Ez egy véleménycikk! Nem feltétlenül reflektálja a Margaret szerkesztőség minden tagjának véleményét. Azonban számunkra fontos, hogy különböző szemszögeket oszthassunk meg!

Ugyan már jó pár éve annak, hogy először láttam a Gattaca című amerikai sci-fit, mégis sokszor eszembe jut a film egy-egy utópisztikus jelenete, és az a hátborzongató és – talán nem is olyan elképzelhetetlen – lehetséges jövő, amiben játszódik.

Ebben a jövőbeli társadalomban a gyermekek túlnyomó többsége mesterséges körülmények között fogan, és a genetikai állományban végzett módosítások révén tökéletes ember-egyedek jönnek világra. És ezek a betegségeknek ellenálló, jó testfelépítésű, előre meghatározható szemszínű, tökéletes arcformájú, kiemelkedő intelligenciájú emberek aztán jóval sikeresebbek és gazdagabbak is lesznek, mint a természetes körülmények között fogant társaik. 

Természetesen legyinthetünk erre, hisz ez csak egy sci-fi, egy filmes koncepció, és nem a valóság. De biztos, hogy nem az? Hitegethetjük magunkat azzal,  hogy ez nem az igencsak közeli jövő, amikor lassan 20 éve annak, hogy feltérképeztük a teljes emberi genomot? Amikor már rutinszerűen módosítjuk a zöldségek-gyümölcsök genetikáját, hogy ellenállóbbak legyenek bizonyos fertőzésekkel szemben? Amikor már több betegséget is gyógyítunk génterápiával, és jelenleg is számos kutatás zajlik ezen a területen? 

Elképzelhető, hogy pár éven belül már csak a különböző emberi jogi és etikai szabályozások fognak az emberi génmódosítás útjába állni. A koncepció, hogy az emberi genetikába belenyúljunk, például a bőrszín vagy a hajszín megváltoztatásának céljából, vagy, hogy előre kitalált szempontok szerint “rakjuk össze” megfoganó gyermekünk külső és belső tulajdonságait ijesztő és nyugtalanító, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. 

Azonban kissé továbbgondolva és egy másik aspektusból szemlélve a dolgot felmerül a kérdés: 

Mégis hol a határa a természetbe való beavatkozásnak? Mi az a pont, ameddig még örülünk a folyamatosan fejlődő orvostudomány adta lehetőségeknek, és honnantól aggályos megváltoztatni a természet rendjét? 

Mindannyian örülünk annak, hogy már nem kell belehalnunk régen halálosnak hitt betegségekbe, mert van rá gyógyszer vagy terápia. És hálásak lehetünk azért is, hogy bizonyos műtétek révén jóval tovább élhetünk, mint ahogy azt nekünk a természet (Isten?) engedné. A lélegeztetőgépről,  a művesekezelésről, a csecsemőhalandóság szinte minimálisra csökkentéséről nem is beszélve, hogy csak párat említsek az orvostudomány csodálatos vívmányai közül. 

De vajon meddig érdemes küzdeni egy emberi életért, és mikor kell engedni elmenni? Ki dönt(het) erről és mikor? Ha nem fogan meg vágyott utódunk, vajon meddig mehetünk el azért, hogy mégis lehessen vérszerinti gyermekünk? Ha csak génmódosítással gyógyítható betegségben szenvedünk, vajon élhetünk-e a lehetőséggel vagy ezzel már Istent játszunk?

És ha még a fogantatása előtt megóvhatnánk gyermekünket számos (akár súlyos vagy halálos) betegségtől azzal, hogy mesterségesen beleavatkozunk a genetikájába, vajon élnénk a lehetőséggel?

És mit tennénk, ha a jövőben egy olyan társadalomban élnénk, ahol a legtöbb gyerek mesterséges módon fogan, és előre programozott, kiváló képességekkel születik, jelentősen hátrányos helyzetbe hozva ezzel a mi, átlagos képességű gyerekünket? 

Én magam sokat gondolkodtam ezeken a kérdéseken, és arra jutottam, hogy szerintem etikus minden beavatkozás, amely valamilyen betegséget gyógyít vagy előz meg. És nem tudom elítélni azokat az eljárásokat sem, amelyek révén meddő pároknak mégis születhet gyermeke -amennyiben ez nem jár a már megfogant életek kioltásával . És ha mélyen magamba nézek, nem tudom azt mondani, hogy bizonyosan nem avatkoznék bele a gyerekem genetikájába például intelligencianövelő célzattal, ha tudom, hogy ennek hiányában jelentősen hátrányos helyzetbe kerül.

Szerencsés vagyok, hogy az élet egyenlőre nem állít ilyen erkölcsileg nehéz kérdések elé,

mert sok kérdéssel kapcsolatban a legőszintébb válaszom az, hogy fogalmam sincs, mi a helyes, és lehet, hogyha tudnám is, adott helyzetben nem lennék képes aszerint dönteni. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A másik ajándékává válni

2024. May 01.|0 Comments

Bizony, mi mindannyian Isten megismételhetetlen, gondosan megalkotott ajándékai vagyunk, ami óriási áldás, de egyben felelősség is. De jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet ajándékká válni a mindennapokban?

Spotify vs. koncert – a tökéletes hangzás nyomában

2024. April 30.|0 Comments

Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, a különféle streamingoldalaknak köszönhetően ma már ingyen vagy egy csekély összegért minden csak egy gombnyomás kérdése. Akkor miért van az, hogy egy-egy koncertre hamarabb fogynak el a jegyek, mint a kenyér a Sparban? Miért jó pénzt és energiát áldozni valamire, aminek a minősége kérdéses?

Amióta a nők is csatlakoztak a „vadász-különítményekhez”, felkészülten kell nekünk is helytállnunk a (szak)politikai érdekérvényesítésben – Nagyinterjú Dr. Botos Barbarával

2024. April 29.|0 Comments

Botos Barbara határozott, inspiráló és elhivatott. Nemcsak szakmailag, hanem a nők esélyegyenlőségéért is dolgozik különböző szakmai civil szervezeteken keresztül. Demjén Dorottya beszélgetett vele.

Láthatatlan társ – a vakvezető kutyák élete és munkája

2024. April 27.|0 Comments

Hűséges segítők, társak, barátok – a vakvezető kutyákat különleges kötelék fűzi gazdájukhoz. De egyáltalán hogyan válik egy négylábú vakvezetővé? Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és miben más az élete egy átlagos házikedvencéhez képest? Schiff Mónikával, a budapesti Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjével beszélgettünk.

Miről mesél az anyatest?

2024. April 26.|0 Comments

A testem én vagyok. Én vagyok a testem. Mégis, amikor kilépek az ajtón, feldíszítem, elrejtem, kijavítom. Csak fel ne tűnjön! Itt egy szeplő, alapozd le! Ott egy sebhely, takard el! Ferde az orrod, fess újat! Pedig mi mindent mesélhetne neked az a tökéletlen, rejtett test, hogy mit élt át aznap miattad és érted!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu