Sosem ettem sok húst. Persze gyerekkoromban a vasárnapi rántott csirke, aztán később a grillezett ez-az-amaz az én étrendemben is szerepelt, de ahogy a gimnázium vége felé már kezdtem magamra főzni, egyre ritkábban készítettem ezeket az ételeket. Étteremben nem azt rendeltem, vendégségben ímmel-ámmal elfogadtam, de igyekeztem a lehető legkevesebbet enni belőle. Nem volt emögött – akkor még – etikus környezetvédelem, egyszerűen csak nem kívántam. Aztán hat évvel ezelőtt, mielőtt menő lett volna, rájöttem, hogy ez egy valós dolog, a mások által finnyásnak titulált válogatás helyett lehetek vegetáriánus! 

Ezzel a döntéssel együtt rengeteg új alapanyag és automatikusan egy sokkal egészségesebb táplálkozás is megérkezett az életembe. Nem mintha azelőtt olyan nagyon egészségtelenül étkeztem volna – most sem vetek meg egy kis nasit olykor-olykor -,

de tény, hogy azzá válunk, amit megeszünk, én pedig csupa jó szeretnék lenni!

Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem vagyok dietetikus, és nem is szeretném senkire ráerőltetni a húsmentes étkezést. Nem fogom hosszasan fejtegetni azt a húsipari horrort, ami a mögött a csirkemellfilé mögött van, amit leveszel a szupermarketben a polcról, vagy a vízmennyiséget, ami az előállításához kellett. Mindenki egyéni belátására bízom, hogy ér-e neki annyit egy állat tisztességes tartása, vagy a bolygó védelme, hogy tegyen is az érdekében valamit. Azt azonban szeretném, hogy az emberek ahelyett, hogy élből elvetnék („Nem vagyok nyúl!”), kipróbálnák, milyen vegetáriánusnak lenni. 

Hogy a szerkesztőségünk se csak a száját járassa, egyedüli vegaként meghirdettem egy kihívást a Föld napja apropójából és elkészítettem egy minta étrendet. A menüt nem szerettem volna túlságosan megkötni, ezért elsősorban az ebédekre koncentráltam, reggelihez és vacsorához leginkább csak ötleteket írtam arra az esetre, ha valakinek hirtelen nehézséget okozna. Jöjjenek a részletek. 

A zabkásába nem teszek se cukrot se mézet, fahéj vagy kakaó és a választott gyümölcs kellően édesíti. Mindegyik ebéd mellé vegyes salátát csinálok és a vacsora mellé zöldségeket vágok fel. Egyébként mindenféle pékáru ér, nem diétázunk! Hagyományos kifli, vizes zsemle, barna kenyér, nagyon magos fekete kenyér, sajtos kifli… Tízórai-uzsonna igény szerint, alapvetően gyümölcs, sajtok, magvak (pl füstölt sajt + alma + mandula trió a kedvencem) vagy túró valamilyen gyümölcsjoghurttal, esti filmhez egész nyugodtan popcorn, zöldségchips. De persze az egészségtelen finomságokat sem kell teljesen megvetni, a héten 1-2 alkalommal becsúszhat egy Cserpes Rudi, müzliszelet, sós kisperec… Az igazán durva dolgok azonban – Milka, chipsek, gumicukor, leírni is túl finom – nálam kb. néhány havonta kerülnek porondra, úgyhogy azoknak nem szívesen engednék teret a héten, kivéve, ha valakinek épp lelki támogatásra van szüksége egy csokiban tocsogó desszert formájában. Mindannyian tudjuk, az milyen… Nem fogyasztok viszont semmilyen édes, szénsavas üdítőt, szerencsére a sima víz a kedvencem, esetleg néhány csepp citrommal. Kávét sem iszom, cserébe olyan szálas gyógyteákkal, mint amilyen a borsmenta és a csalán, a világ végére is elmennék. 

Öt nap, öt margaretes, zero hús. Hétfőtől már csak rád van szükség! Csatlakozz a kihívásunkhoz, próbáld ki, milyen érzés elhagyni a komfortzónádat, megismerni néhány új alapanyagot és ízt.

Ehhez nem kell plusz órákat a konyhában töltened vagy olyan dolgokat levadásznod, ami a sarki közértben ne lenne kapható. Használd a recepteket, változtass rajtuk kedved szerint, és ne felejts el megjelölni minket a #margaretvegahét hashtaggel Instagramon, ahol a vegetáriánus próbaidőn lévő szerkesztőink helyzetjelentései is várhatóak!

Hétfő 

🌞 zabkása fahéjjal + reszelt almával
🍽 Gigi Hadid enyhén csípős pasta 
🌚 tortilla bármilyen belevalóval, például joghurtos öntet + zöldségek + mozzarella golyócskák

Kedd

🌞 tükörtojás
🍽 babos kukoricás bulgur*
🌚humusz + választott pékáru
* a linkelt recept töltött édesburgonya, mivel mi csütörtökön azt készítünk, ennek csak a „töltelékére” van szükség, magában is jól megállja a helyét!

Szerda

🌞 müzli
🍽 fokhagyma krémleves + túrógombóc (főzésmentes!)
🌚tojáskrém + választott pékáru

Csütörtök

🌞 zabkása 
🍽 árpagyöngysaláta sült édesburgonyával
🌚avokadó toast
*a receptben nem szerepel, de én joghurtos öntettel és morzsolt fetával tálalom

Péntek

🌞 rántotta
🍽 hal + rizs (nálam általában lazacfilé és mellé kukoricasaláta)
🌚 házi mozzarella pizza + amerikai cookie*
*elvégre péntek van, a kelt tészta egyszerű és jó móka, ha pedig már elve megy a sütő, ne maradjon le a desszert sem

@kedvemma

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu