Nőként számomra fontos a megfelelő sport kiválasztásánál, hogy nőies legyen. Na de van egyáltalán nőies mozgásforma? Ami nem csak egy “muszáj megtennem az egészségért” dolog, hanem kifejezetten azért élvezetes, mert kecsesnek, nőiesnek, odaillőnek érzem magam? A jó hír az, hogy van. A táncban én ezt találtam meg.

Világéletemben vonzott a tánc mint mozgásforma. Sok stílust kipróbáltam, többségében jól is ment, és ha egy időre ki is maradt a tánc, valahogy mindig újra az életem része lett.

Így tértem vissza a klasszikus balett világába felnőttként a huszas éveimben. Szerettem volna egy tánc alapú edzést, ami jól átmozgat az egész napos ülőmunka után. A balett megfelelt ennek a célnak, és  azon túl, hogy sok izmot megdolgoztat, a klasszikus balett minden tánc alapja is, így univerzálisan fejleszthetem vele a táncos képességeimet.

Eljött az első felnőtt balett órám, ahol megtapasztaltam, hogy mennyi mindenre képes a női test, milyen erős tud lenni, mindemellett pedig nőiesnek és kecsesnek érezhettem magam. Teljesen elvarázsolt, pont ezt kerestem. Nem vagyok sem szuper hajlékony, sem őstehetség, de felnőttként nem is operaházi balerinának készül az ember. 

Azon kívül, hogy kellemesen lefáraszt és ad egy nőies tartást, ez a tánc arra is megtanított, hogy elfogadjam magamat elég jónak, nem kizárólag csak tökéletesnek.

Nem csak akkor vagyok jó, ha hibátlanul megcsinálom a kombinációt, meg kellett barátkoznom a saját testem határaival. Kitartásra is ösztönzött: igenis elsajátíthatóak a balett bonyolult elemei, ha az ember igazán akarja és gyakorolja őket. A bonyolultságában rejlik a vonzereje, mert sokszor olyan mértékű testre irányuló figyelmet igényel, hogy nincs idő az éppen aktuális problémákon kattogni. Óra végére szó szerint kitáncoljuk magunkból a nehézségeinket, problémáinkat. 

Egy másik kifejezetten nőies mozgásforma, ami engem szó szerint meggyógyított: az argentín tangó. Erre az elsőre szokatlannak hangzó táncra hét éve találtam rá és azóta kisebb-nagyobb szünetekkel, de folyamatosan tangózom. Teljesen véletlenül jött szembe ez a tánc, de életem egyik legkülönlegesebb tapasztalatát hozta el. 

Nagy előnye a tangónak, hogy el lehet kezdeni felnőttkorban, és úgy is válhat az emberből profi, fellépő táncos. Persze nem csak ez az út létezik, én csak a hobbi szintig merészkedtem eddig.
Az argentín tangót sokan összekeverik a társastáncból megszokott szájban rózsát tartós tangóval, holott köze sincs egymáshoz a kettőnek. Ez egy páros kontakttánc, ahol van egy követő, aki általában a nő, és egy vezető, aki a férfi. 

A tangóban nincs alaplépés: a tánc közös kommunikáció a partnerrel. Együtt hozzuk létre azt a kis darab művészetet, ami ott, akkor a mi tangónk. 

Én ezt egyfajta belső munkának, meditációnak élem meg. Már önmagában a vezető – követő – együttműködő dinamika erősítette bennem a nőiességet, de

a tangóban sokszor van olyan figura, ahol lehetősége van a nőnek díszíteni a saját lépését, és ebben lehetünk kecsesek, szépek, nőiesek, egyfajta „ékkövei” a táncnak. Ezt nem vezeti a partner, ez a követő fél sajátja. 

A tangóórára nem kötelező fix párral menni, ezzel együtt ez a tánc jó gyakorlat lehet egy együttjáró vagy már házaspárnak is a kommunikáció felpezsdítésére, és egy izgalmas, új hobbi kipróbálására. 

Úgyhogy ne habozz! Ha ezek nem győztek meg, majd megteszi a táncóra. Legyen az a balett, a tangó vagy valami egészen más. Próbálj ki egy táncot az új évben és érezd magad igazán nőiesnek benne!

Ha kedvet kaptál itt érdemes nézelődni: 

https://hellotango.hu/?

http://www.t3studio.hu/20232024-evad/klasszikus-balett/

https://www.flowtancmuhely.hu/balett-duncan-tarsulat

Vidra Bernadett

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu