció hogyan hat a testi-lelki működésünkre. Ez fogja ugyanis meghatározni milyen lesz a jövőnk! 

Aranyvessző (orvos)

Fotó: unsplash