Belegondoltál már abba, hogy valójában azok a dolgok, amikkel az idődet töltöd, azok teszik ki az életedet? Rengetegszer éljük úgy a hétköznapjainkat, hogy végig sem gondoljuk, merre halad az életünk.  Csak jön egyik nap a másik után. 

Ebből a rutinszerűségből talán csak azok az alkalmak zökkentenek ki minket, amikor ráeszmélünk, hogy gyermekünk, kistestvérünk már érettségizik, pedig nekünk úgy tűnik, mintha csak tegnap lett volna, hogy tologattuk a babakocsiban. Rádöbbenünk, hogy ismét egy szempillantás alatt repült el 5-10 év, vagy talán még több. 

A kérdés csak az, hogy mi milyen irányba változtunk. Ugyanott tartunk, ahol sok-sok évvel ezelőtt?

Ha azt szeretnénk, hogy az élet ne csak elfusson felettünk, hanem képesek legyünk kontrollálni, milyen irányba változzon a személyiségünk, bizonyos lépéseket meg kell tennünk.

Először is el kell ismernünk: akár tetszik, akár nem, a változás megtörténik.

Egy napon bizony elvégzed az egyetemet, a kistesók felnőnek, a szüleid a párkeresésre noszogatnak, de a szíved mélyén te talán mégis úgy érzed, még azt sem tudod, ki vagy valójában. 

Ha nem vagy hajlandó elismerni a változás tényét, néhány év múlva pontosan ott leszel, mint ma, leszámítva, hogy idősebb leszel, kevesebb idővel és kevesebb lehetőséggel. 

Ahogy John Maxwell fogalmaz: “Az egyetlen dolog, ami a honlappal kapcsolatban biztos, hogy más lesz, mint a ma. A jó hír az, hogy a világ olyan gyorsan változik, hogy nem tudsz mindig rossz maradni, még ha akarnál sem.”

A különbség aközött, aki ma vagy és aki tíz év múlva leszel, három szokáson múlik igazán:

  1. Milyen könyveket olvasol

Amit kedved szerint olvasol, az megragad benned. Teljesen más hatást vált ki az emberből egy romantikus regény, egy pszichodráma, vagy egy életvezetési tanácsadó könyv. Egy jó könyv nagy hatással lehet ránk nem csupán intellektuálisan, hanem érzelmileg is. Az ezekben leírtak akarva akaratlanul formálják a gondolkodásmódunkat. A gondolataink pedig meghatározzák a szavainkat és a tetteinket. Ha folyton pletykalapokat olvasol vagy a Facebook kommentszekciókat görgeted, lehet, hogy alapvetően negatív előítélettel fogsz közelíteni az emberekhez. Ha viszont olyan témákban mélyedsz el, amelyek segítenek az értékrended szerint élni az életed, ha napról napra új ötleteket merítesz egy-egy könyvből, az elképesztő  módon fejlesztheti a kreativitásod.

  1. Milyen emberekkel építesz kapcsolatot

Ahogy a mondás tartja, a két hozzád legközelebb álló ember átlaga vagy. Az, hogy milyen emberekkel vesszük körbe magunkat, rendkívüli hatással van arra, milyen irányba formálódik a személyiségünk. Emlékszem gyermekkoromban tagja voltam egy baráti társaságnak, amelynek a tagjai teljesen mások voltak, mint én. Néhány hónap elteltével azonban elkezdtem ugyanazokat a szavakat, ugyanolyan stílusban használni, mint ők. Miután megszakadt velük a kapcsolatom, hosszú időnek kellett eltelnie, míg újra önmagam tudtam lenni. Saját magunkon sokszor nem is vesszük észre a változást.

Ezért annyira fontos, hogy legyen legalább egy olyan ember az életünkben, akinek a szavára adhatunk, akiben megbízhatunk, hogy nem fél az épülésünkre szolgáló kritikával illetni minket. 

  1. Mennyi minőségi időt töltesz Istennel 

A minőségi időtöltés azt jelenti, hogy a másikra ténylegesen odafigyelünk, csak rá koncentrálunk és minden más külső tényezőt kizárunk. Rutinszerűen imádkozol, sokszor már azt sem tudva, milyen szavakat mormolsz magadban? Reggel a kocsiban a piros lámpánál olvasod el gyorsan a napi igét? Egyáltalán szoktál Istennel “beszélgetni”? Nekem is ismerős az az érzés, milyen a bibliaolvasást teherként megélni, vagy azt érezni, hogy az imádkozást gyorsan le kell tudni, hogy aztán jöhessenek végre a feladatok. Persze ez bűntudatot szül, amely még inkább falat emelhet Isten és közénk. Azonban az imádságra és a bibliaolvasásra tekinthetünk úgy is, mint egy lehetőségre. Esélyt kapunk arra, hogy a világmindenség Teremtőjével és Működtetőjével időt töltsünk el, kiöntsük neki a szívünket és megosszuk vele a problémáinkat. Olyan ámulatba ejtő, hogy egy ilyen hatalmas és “elfoglalt” Úr is a legnagyobb érdeklődéssel figyel oda minden egyes szavunkra. Ő vágyik arra, hogy beszélgessünk vele és tanácsot adjon nekünk. 

Ha unalmasnak tartod az imádkozást és szeretnél ezen változtatni, azt javaslom, menj el Istennel egy randira. Főzz egy kávét vagy teát, majd menj el egy helyre, ahol igazán szeretsz időt tölteni és együtt tudsz lenni a gondolataiddal. Azután kezdd el! Nem kell irodalmi stílusban, kerek mondatokban fogalmaznod. Egyszerűen mondd el Istennek azt, ami épp foglalkoztat. Aztán hallgasd figyelmesen, nyitott szívvel, hogyan válaszol neked. 

Csodálatos volt, amikor felismertem, hogy az Istennel való kapcsolatom minősége határozza meg leginkább az emberi kapcsolataim, a karrierem és a jellemem milyenségét is. Ha Isten az első helyen van az életemben, akkor minden más is a helyére kerül. 

Egy próbát érdemes tenned vele!

A Példabeszédek könyve így fogalmaz: “Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert abból indul ki minden élet.”

Ez azt jelenti, hogy amely dolgok előtt megnyitod a szíved és érzelmileg hatással vannak rád, azok nagyban meghatározzák, milyen emberré formálódsz.

Ha boldog és elégedett életet szeretnél, tudatosan és átgondoltan alakítsd ki, milyen gondolatokkal töltöd meg elmédet, milyen emberek társaságát keresed és milyen kapcsolatot alakítasz ki Istennel.

Nagy Vanda

Kép forrása: https://richcoward.com/how-to-really-rest/

5 Comments

  1. P Beáta 2022.09.01. at 12:31 - Reply

    Gratulálok az írásaidhoz! Igazán lélkemelő, elgondolkodtató volt ez a cikk. Sok sikert kívánok a jövődhöz!

    • Nagy Vanda 2022.09.01. at 13:24 - Reply

      Nagyon szépen köszönöm!

  2. DrErdeiCsaba203909542 2023.01.06. at 22:13 - Reply

    Nagyon eredeti determinációs pontokat találtál!! Gratulálok

    • Nagy Vanda 2023.01.22. at 14:57 - Reply

      Köszönöm szépen az elismerő szavait!!

  3. D. Éva 2023.03.20. at 21:27 - Reply

    Pont most fejeztem be az Atomi Szokások című könyvet. Teljes mértékben egyetértek a pontokkal, mindnyájan bolgogabb világban élnénk ha többen alkalmaznák ezeket az elveket.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu