Olyan problémába ütköztél, amellyel nem tudsz megbirkózni? Úgy érzed, egy helyben toporogsz? Kezd kicsúszni a kezeid közül az irányítás? Már vagy százszor imádkoztál a válaszért, mégsem tudsz előre jutni egy kérdésben? Kezdj el böjtölni!

Nincs olyan ember, aki ne élte volna már át a kudarc érzését. Vannak esetek, amikor mi tehetünk róla, de előfordulhat, hogy önhibánkon kívül ér minket csalódás. Amikor megteszünk minden tőlünk telhetőt az ügy érdekében, mégsem sikerül.

Én is jártam már hasonló cipőben. Van egy rossz szokásom, amely régóta fogva tart. Rengeteget küzdöttem azért, hogy elhagyjam az életemből.

Manapság népszerű abban hinni, hogy bármit elérhetsz, csak akarni kell. Azzal egyetértek, hogy

az embernek nem érdemes beskatulyáznia magát az „Én erre képtelen vagyok dobozba”.

Sosem fogsz egyről a kettőre jutni, ha átadod magad az önfeladásnak és az önsajnálatnak. Viszont én akármennyire is akartam, nem tudtam egyedül megoldani a problémámat.

Tanácsot kértem másoktól. Olyan emberektől, akikben megbízok, akikről tudom, hogy jót akarnak nekem, és kompetensek a témában. Ez a lépés rengeteget segített, hiszen ők olyan szempontokra is fel tudták nyitni a szemem, amelyekre addig nem gondoltam.

Emellett pedig Istennel is megbeszéltem azt, ami nyomta a lelkemet. Minden egyes nap újra és újra kértem a segítségét. Ennek a rossz habitusnak a leküzdésére azonban ez sem volt elég.

Nem értettem, hogyan ütközhetek olyan problémába, amelynek a megoldására az ima önmagában nem elég…

Ekkor jött a válasz Istentől.

Egy barátnőmmel megosztottam a dilemmámat, aki azt javasolta, hogy kezdjek el böjtölni. Számomra a böjt ezelőtt nem jelentett túl sokat. Őszintén szólva húsvétkor sem tartottam meg, mivel eddig sosem értettem meg igazán a célját.

A böjt jelentőségét ennek a barátnőmnek az életén kezdtem el meglátni. Neki is volt egy dilemmája, amely nem hagyta nyugodni, és egyszerűen nem tudott rá megoldást találni. Ekkor fedezte fel, mekkora ereje is van a böjtnek. Rájött, hogy amikor nemet mond a fizikai szükségletei teljes körű kielégítésére, akkor sokkal könnyebben érzékeli, merre akarja vezetni őt Isten.

Böjtölni bármivel lehet: például azzal, hogy este hat óra után már nem eszel, naponta csak egy órát facebookozol stb. Már az egészségtudatos táplálkozás szakértői is felismerték a böjtölés szervezetre gyakorolt jótékony hatásait. De a böjt valódi lényege, hogy valamilyen szokásról, amelyet olyan kényszeresen követsz, hogy a szabadidőd legnagyobb részét kitölti, bizonyos mértékben lemondasz. Ez lehet az evés, telefonozás, bulizás, videójátékozás, bármi, amelynek az elhagyása vagy mérséklése lemondással jár számodra.

És itt jön képbe a böjt jelentősége: ha úgy érzed, nem bírod tovább, és elő kell venned a telefonod vagy bele kell nyúlnod éjszaka a hűtőbe, akkor kezdj el imádkozni.

Ahelyett, hogy visszatérnél a szokásodhoz, imádkozz, hogy Isten segítsen kitartani és megoldást találni arra a problémára, amely fogva tart, ami nyomaszt, amivel egyedül nem tudsz mit kezdeni. 

A lelki harc, amelyben küzdesz, néha olyan intenzív, hogy ha megtagadod a tested jogos szükségleteinek egy részét, és helyette imádkozol és böjtölsz, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy megtalálod a kiutat egy rossz szokásodból, vagy egy kínzó problémádra megoldást találsz.

Amikor a népét a megsemmisítés fenyegette, egy bibliai királyné, Eszter azt mondta nagybátyjának: „Gyűjts össze minden zsidót és böjtöljetek értem! Én is így teszek szolgálóimmal, azután bemegyek a királyhoz”. Hova vezetett ez? Az egész zsidó nép megmeneküléséhez! A zsidók a mai napig a Purim ünnep alkalmával megemlékeznek arról az eseményről, amikor egy nemzet böjtölése mentette  meg őket a kipusztulástól.

Én is elkezdtem böjtölni. Nem kertelek: ez a folyamat sokkal nehezebb, mint gondoltam, de már itt az elején úgy érzem, annál is kifizetődőbb, mint azt valaha képzeltem volna.

Úgy érzed, önmagadban kevés vagy ahhoz, hogy kimássz ebből a gödörből? Ebben az adventi időszakban arra hívlak, próbáld ki velem az imát és a böjtöt egyszerre!

A böjt nem egy bigott vallási hagyomány. Hanem egy olyan módszer, amely segít fókuszáltan imádkozni, felkészít az élet kihívásaira és csodálatos eredményre vezet. Arról szól, hogy semmi mással nem törődve egyedül arra figyelsz, hogy Isten segítségét kéred.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu