Filmajánló

Azt hiszem a Barbie az első film életem során, melyről egyszerűen nem találok rossz kritikát.

Azt tekintve, hogy nincs senki, aki lehúzná a színészek alakítását (Oscart Ryan Goslingnak továbbra is!), a díszletet, a zenét, a párbeszédeket, a dinamikát… A Barbie film egy mestermű lett. *Spoiler veszély a cikkben*

Szeretnék írni pár vegyes sort az én megélésemről is.

Társadalom szatíra

A film tökéletesen bemutatta, milyen az, amikor egy-egy társadalmi csoport uralkodni szeretne a többieken. Így megjelent a patriarchátus, a kapitalizmus, de még a női elnyomó uralom negatív oldala is. Méghozzá mindet a saját maga karikatúrájában fogták meg – a lovakkal, a fehér középkorú férfiakból álló boarddal, és a mindig mosolygó, mindig rózsaszín “minden est csajos esttel”. 

Ehhez pedig hozzátenném még, hogy

számos olyan párbeszéd volt a filmben, amik valójában a három csoport bármilyen felállásában elhangozhattak volna. Amit Ken mondott, mondhatta volna sokszor Barbie is, és vice versa. 

Hiányzó APA szerep

A valóvilág álomcsaládja talán sokkal jobban beillett volna Barbielandbe, mint a Barbiek maguk. Miért is? Mert ők a valóvilágban mutatták meg milyen az, mikor a férfi álmodozik, s a saját külön kis világában él, teljesen mellőzöttként a saját családja nőtagjai által. Mi sem jellemzi ezt a “mintakapcsolatot” jobban, mint a film legutolsó jelenete, ahol már egy kifejezetten bugyuta gyerek szerepében tündököl a valóvilág “apukája” az autóban…

Ha a mai társadalomban az apaszerep hiányáról beszélünk, akkor a film tökéletesen rávilágít a nem létezô erôs, megtartó, példamutató karakter hiányára és annak szükségességére.

Befejezés

Bevallom, szerintem a befejezésnél egy hatalmas nagy lehetőséget hagytak ki a film készítői. Nem mást, mint a megoldást.

Egyrészt a film végig arról szólt, hogy a Barbiek megfeledkeznek a Kenekről, de Allenről még a film végén mi is megfeledkezünk. Az igazi kisebbség felett mindenki szemet huny. (Ha esetleg nem emlékszel Allen karakterére, az sem véletlen – egy jelenetet leszámítva mindig gondosan a háttérben volt tartva. Mint mondtam, mesteri.)

Másik kihagyott ziccer az alkotmány újraírásánál van. Bár Elnök Barbie jelzi a Keneknek, hogy majd szép lassan bekerülhetnek a bírói pozíciókba úgy, mint a valódi, patriarchátus által uralt világban a nők is egyre jobban érvényesülnek a döntéshozatalokban, de mennyivel szebb befejezése lett volna ennek az egész vitának,

ha már az alkotmányba rögzítik a Barbiek és Kenek egyenjogúságát. Ha a valódi világban a férfiak nem is, a Barbiek igazán megtehették volna ezt a gesztust, ezt az első lépést.

Nektek hogy tetszett a film? 

A másik szemszöget a témáról itt olvashatjátok.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu