A „Társadalmi Dilemma” című filmben megszólaltatott Facebook, Instagram, Pinterest fejesek mindegyike teljes magabiztosággal jelenti ki: ő nem rendelkezik felhasználói fiókkal ezen felületeken, sőt, a gyerekeiknek sem engedik a regisztrációt. Tisztában vannak azzal, hogy mit tesz velünk a social media. Sok közösségi média cég úgy jár sikerrel, hogy a lehető legtöbb figyelmünket leköti, majd egyszerűen kiárusítja a legtöbbet licitálóknak. Ahogy a mondás tartja, ha nem fizetsz a termékért, te vagy a termék.

Vannak, akik egy alternatív valóságot építenek fel közösségi hálóikon: sok ezer Facebook „baráttal”, vásárolt vagy kétes applikációkon keresztül szerzett kamu követőkkel bástyázzák körbe magukat.

Ugyanezen emberek a like-okat számolgatják és nem áll tőlük távol, hogy letöröljenek olyan posztokat, amelyek nem teljesítenek „elég jól”. Előfordulhat az is, hogy egy-egy kép kirakása előtt sokszor átgondolják, ki merjék-e egyáltalán tenni a fényképet, hiszen az nem „tökéletes”.

Ed Sheeran egy interjúban egyszer azt nyilatkozta, hogy akárhányszor azt látja, hogy valaki egy szelfiet posztol, megkérdezné tőle: minden rendben? Véleménye szerint ez egy kétségbeesett próbálkozás arra, hogy egy rossz nap, önbizalomhiány vagy bármi súlyosabb probléma árnyékát elhalványítsák a bókoló hozzászólások. 

Pedig a probléma ennél mélyebben gyökeredzik. Hiszen a social mediának megvan az a tulajdonsága, hogy azon keresztül beállított, tökéletes életekbe nyerhetünk betekintést. Mindenki a szép pillanatait igyekszik megosztani és ezzel önmagában még nem is lenne semmi gond – csak tudni kell a helyén kezelni. De miért van mégis az, hogy számos emberből mindez utálatot, irigykedést és végső soron gyűlölködést vált ki saját maga iránt? Az én életem miért nem ilyen tökéletes? – teszik fel ennek eredményeképp sokan a kérdést. A social media pszichológiájáról külön értekezéseket lehetne írni, ám én most arról szeretnék beszélni, hogy hogyan lehet jól használni ezeket a felületeket.

Hiszen a nap végén mindez csak egy eszköz, amit vagy uralunk vagy hagyjuk, hogy minket uraljon. 

Volt a szerkesztőségünkből olyan, aki információforrásként tekint rá, vagy kalligráfia rejtelmeit, új recepteket onnan sajátított el.  Előfordult olyan is, aki kifejezetten lélekápolásra használja, feltöltő, motiváló oldalakat követ, és bizony valaki most törölte le az egészet, mert nem tudta jól érezni magát használata közben.

Nekem az Instagram egy olyan felület, ahol kiélhetem a kreatív energiáimat. Teljesen hullámzó, van, hogy hetekig nem teszek ki semmit, van, hogy mindennap megörökítek valamilyen hangulat-pillanatot. De ez pont az, ami: egy pillanat. Nem aggódok azon, vajon tetszeni fog-e másnak, mert ha nem tetszik, kikövet. Szóval szerintem így lehet „jól” instázni, ha mintegy képes naplóként használod a neked fontos pillanatokra. A barátaid úgyis ezekre kíváncsiak. 

ui: tegyél szívességet magadnak és töröld ki azokat a facebook és insta „barátaidat”, akikkel nem ülnél be bármikor szívesen egy kávéra valahova. 

@kedvemma

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Mit tanít nekünk a Dűne?

2024. April 22.|0 Comments

A Dűne világa egészen varázslatos és tanulságokkal teli, és nem csak Timothée Chalamet miatt érdemes elmerülni abban. A Föld napja alkalmából ajánló következik.

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu