Bevallom, nagy bátorság kellett számomra ennek a cikknek a megírásához. A való életben könnyen beszélek róla, de leírni egészen más. Ha leírsz valamit, az örökre megmarad, nem csinálhatod vissza. Írás közben valahogy a lelkedbe vésődik minden.

Én féltem, hogy ha leírom, ami velem történt, sosem tehetek úgy, mintha nem történt volna meg, sosem felejthetem el, mintha megbélyegezném magam. Rá kellett jönnöm, hogy bátornak kell lennem, mert valakinek segíthetek ezzel a cikkel. Realizáltam, hogy nem bélyeg az, ami velünk történt, hanem hozzásegít ahhoz, hogy azok tudjunk lenni, akik ma vagyunk.

Szeretném jelezni előre is, hogy ez az én, saját élményem és abból fakadó tanácsok.

Mindenkinek saját magának kell döntenie, a saját egyéni szituációjában és senkire semmit nem szeretnék ráerőltetni, ti tudjátok, nektek mi a legjobb!

Nálam a hűség fogalma megkérdőjelezhetetlen volt. Az életemben egy borzasztóan erős érték, nem csak a szerelemben. Hűségesnek lenni a barátaimhoz, kiállni értük, megvédeni őket. Hűségesnek lenni a családomhoz, figyelni rájuk, velük lenni. Hűségesnek lenni Istenhez, megvallani Őt az emberek előtt. 

Amikor a volt barátom elmondta, hogy előző este egy buliban megcsalt egy lánnyal, nem akartam elhinni. Konkrétan némán álltam előtte. Akik ismernek, tudják, hogy elég ritka nálam a csendben maradás, és emellett az is, hogy higgadt tudok maradni. Valami csodával határos módon nem akadtam ki. Szinte félelmetes nyugalommal reagáltam. Ma már azt gondolom, azért, mert nem hittem el, hogy ilyen létezik. A körülöttem lévők is hasonló normában éltek, mint én, úgyhogy nem nagyon volt példa erre körülöttem sem.

Hónapokig nem tudtam dühös lenni. Azt éreztem, hogy annyira szeretem, hogy nem tudok rá haragudni.

Sokan mondják, hogy a nők, ha megcsalják őket, nem a férfit, hanem a másik nőt kezdik hibáztatni, összehasonlítják magukat vele stb. Én biztos vagyok benne, hogy kegyelem volt, hogy valamilyen nagyon furcsa módon hidegen hagyott a lány személye, csak szimplán nem érdekelt. Egyedül a kapcsolatom és a barátom volt a szemem előtt. Semmi mást nem éreztem, csak borzasztó mély szomorúságot.

A lehető legfurcsább, hogy az az ember, aki a világon a legjobban megbántott, ő tudott a legjobban megvigasztalni. Aki, úgy éreztem, érzi amit én: ugyanazt a fájdalmat és szomorúságot és akinek a legjobban vágytam az érintésére.

Megpróbáltuk mégegyszer. Olyan jó volt a kapcsolatunk, mint soha előtte. Őbenne megváltozott valami, előtte nagyképű volt és önző, most elkezdett lelki vezetésre járni, komolyan venni a hitét. Odafigyelt rám, megértő volt és harmonikusan működtünk. Ezután én elmentem Erasmusra és rájöttem, hogy nem tudom elengedni, ami történt.

Nem tudtam benne bízni. Nem a jelentől féltem, hanem a jövőtől. Mi van, ha például hozzámegyek ehhez az emberhez, és 20 év múlva megteszi újra, én pedig a fejemre ütök majd, hogy Dorci, tudhattad volna…

Tudom, érdekesen  hangzik, de nem a jelenlegi, hanem a jövőbeli énjében nem tudtam bízni. Ezek mellett pedig mások előtt is szégyelltem, hogy megbocsátottam. Azt éreztem, mindenki azt gondolja majd, hogy hülyét csinálok magamból. Pedig érdekes, hogy amikor ez megtörténik veled és elkezdesz róla megnyílni, rájössz,  hogy nagyon sok mindenkivel megtörtént már, csak nem mernek róla beszélni, szégyellik, legyen szó bármelyik oldalról. Én azóta sok mindenre rájöttem.

  1. Az őszinteség nagyon fontos! Én azért tudtam megbocsátani, mert elém állt és elmesélte, mi történt. Sokan tudnak arról, hogy a párjuk megcsalta őket, de vagy úgy tesznek, mintha semmi nem történt volna, vagy visszaállnak rögtön ugyanabba az kerékvágásba, mint előtte. Pedig szerintem nagyon fontos arra figyelni, hogy lássunk egy mély megbánást, erős akaratot a változásra. 
  1. Senki sem tökéletes, a hűség mindenki számára nehéz, ez bárkivel megtörténhet. És nem, ez nem azt jelenti, hogy kisebbíteni akarom a felelősséget, csak azt, hogy nem szabad azt gondolni, hogy valami soha nem történhet meg velünk, vagy mi soha ne lennénk képesek valamit megtenni.
  1. Ha megbocsátasz, nem leszel tőle gyengébb. Mindegy, ki mit gondol, neked kell eldöntened, hogy ezzel az emberrel akarsz-e maradni vagy nem. Úgyis megbocsáthatsz, hogy nem akarod a kapcsolatot folytatni. Egy biztos, csak akkor dönts úgy, hogy folytatod vele, ha a másik fél átérzi a súlyát annak, hogy mit tett veled, őszinte megbánást mutat. A helyzettől is sok minden függ. Nekem segített, hogy a barátom részeg volt és nem érzelmi kapcsolatról volt szó, hanem egyszeri rossz, hirtelen felindult döntésről.  Ha érzelmileg is érzett volna valamit a másik fél iránt, vagy barátok voltak előtte stb. akkor átgondolnám jobban a dolgot, de minimum elvárnám, hogy az adott féllel szakítsa meg teljesen a kapcsolatot. Ezeket a személyes feltételeket neked kell megszabnod!
  1. Minden szakításnak két oldala van, de az biztos, hogy legyen szó bármilyen rossz kapcsolatról, a megcsalás nem oké és nem a te hibád! Senki nem érdemli meg, senki!
  1. Mély sebet ejt a dolog, és feljön a bizalmatlanság a későbbi kapcsolataidban is. Én a mai napig, ha buliba megy az, akivel randizok/járok gyomorgörcsöm van, hogy mit hoz a következő reggel (mivel másnap tudtam meg anno a hírt). Ezért kell rajta nagyon alaposan dolgozni, segítséggel együtt, mert már tudom a mechanizmusokat, hogy mik csökkentik ezeket a szorongásokat bennem. Például az, ha kapok a buliból a fiútól egy jó éjt üzenetet, hogy minden rendben van.
  1. Hallgass a megérzéseidre! Én is éreztem, hogy valami nem kóser és jött is a telefon. Ha valami bizalmatlanság van benned (nem paranoia!!), akkor azt okkal érzed.

Ti mit gondoltok ezekről?

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu