Hervey M. Cleckley volt az első akadémikus, aki a pszichopata elmét meghatározta: „Nem szeret, nem szorong, nem tanul.” 

A pszichopátia neuropszichiátriai rendellenesség, amelyet hiányos érzelmi reakciók, az empátia hiánya és gyenge viselkedéskontroll jellemez, ami általában tartósan antiszociális devianciát és bűnözői magatartást eredményez.

A valóság azonban sokkal árnyaltabb, mint ezek a sztereotípiák. Valójában gyakori, hogy az átlagember bizonyos fokú pszichopátiás hajlamokkal rendelkezik. A Psychopathy Is nevű nonprofit szervezet szerint

a népesség 30%-a mutat valamilyen fokú csökkent empátiát, kockázatvállalást és túlzottan magas önértékelést,

bár az e tulajdonságokkal nagymértékben rendelkező emberek aránya sokkal kisebb. Éppen ezért ezzel a jelzővel óvatosan dobálózzunk, hagyjuk a diagnózist a pszichiáterekre. 

Mi is jellemző egy pszichopata személyre? 

A teljesség igénye nélkül: a társadalmi normákkal ellentétes viselkedést tanúsítanak; mások érdekeit figyelmen kívül hagyják; képtelenek különbséget tenni jó és a rossz között; nem éreznek se empátiát, se bűntudatot; gyakran hazudnak; másokat könnyen manipulálnak. Nem érzik, ha veszélyes helyzetbe kerülnek; dühösek és arrogánsak, ha valaki ellenkezik velük; hiányoznak az életükből a mély érzelmi kapcsolatok, azonban, hogy mindezt könnyen elfelejtsük nekik, egy felszínes, de ellenállhatatlan bájjal rendelkeznek. 

Mivel a népesség egy százalékát érinti ez a mentális zavar, pszichopaták mindenütt vannak. Lehet, éppen randizgatsz eggyel? 

„Lehet, hogy azt gondolod, hogy ez a kérdés nem érint téged, pedig igenis érint. Mindenki biztosan ismer legalább egy olyan embert, aki pszichopata” – mondja Abigail Marsh, a Georgetown Egyetem pszichológia és idegtudományok professzora, a Psychopathy Is társalapítója.

„A pszichopata taktikák némelyike, amellyekkel a pszichopata személy közel kerülhet az emberekhez és elnyerheti a bizalmukat, kezdetben nagyon csábítónak tűnhet”

– mondja Judy Ho, neuropszichiáter, hozzátéve, hogy az általános lakosság 1-3%-a, valamint a vezetők 6-8%-a pszichopata. „Végre találsz valakit, aki tényleg megért téged és törődik veled, így könnyű feltenni a szemellenzőt, figyelmen kívül hagyni a jeleket, hogy nem megy jól a dolog, és hogy valami van a háttérben.”

Egy pszichopata számára az egyetlen dolog, ami számít, hogy megkapja, amit akar és nem érdekli, hogy milyen áron.

Bár a pszichopaták nem törődnek másokkal, mégis motiváltak lehetnek az ismerkedésre, kapcsolatépítésre, randizásra, ha ezzel elérhetik a kívánt célt. Egy pszichopata például kereshet kapcsolatot azért, hogy anyagilag kihasználjon valakit, elterelje a figyelmet más tevékenységéről, vagy egyszerűen csak azért, hogy szexelhessen. Sokszor a sorozatgyilkosoknál is az látható, hogy látszólag normális életet élnek, sokan közülük házasok, gyermekeik vannak, munkahellyel rendelkeznek. 

Honnan tudhatod, hogy potenciálisan pszichopatával van dolgod?

A pszichopaták hajlamosak arra, hogy találjanak valamit, ami nagyon fontos számodra, majd úgy tesznek, mintha életcéljuknak tekintenék, hogy az életednek azt a részét jobbá tegyék. Túlságosan nagylelkűnek tűnnek, közben ajándékaik gyakran feltételekhez vannak kötve, illetve azt sugallják, hogy az adósuk vagy.

Folyamatosan rád irányítják a figyelmet, a nárcisztikusokkal ellentétben, akiknek szükségük van a reflektorfényre. Ugyanis a pszichopaták sokat beszélnek rólad, próbálnak információkat szerezni, megtudni, mik a gyengéid, hogy aztán ezeket kihasználva közelebb hozhassanak téged magukhoz.

Azt akarják, hogy elszigetelődj a családodtól, barátaidtól. Ahogy kezdesz egyre jobban megbízni bennük, úgy kezdenek fokozatosan eltávolítani téged az életed többi részétől. Továbbá, nem ritka, hogy egy idő után nyom nélkül eltűnnek, mivel nehezen tartják be a hosszú távú elköteleződéseket, például a munkát vagy a párkapcsolatokat.

Criss Jami író így nyilatkozott a pszichopatákról: “Szerintem sok pszichopata csak zseni, aki olyan gyorsan vezetett, hogy elvesztette az irányítást.” Lehet, hogy zsenik, de azért inkább ne kerüljünk a fogságukba. 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu