Család, Gyereknevelés

Hogyan vegyem rá, hogy olvasson?

Ha ennyire nem tudsz mit kezdeni magaddal, néha elolvashatnál egy könyvet is! – mondta az anyuka rosszalkodó csemetéjének, miközben feltöltötte instára a körmeiről készült képeket. Hol csúszott hiba a történetbe?

Gyerekzaj a templomban – na és?

Olvashattunk már szülői szemszöget is a témában, de most egy másik szerkesztőnk, Aliz ragadott tollat arról, hogy milyen egy gyerekekkel teli misén koncentrálni. Tartogat a helyzet kihívásokat, az biztos! De tényleg a gyerekhangokkal van a baj? Lehet-e steril környezetet teremteni ott, ahol fiatalokat szeretnénk látni? Fontos, hogy mi ilyenkor a reakciónk, a cikkből pedig az is kiderül, hogy miért.

Gyerek a templomban

„Ekkor kisgyermekeket vittek hozzá, hogy megérintse őket, a tanítványok azonban rájuk szóltak. Amikor ezt Jézus észrevette, megharagudott, és így szólt hozzájuk: “Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa.” Ez mind szép és jó, de biztos, hogy egy majd’ egyórás szentmise végigül(tet)ése ezt a célt szolgálja?”

Lehet-e a barátnőm az édesanyám?

„Mi anyukámmal barátnők vagyunk. Nekem a legjobb barátnőm az édesanyám.” – hangzott el ez a kijelentés egy lányos beszélgetésben, aminek fültanúja voltam. Ez az állítás azonban ambivalens érzéseket keltett bennem. Lehet-e egyáltalán a barátnőm az édesanyám?

Egy nőnek a konyhában a helye?

“Egy nőnek a konyhában a helye!” Hangzik el ez a mondat egy olyan szituációban, amikor egy nő olyan témában akar véleményt nyílvánítani, amelyet klasszikusan nem az ő nemi szerepköréhez szoktak társítani. Ennek a kijelentésnek hallatán mi, nők felhúzzuk a szemöldökünket és kikérjük magunknak ezt a hímsoviniszta hozzáállást és lealacsonyító megközelítést. Azonban, ha kicsit átértelmezzük, akkor könnyen a fegyverünkké, büszke kiváltságunkká tudjuk tenni ezt a mondatot.

Nyaralás a gyerekkel – Meg ahogy azt elképzeled…

Mielőtt gyerekem született volna, azt gondoltam, hogy gyerekkel nyaralni a legjobb dolog a világon. Közös fagyizások, fürdés a Balantonban és a gyermekmedencékben… Valódi móka és kacagás. Azonban valóságban messze nem ennyiről van szó, sőt előfordulhat, hogy egy-egy kiruccanásról fáradtabban jövünk haza, mint ahogyan elindultunk. A nyaralások buktatóiról mesélek nektek.

Egyenlő otthon – boldog otthon?

„Ha megkérdezünk egy nőt, hogy mi a terve mára, feltehetőleg nem azt a választ várjuk tőle, hogy egy óra porszívózás.” Emma cikke az otthoni munkamegosztásról.

Az anyaság valódisága

Anyának lenni nem könnyű. De vajon a sok áldás felülmúlja a sok kihívást?
Nevén nevezem vendégírónk megerősítő története.

Zárt ajtók mögött

Zárt ajtók mögött történnek olyan dolgok, amikről nem beszélünk szívesen

Nem csak puccparádé az anyaság

Nem csak puccparádé az anyaság. Sőt, valójában nem is puccparádé, sokkal inkább csak parádénak mondanám. Bár azon a tényen, hogy nem lehet mindig jól fésültnek és tip-topnak lenni, korábban nehéz volt túllendülnöm. Mostanra azonban a világ legjobb dolga, hogy tudatosítottam magamban: nem lehet minden tökéletes!