Vasalás, mosogatás, porszívózás: hétköznapi tevékenységek az észrevétlenség árnyékába bújva. 

Ma ünnepeljük a láthatatlan munka világnapját. A láthatatlan kifejezés arra utal, hogy az elvégzett munka nincs hivatalosan elismerve és nem számít bele a bruttó hazai termékbe (GDP). Pedig

ha összeszámoljuk, milyen sokrétűen tartjuk életben a mikrokörnyezetünket azzal, hogy felelünk a háztartásért, észben tartjuk a szülői értekezletet, gondozzuk a gyermekeket, idősebb hozzátartozókat és ellátjuk a háziállatot, azzal már önmagában kitöltöttünk egy teljes munkaidős állást.

Reproduktív munkát végezni sokszor hálátlan feladat és nem csak azért, mert ritkán jár érte köszönet, hanem mert egyenlőtlenül oszlik el a nemek között: jóval kisebb része terhelődik a férfiakra és nagyobb a nőkre, a KSH adatai szerint átlagban naponta 249 perc. Ez számokban azt jelenti, hogy 2009-10-ben a 15-84 éves nők 2,2-szer annyi időt töltöttek házimunkával, mint az ugyanebbe a korcsoportba tartozó férfiak.

Szögezzük le, a házimunka értéket teremt. Elősegíti a család optimális működését és teret ad az elsődleges családfenntartónak a produktív munka elvégzésére. A nők ezért sokszor részmunkaidős állást vállalnak, hogy időben odaérjenek a gyerekekért az óvodába, mások pedig egy időre kiszorulnak a munkaerőpiacról. 

Ugyanakkor vannak olyan példák is, akár az egyszülős vagy a kétkeresős családmodellben, hogy a nők azzal együtt látják el a háztartást, hogy megmarad a fizetett munkájuk. Silvia Federici, olasz társadalomtudós arra hívta fel a figyelmet egy 2013-as interjúban, hogy sok nőnek egyszerre kell helytállnia a fizetett és a fizetetlen munka területén és ez kettős teher alá helyezi őket. 

Az otthoni, második műszak önmagában nem igényel veleszületett szuperképességeket, evolúciós okokból mégis a gyengébbik nem szerepköreibe sorolják. 

Miközben a családunk jóllétéről gondoskodunk, az életünk egy igen illékony valutájával fizetünk, az időnkkel. Ha tehetjük, szervezzük ki a háztartáson belüli munkák egy részét, vagy kérjük meg a családtagjainkat, hogy segítsenek be gyakrabban az otthoni teendőkbe. A vasalás kapcsán pedig tartsuk szem előtt dr. Vekerdy Tamás, kiváló gyermekpszichológus szavait, 

„Könyörögve kérem az anyákat, ne vasaljanak, mert a vasalás egy pokol. Nem lehet úgy háztartást vezetni, mint régen, amikor nagycsaládok éltek együtt, s amikor háztartási alkalmazottak voltak.”

Gyűrött pamut pólók ide, ülőgarnitúra alatt bolyhosodó porcicák oda; égető szükségünk van egy pihentebb, vidámabb nőkből álló világra. 

————–

Ha érdekel, itt kiszámolhatod, mennyit érnek láthatatlan teendőid a munkaerőpiacon.

Kelle Noémi

forrás:

https://csalad.hu/csaladban-elni/ami-csak-akkor-tunik-fel-ha-elmarad-ma-van-a-lathatatlan-munka-vilagnapja

https://hu.wikipedia.org/wiki/Reprodukt%C3%ADv_munka

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/lathatatlan_munka_1.pdf

https://real.mtak.hu/157722/1/EPA02121_fordulat_2018_24_005-029.pdf

Szólj hozzá!

 

További cikkeink


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu