Számos kutatás igazolja, hogy az optimizmus nemcsak a mentális, hanem a fizikai és a lelki egészségre is hatással van. Az optimista ember gyógyulási esélyei jobbak, a megbetegedés esélye pedig kisebb vagy ha meg is betegszik, hamarabb felépül és az immunrendszer is jobban működik majd.
Az optimizmus befolyásolja az egészséggel kapcsolatos viselkedést (az egészségmagatartást és a betegségmagatartást), a megküzdést, és az érzelmi állapotunkat, ami pozitívan hat vissza az egészségi állapotunkra. Természetesen ezzel ellentétes hatással van ránk a pesszimista gondolkodásmód!Az optimizmus szó eredeti, francia alakja derűlátást jelent. Hasonlóan a franciához, a latin optimus formátum  legjobbat jelenti, míg opto alakja a választást, kifejezetten a legjobb választást sugallja. A pesszimizmus jelentése: kishitűség, rémlátás, borúlátás, negatív gondolkodás, rosszra gondolás.

Mit is jelent ez ma a járvány idején? Az optimista ember összegyűjti, rendszerezi a megszerzett információkat, ezek alapján tervet, stratégiát készít, hogyan szervezze meg életét, mindennapjait. Kreatív ötleteivel új formákat öltenek kapcsolatai, kapcsolattartása másokkal megújul. Pozitívan átértelmezi helyzetét és kihozza belőle az optimumot, a legjobbat. Előnyt kovácsol abból is, ami első ránézésre hátránynak tűnik. Humorral és elfogadással kezeli az új helyzetében megélt nehézségeket is, és ez segít neki mindig újabb és újabb utakat találni ami majd kivezeti őt a problémákból. Az ismeretlenből ismerőst formál azáltal, hogy beengedi az életébe és szembenéz vele.

A pesszimistáról nem szeretnék írni pont azért, hogy aki elolvassa majd ezt a kis irományt koncentráljon a fentiekre, mert ez mindnyájunknak lehetőséget adjon a pozitív változásra-változtatásra!

A Covid járvány okozta válság mind társadalmi, mind egyéni szinten jelentkezik. Felszínre hozza az egyének közötti különbséget, megvilágítja hogyan kezeljük a problémákat, vagyis szembesít önmagunkkal. Ez a szembesülés fontos alapfeltétele minden változásnak, mert csak azon tudunk változtatni, amit felismerünk.

A járvány egy olyan krízis, aminek hatásai az életünkre több irányba mutathatnak.

A krízis görög szó döntést, fordulatot jelent. A válság előhívhatja azokat a készségeinket, problémamegoldó képességeinket, amelyekről lehet hogy nem is tudtunk, így rejtett errőforrásainkat aktiválja. A válságban mindig változunk, mert döntésekre kényszerülünk. Kikerülhetünk belőle jobb vagy rosszabb emberként, de soha nem leszünk ugyanazok, akik előtte voltunk.  A pozitív változás az ESÉLY reményét jelenti arra, hogy egy magasabb szintre kerüljünk és győzzünk. A negatív változás, vagyis a rosszabb irányba fordulás, a VESZÉLY lehetőségét hordozza magában, más szóval hogy eluralkodik rajtunk a csüggedés, a kétségbeesés és ez előbb-utóbb megnyilvánul majd életünk valamelyik területén, megbetegszünk vagy meglevő betegségeink súlyosbodnak, gyógyulásunk, felépülésünk elhúzódhat, és maradandó testi-lelki változásokat okozhatnak. 

Friedrich Hölderlin Patmosz című versében nagyon kifejezően ír arról, hogy a krízis során mindig van kiút:  

„Közeli
s megfoghatatlan az Isten.
De ahol veszély fenyeget,
fölmagaslik a menedék is.”

Hogy milyen változásokat hoz majd az egyénre a jelenlegi válság az alapvetően a mi hozzáállásunktól függ! Érdemes ezért önmagunkba nézni és megvizsgálni hogyan is reagálunk és ez a reakció hogyan hat a testi-lelki működésünkre. Ez fogja ugyanis meghatározni milyen lesz a jövőnk! 

Aranyvessző (orvos)

Fotó: unsplash

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu