Ha azt mondjuk, self-care, mi jut eszetekbe? Lehet, hogy néhány embernek rögtön megjelennek a lelki szemei előtt az uborkás pakolást viselő női arcok, de pár évvel ezelőtt, ha ezt beírtuk a google-ba, nagy valószínűséggel csak pénzügyi lehetőségeket dobott fel az internet… Ezt is megtudtuk mindjárt a legelején az eseménynek, amikor Julcsit arról kérdeztük, hogyan is indult a „karrierje”.

A self-care vagyis, ahogy magyarra lefordítottam, az „öngondoskodás”, maga a fogalom, még csak nem is létezett – kezdi a története elejét.

Julcsiról azt lehet tudni, hogy öngondoskodás témakörében készít videókat a youtube csatornáján, és már instagramon is hozzávetőlegesen harminc ezer követőre tett szert megosztott tartalmainak köszönhetően. Hogy mikről is beszél ezekben?

Próbálja a figyelmet a nők testi és lelki egészségére irányítani, ezen belül közismert az a tény, hogy Julcsinak fiatal korában kiderült, hogy endometriózisa van, tehát az ezzel kapcsolatos információk különösen erős figyelmet kapnak.

Mi is az az endometriózis?

A termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. A méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, pédául a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be. Minden egyes menstruációkor a méhszövet megvastagszik majd vérzés kíséretében leválik. Ugyanígy teszi ez a méhen kívül elhelyezkedő, de hasonlóan viselkedő szövet is. Azaz, vérzés kísértében távozna, de nem tud, így a belső szervek között marad, azokat irritálja és összenövéseket, hegeket okoz. Tulajdonképpen belső vérzése lesz ilyenkor az endometriózisban szenvedő lányoknak és nőknek. A betegség járhat kisebb, mérsékelt és kifejezetten nagy fájdalommal is. Arra különösen felhívta Julcsi a figyelmet, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális, és érdemes kivizsgáltatni. Illetve, hogy a fájdalom mértéke nem feltétlen egyezik a betegség súlyosságával.

Fotó: Piedl-Bajári Luca

Az ő kálváriája úgy kezdődött, hogy világéletében mindig normálisnak tekintette azt, hogy a ciklusa sok fájdalmat okoz neki – hiszen más nőknél is ezt látta.

Ám volt egy pont, ahol a fájdalom olyan mértéket öltött, hogy orvosi segítséghez kellett folyamodnia. Ekkor talált rá több vakvágány, csalódás és visszautasítás után az Endometriózis Magyarország honlapjára, ahol ismerték ezt a betegséget és kivizsgálták a fájdalom okát.
Julcsi sajnos megkapta a diagnózist, hogy negyedik fokú endometriózisban szenved, ami elég súlyos és műteni kellett. Szerencsére azóta jól van és büszke a „harci sebeire” mert bizony ezek egy kemény küzdelem nyomai.

De a sok szenvedés és tapasztalat arra sarkallta, hogy ne tartsa a történetét titokban: ha valami fáj, annak oka van! Menj specialistához – üzeni.

Az endomtriózis általában összefüggésbe hozható a stresszel, kevés alvással és az életmóddal is. Emellett az ösztrogénban dús ételek fogyasztása is rásegíthet a kialakuláshoz – azonban fontos aláhúzni, hogy ez pont egy olyan betegség, ami nem megelőzhető.

Még egy érdekesség, hogy az endometriózis minden tizedik nőt érint. Mégis sokkal kevesebben tudnak róla, mint például az asztmáról. Pedig, az asztma előfordulása jelentősen ritkább mint az endometriózisé… Miért lehet ez?

Fotó: Piedl-Bajári Luca

Az is elhangzott az Esten, hogy a női test és betegségei sokáig nem álltak célkeresztben, valamilyen szintű mítosz és intimitás lengte őket körül évszázadokig, viszont ma már meg vannak az eszközeink arra, hogy a fájdalom nem kell, hogy a női lét „velejárója” legyen.

Az este nagyon jó hangulatban telt, olyan érzésem volt amikor ott ültem, mintha egy fiatal nőkből álló tágabb családdal összegyűltünk volna és mindenről egyszerűen, nyitottan, tabuk nélkül beszélgethetnénk. Hiába volt Julcsi az „előadó vendég” mi pedig a hallgatóság, tulajdonképpen egy párbeszéd zajlott közöttünk. Ahogyan oldódott a hangulat, egyre személyesebb kérdések merültek fel: együtt könnyeztük meg, hogy még a mai napig vannak olyan nők, akiknek a havi ciklushoz szükséges higiénés feltételek se adottak. Hogy vannak, akiket a fájdalmas menstruáció miatt kinevetnek, félrekezelnek. Hogy még mindig olyan sokan vagyunk mi nők, akik nem értjük, mi történik velünk. De meg szeretnénk érteni!

Az este egyik tanulsága volt, hogy mindenről kell beszélni, és a dolgokba nem szabad csak úgy „belenyugodni”. 

A lényeg, hogy figyeljünk magunkra, adjuk meg az időt és szeretetet a testünknek és lelkünknek. Ezen felül figyeljünk egymásra is, hogy ne csak meghalljuk de hallgassuk is meg a másikat, vegyük észre mi történik benne – mert életek változhatnak meg vele.

Hornisch Aliz

Endometriózis Magyarország Alapítvány honlapja: https://endometriozismagyarorszag.hu

HeyJulie Youtube csatornája pedig ide kattintva érhető el!

Borítókép: @lucagrphy

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu