A gyász folyamatát egy szerettünk elvesztése, egy szakítás, vagy bármilyen veszteséggel járó esemény kiválthatja. Mikor elveszítettem a nagymamámat, akkor én is keresztülmentem rajta és anno nagyon jó lett volna tudni, hogy pontosan mi is történik velem. Most ennek a pszichológiai oldalát vizsgáljuk meg közelebbről.

 

Gyász, mint lélektani jelenség

A gyász egy lélektani folyamat, amely során a test és lélek feldolgozza a veszteséget. Vannak bizonyos klinikai ismérvei: az új örömforrás elfogadásának a képtelensége, mély fájdalom és csüggedés, az érdeklődés elvesztése a külvilággal szemben, és elfordulás azoktól a tevékenységektől, amelyek nem köthetők az elhunyt személyhez. A gyásznak két fő típusát tudjuk megkülönböztetni: a normál gyászt és a szövődményes gyászt.  A gyászfolyamat során tetten érhetők tipikus érzelmek és mechanizmusok, amelyek az alábbiak:

  1. Amelyek egyben tartják a személyiséget: bénultság, tagadás, idealizálás, meg nem történtté tevés és projekciók.
  2. Újraegyesülés vágya az elhunyttal.
  3. Beletörődés a véglegességbe és abba, hogy nem lehet a múltat megmásítani, az elhunyt nélkül kell tovább élni. 

Depresszió vagy gyász?

Fontos különbséget tenni a két fogalom között. Alapvetően a depresszió során az én üresedik ki és szegényedik el, a gyász során pedig az egyén a világot érzi üresnek és önmagát elszegényedettnek.

Közös jellemző, hogy az önvád és a bántudat mindkét esetben előfordulhat. Azonban depresszióban mindent áthat az önvád és a bűntudat, gyász során pedig csak az elhunyttal szemben jelenik meg. 

Melyek a normál gyász szakaszai?

A gyász egy folyamat, amely szakaszokból áll. A szakirodalom 6 lépcsőre bontja.

  1. Anticipációs gyász: Megjelenik a halál, mint fenyegetés.
  2. Sokk: A haláltól 1-2 napig terjedhet. Érzelmi bénultsággal, kiüresedettség érzésével jár együtt, majd később érzelmek sokasága önti el a tudatot.
  3. Kontrollált gyász: Egy aktív időszak, mert a temetéshez kapcsolódóan sok operatív dolgot el kell intézni. A világ ködössé és álomszerűvé válik, túlzott aktivitás/passzivitás, düh, ingerlékenység és vádaskodás lesz megfigyelhető. A gyászoló szembesül az egyedülléttel, mintha elveszítette volna az énjének egy részét. 
  4. Regresszió: A gyászoló kiemelten vágyik az elhunytra, megjelenhetnek hallucinációk, illúziók. Jellemzőek lesznek a testi tünetek és a szociálisan visszahúzódó attitűd.
  5. Átdolgozás: A gyász tüneteinek intenzitása egyre csökken, megjelenik a tudatos emlékezés és egyre több lesz a szép emlék az elhunytról. Egyre nő a halál tényének és a veszteségnek az elfogadása.
  6. Adaptáció: A gyászoló egyre jobban nyit a környezete felé, az elhunyt pedig egy úgynevezett „belső alakká” válik, aki a gyászolóban él tovább. 

A szövődményes gyász

Vannak olyan hajlamosító tényezők, amelyek elősegíthetik a szövődményes gyász kialakulását. A teljesség igénye nélkül: egy váratlan veszteség, túlzott kötődés az elhunythoz, feldolgozatlan veszteségek, gyermek halála vagy egyéb stresszhelyzetek a gyásszal egyidejűleg. Szintén szakaszokra lehet osztani, a normál gyászhoz hasonlóan:

  • Krónikus gyász: Jellemzi a szorongás, a levert hangulat, a halott személy idealizálása és a szociális kapcsolatok beszűkülése. Fontos, hogy éveken át elhúzódhat.
  • Bagatellizáció: Általában ambivalens kapcsolatok következményeként alakul ki, a háttérben harag és bűntudat figyelhető meg. Mindezeket azonba tagadja a gyászoló személy, „mintha mi sem történt volna” attitűdöt tanúsit. 
  • Hipertrófikus gyász: Gyermek vagy fiatal halálakor nagyon erőteljes gyászreakciók jelenhetnek meg, ekkor léphet fel a szövődményes gyász ezen típusa.
  • Torzult gyász: A gyász szomatikus betegségeket és pszichiátriai kórképek aktiválását válthatja ki.

Az elbúcsúzás mindig nehéz.

Mikor az emberi lélek a gyász útjára lép, sokszor olyan, mintha egy soha véget nem érő, fekete sötét alagútban bolyongana. Ez nagyon-nagyon rémisztő tud lenni, de a bennünk zajló lelki folyamatok azonosítása és a támogató közösség nagy segítségünkre tudnak lenni a megküzdésben. 

 

 

 

Források:

http://psychiatry.aok.pte.hu/tavoktatas/OP_017.pdf

https://docplayer.hu/9743345-Az-elet-normativ-krizisei-halal-haldoklas-gyasz-hidegh-bernadett-pszichologus-de-nk-mti-2014-10-07.html

Szólj hozzá!

 

További cikkeink


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu