27 éves vagyok. Sokáig úgy gondoltam, hogy a bőröm köszöni szépen jól van és fölösleges kencékkel, olajokkal esetleg szérumokkal zaklatnom.

De aztán felvilágosított a húgom a 14 életévével, hogy ezt nem akkor kell elkezdeni, mikor már nagy barázdák szelik át az arcomat. Ez elgondolkoztatott. Tippek következnek arcápolási analfabétáknak és fejlődni vágyóknak. 

Ezek a tanácsok csupán a saját, személyes meglátásaim, tapasztalataim és tudásom a skinsmart oldalról. Professzionális véleményért mindenképpen konzultálj kozmetikusoddal, bőrgyógyászoddal. 

Honnan tájékozódjak?

Ez az első és legfontosabb kérdés, hiszen mindenki fűt-fát ígér. Számomra nagyon hasznos oldal a skinsmart (www.skinsmart.hu), amely nagy precizitással írja le a különféle bőrtípusok szerinti ápolást. Ezen a weboldalon mindent is megtalálsz, amelyekről én csak érintőlegesen írok ebben a cikkben. Izgalmas írások és videók várnak rád az oldalon. 

Milyen terméket válasszak?

Számomra nagyon fontos, hogy természetes anyagok kerüljenek a bőrömre. Amit rákenek, az hipp-hopp beszívódik, ezért nagy körültekintéssel érdemes kiválasztani a termékeket.

Ajánlom a krémmánia oldalt, ahol a termék nevét beírva pontosan utána tudsz nézni, hogy milyen összetevőket tartalmaz az adott készítmény. 

Milyen anyagok ne legyenek benne:

  • szintetikus illatok, színezékek és fényvédők
  • szilikon (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone)
  • szulfátok (SLS, ALES, SLES)
  • parabének (metil-, propil-parabén, butil-, ethylparaben, isobutylparaben)
  • triclosan
  • kőolajszármazékok
  • alumínium-tartalmú szintetikus vegyületek
  • emulgeálószerek (PEG, TEA, DEA, MEA)
  • paraffinolaj és paraffinszármazékok
  • tartósítószerek
Kötelező termékek a smart agingben

A kollagéntermelés (a kollagén többek között feszessé teszi a bőrt) a 20-as években már elkezd csökkenni, így talán nevetségesnek hangozhat, de érdemes már ekkor elkezdeni a smart aging rutint – azaz a tudatos anti-aging foglalkozást a bőröddel.

Mik a kötelező darabok?

  1. Fényvédő használata, hiszen az UVA sugárzás az ablakon keresztül is kártékony és sajnos a bőröd öregedéséhez járul hozzá. Minden nap, télen, nyáron – használd!
  2. Retinol alias A-vitamin, amely a leghatásosabb anti-aging hatóanyag.
  3. Glikolsav-AHA hámlasztósav, a kollagéntermelést serkenti.
  4. Peptidek: Matrixyl, a kollagéntermelést serkenti.
  5. Antioxidánsok, amelyek védenek a szabadgyökökkel (kollagén szerkezetét lebontják) szemben.
Mi az arcápolási rutinom?

Hosszúnak tűnhet, de pikk-pakk végzel, a bőröd pedig nagyon hálás lesz.

Reggel:

  • Arctisztítással indítok. Baleától használok arclemosót, de sok jót hallottam a Geek & Gorgeous 101 Jelly Jokerről is.
  • Majd következik a tiszta C-vitamin szérum, amely kitűnő antioxidáns és a kollagénképzést is serkenti. Körülbelül 4 pöttynyit használok a Revoxtól, közvetlenül az arcomra teszem. 
  • Következő lépésként jöhet a tonik. Ajánlom a Geek & Gorgeous Liquid Hydrationt, amely pihe-puhává varázsolja a bőrödet. 
  • Majd következnek a szérumok. Használok Geek & Gorgeous HA 5 LIGHT szérumot, amelyben ötféle hialuronsav található. 4 pöttynyit használok közvetlen az arcra. A hialuron szérum hidratál, simítja a finomvonalakat, megköti a vizet, feltölti a bőrt és anti-aging hatású. 
  • Jöhet a nappali krém. Ordinary Natural Moisturizing Factors. 
  • Legvégül pedig a fényvédő. Evy Daily UV Face Mousse SPF 30.

Este:

  • Arctisztítással indítok. Baleától használok arclemosót, de sok jót hallottam a Geek & Gorgeous 101 Jelly Jokerről is.
  • Majd jöhet a hámlasztó. Geek & Gorgeous-től használom a Smooth Out terméket. Picit löttyintek a kezembe és felviszem kézzel. Utána használhatsz tonikot.
  • Következő lépés a niacinamid szérum alias B3 vitamin. Geek & Gorgeous-től használom a 101 B-bombot. A niacinamid a B3-vitamin egyik formája és fokozza a kollagéntermelést, összehúzza a tág pórusokat, szuper a pattanások ellen és erősíti a bőr védőrétegét is. 4 pöttynyit használok közvetlen az arcomra. 
  • Néha használok peptidet is, Matrixylt, amely szintén a kollagéntermelést segíti elő. Ez is pipettás kiszerelés, pár cseppnyit teszek közvetlen az arcomra. 
  • Majd következik a Retinol azaz A-vitamin. Szérumot használok a Geek & Gorgeous-től az A Game fantázianévvel. Kis borsónyi mennyiséget kenek fel az arcomra. A retinol bizonyítottan a legjobb anti-aging hatóanyag, viszont várandósoknak nem tanácsolt a használata. Érzékeny a fényre, így érdemes este használni.
  • Bőrápoló krém éjszakára. Ordinary Natural Moisturizing Factors.

Hasznos linkek számodra:
https://skinsmart.hu/markak/altruist.html
https://kremmania.hu/kremek/kereses?query=pom+pom+&categories=&includedingredients=&excludedIngredients=
https://adrikozmetika.hu/oldalak/legkarosabb_kozmetikai_alapanyagok/
https://www.helia-d.hu/Geek-and-Gorgeous-marka-termekek

Tóth-Kuthy Betti

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu