A krízis szótól kiráz a hideg. Hiszen biztos valami borzasztó dolog történt! Vagy mégsem? A pszichológia szakzsargonjának részét képezi az úgynevezett normatív krízis fogalma, amely közel sem jelent egyet a katasztrófával! Sőt! 

A krízislélektan
  1. F. Jacobson (1965) nevéhez köthető. A krízis nem egy betegség, hanem a korábbi egyensúlyi állapot felborulását jelenti, amelynek többféle lehetséges kimenetelei lehetnek: felbomolhat a rendszer vagy éppen következményeképp egy megújulás, magasabb szintű integráció jöhet létre. A pszichológia az akcidentális (előre nem látható) krízis mellett megkülönbözteti a normatív (fejlődési) krízist. Az utóbbi egy fejlődési krízis, a személyiségfejlődésben van kardinális szerepe, hiszen, ha sikeresen megtörténik, akkor kialakul az identitás. 

 

Nagyon leegyszerűsítve teljesen normális, ha személyiségünk fejlődése során kríziseket (kapunyitási krízis, kapuzárási pánik stb.) élünk meg. A normatív krízis tehát szükségszerű és a személyiségfejlődés velejárója, míg az akcidentális krízis nem az élet természetes része, lehet ez egy baleset, vagy betegség. 

Erik. H. Erikson és a normatív krízis

Erikson (1902-1994) egy nagyon nagy hatású német fejlődéspszichológus és pszichoanalitikus volt, nevéhez köthető a pszichoszociális fejlődésmodell. Úgy gondolta, hogy az egyén 8, előre meghatározott lépcsőfokokon halad végig az egyéni identitás kialakítása során. A krízist, (lehet egy sorsdöntő esemény, fordulópont) mint fejlődési lehetőséget értelmezte, amely egy következő lépcsőfokra repíti az egyént. A normatív krízisek tehát segítenek átjutni az újabb fejlődési szakaszba, fejlődés pedig életünk végéig tart. Ha az egyén megküzd az adott életszakaszhoz tartozó krízissel, akkor kialakul benne az úgynevezett énerő.  

  1. Orál-szenzoros szakasz: krízise a bizalom és bizalmatlanság, ha megoldja, akkor elnyeri az remény és a bizalom énerejét. 
  2. Anál-maszkuláris szakasz: krízise az autonómia, szégyen érzése, megoldása révén a megszerzett énerő az akarat és a szabad cselekvés.
  3. Genitális-lokomóciós szakasz: krízise a bűntudat vagy kezdeményezés. Az elnyerhető énerő pedig a szándék és bátorság-bűntudat nélkül.
  4. Latencia szakasz: krízise a kisebbrendűség-érzés vagy a teljesítmény. Megoldása révén pedig elnyerjük azt az énerőt, hogy tudunk úgy cselekedni, hogy az mások által pozitívan legyen elismerve.
  5. Pubertás és adoleszcencia: krízise a szerepkonfúzió vagy az identitásunk kialakulása. Az elnyerhető énerő pedig a hűség, amivel kitartunk az identitásunk mellett.
  6. Korai felnőttkor: krízise az izoláció vagy az intimitás. Ha megoldjuk, akkor elnyerjük a két fél közötti kölcsönös szeretetet, amely még akkor is fennmarad, ha a felek között konfliktus és súrlódás lép fel.
  7. Felnőttkor: krízise az alkotóképesség vagy stagnálás. Az elnyerhető énerő pedig a gondoskodás.
  8. Érettség: krízise a kétségbeesés vagy énintegritás, a bölcsesség pedig a megoldásából eredő énerő.

Ha ezeket a pontokat végigvesszük magunkban, akkor egy csodálatos önismereti útra indulhatunk!

Kapunyitási krízis: „Belőled bármi lehet, előtted az élet!”

18-30 év közötti fiatalokat érintő normatív krízis. A bejósolhatatlan és változásokkal járó lehetőségek és döntési helyzetek a bizonytalanság és a sebezhetőség érzését kelthetik. Következményeképp a fiatalok megkérdőjelezhetik a saját identitásukat, karrierválasztásukat és döntéseiket.  Előfordulhatnak szorongásos és akár depresszív tünetek is, felmerülhet a külföldre költözés ötlete vagy elgondolkozhatnak azon, hogy valóban ilyen életet képzeltek e maguknak. Előfordulhat, hogy ilyenkor maradnak a mama hotel melegében, vagy elkezdenek egy tizedik diplomát, hiszen a választási lehetőségek által teremtett bizonytalanság ijesztő. A lehetőségekkel kecsegtető jövő nagyon vonzó tud lenni, de mások számára a sok opció csak megnehezíti a választást és növeli a nyomást. Sok döntési helyzettel szembesülnek ebben a korban a fiatalok (leválás a családról, párválasztás, anyagi függetlenedés stb.) és egy krízisállapot léphet fel a döntésképtelenség és a halogatás eredményeképp. 

Na de hol van a krízis vége?

Ha ezt a krízist legyőzik a fiatalok és kialakítják a felelősségvállalás és független döntéshozatal képességét, valamint megteremtik a pénzügyi függetlenséget a szüleiktől, akkor nagy eséllyel felnőttnek fogják magukat érezni és bátrabban lépnek az elköteleződés útjára. Segítség lehet, ha tudatosítjuk magunkban, hogy ez a fajta szorongás teljesen normális. Beszélgessünk barátainkkal, a velünk egykorú fiatalokkal vagy családtagjainkkal. 

A krízis végét jelezheti az elköteleződésre való hajlandóság, amely akkor következik be, amint a fiatal képes lesz önmagát definiálni. 

Források:

https://docplayer.hu/9743345-Az-elet-normativ-krizisei-halal-haldoklas-gyasz-hidegh-bernadett-pszichologus-de-nk-mti-2014-10-07.html

https://dea.lib.unideb.hu/items/7b26f318-566c-4ade-8d12-9c7079f5161e/full

 https://mindsetpszichologia.hu/normativ-kriziseink-az-eriksoni-szemelyisegfejlodes

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu