Újra divatos lett a házasság, amit az is mutat, hogy 1980 óta nem kötöttek (ezer lakosra vetítve) annyi házasságot, mint 2021-ben. 

De vajon milyen motivációk bújnak meg a házasságkötések mögött? Minden pár őszinte szerelemre és tudatos döntésre alapozza ezt az egy életre szóló kapcsolatot? A válások nagy számából és saját tapasztalataimból arra következtetek, hogy nem. 

A következőkben, a teljesség igénye nélkül, öt olyan helyzetet hozok, amelyek jobb, ha nem lesznek indokai házasságkötésednek. 

1.Teherbe estél, ezért az illem azt diktálja, hogy gyorsan legyen meg az esküvő is. 

Ha becsúszott a baba, a kezdeti sokk után örüljetek neki, várjátok őt izgatottan, és az esküvő helyett esetleg költözzetek össze. Neveljétek őt szépen, figyeljetek oda egymásra és önmagatokra, ha pedig megszületik szívetekben, lelketekben és fejetekben a valódi döntés, hogy egy életen át egymás társai akartok lenni, akkor házasodjatok össze! Ne feszüljetek azon, hogy majd mit fognak szólni a távoli ismerősök, mert egyrészről 9 hónapot kivonni az esküvő dátumából mindenki tud, másrészről pedig az ilyen véleményekre amúgy sem érdemes hallgatni.

Ha már így alakult, hozzátok ki a helyzetből a legjobbat, és engedjétek meg magatoknak, hogy szabadon dönthessetek egymás mellett társadalmi és minden más nyomás nélkül.  

2. Várni akarsz a szexuális együttléttel a házasságig, de már nem bírod tovább, ezért sietteted a házasságkötést.

Vallásos körökben sincs (gyakorlati) egyetértés a házasság előtti nemi életről, de e cikkben én nem is szeretnék erről állást foglalni. Azt azonban fontosnak tartom, hogyha eldöntötted, hogy vársz a házasságig, akkor a szexre való vágyakozás miatt ne hamarkodd el a házasságkötést. Találd meg a saját módszeredet, ami segítségével ki tudsz tartani elhatározásod mellett, és ügyelj arra, hogy ne veszítsd el a fókuszt. Fontos, hogy a szex iránti vágy ne mosódjon össze a másikkal való házasságkötés iránti vággyal, vagyis ne azért házasodj, hogy végre szexelhessetek.

Ismerd meg leendő hitvesedet minél több helyzetben, minél több szempontból, tölts vele elég időt, és ismerd meg önmagadat is, hogy megfontolt döntést tudj hozni. 

3. Azt gondolod, hogy ez az utolsó esélyed arra, hogy megházasodj, családot alapíts, és nála úgysem kapsz jobbat.  

Lehet, hogy ez a gondolat elsőre nagyon logikusnak tűnik, itt van egy egész rendes pasi, aki még el is akar venni, olyan rossz nem lehet, igaz? De ha mélyen e mondat mögé nézel, akkor rájössz, hogy egyrészről magadat nem tartod elég jónak, olyannak, aki megérdemli, hogy egy boldog, szerető, igazi kapcsolatban éljen valamint a párodat sem tartod elég jónak magadhoz, egyszerre tartod magadat és őt is kevésnek. Ebben az esetben a házasságkötés helyett inkább dolgozz magadon, fejleszd az önismeretedet akár szakember segítségével. Erősítsd az önbizalmadat, és keress tovább!

4. Nem a másikat szereted, hanem az esküvő és a gyerekvállalás gondolatát, azt hiszed, hogy attól leszel igazi felnőtt/nő, hogy megházasodsz.  

Megszerezted a diplomát, jó munkád van, minden szép és jó, már csak egy férj kell ahhoz, hogy teljes legyen a kép, igaz? Az azonban nagyon nem mindegy, hogy ki az a férfi. Mi nők rá tudunk pörögni az esküvő és a gyerek témára, amivel önmagában még nincs is semmi baj. Azonban ilyenkor jó, hogy

ha hátralépsz egyet, és felteszed magadnak a kérdést, hogy valóban a másikat szereted, vagy csak arra vágysz, amit a házasság adhat neked?  

5. Anyagilag úgy érzitek, nem tehetitek meg, hogy nem házasodtok össze. 

CSOK, babaváró, közös hitel… Talán nem kell sorolnom, hogy miért jár jól (anyagilag), aki mostanában megházasodik. És bár igaz, hogy a házasságnak vannak anyagi aspektusai is, és a pénzügyekben is jobb ketten, mint egyedül, azonban az fontos, hogy ne ez legyen a cél. Gondold végig, hogy akkor is összeházasodnál-e ezzel az emberrel, hogyha a házasságkötés nem járna semmiféle anyagi előnnyel. Hogyha erre a kérdésre igennel tudsz válaszolni, akkor nyugodtan kössétek össze életetek és ha úgy adódik, éljetek a házasság nyújtotta anyagi előnyökkel.

6. Ezer éve együtt vagytok, a szüleitek és a barátok is állandóan azt kérdezik, hogy mikor lesz már esküvő.  

Hogyha már ezer éve együtt vagytok, akár együtt is éltek, de még mindig nem mozdultatok semmerre, annak biztosan van valami oka.

Gondoljátok végig, hogy mi az, ami miatt még nem köteleződtetek el egymás mellett, milyen elakadásotok, nehézségetek van, és oldjátok meg, dolgozzatok rajta közösen! Lehet, hogy végül úgy döntötök, hogy elválnak útjaitok, és az is lehet, hogy házasságot köttök egymással. Az viszont fontos, hogy ne azért tartsátok meg az esküvőt, mert megadtátok magatokat a szülői nyaggatásnak, a barátok elvárásainak, hanem azért, mert tényleg erre vágytok.  

 

Ahány pár, annyiféle érzés, élethelyzet, lehetőség. Nem tudhatjuk, hogy ki mit cipel a batyujában, kinek mi nehéz, mi fáj, vagy miért hoz meg kívülről rossznak tűnő döntéseket.

Nem biztos, hogy minden ilyen okból köttetett házasság zátonyra fut, ahogy az sem, hogy minden jó indokból született házasság boldog lesz.

Annyit tehetünk, hogy mi a saját élethelyzetünkben igyekszünk ésszel és szívvel megalapozott, átgondolt és őszinte döntéseket hozni, és felismerni, hogyha ez még nem megy. 

Hiszek abban, hogy igazán csak egymás által tanulhatunk és törekedhetünk a jóra. 

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu