Tudatosan törekszem arra, hogy ne vásároljak állatokon tesztelt termékeket, de tudom, hogy sokan nem is gondolnak rá. Bízom abban, hogy ennek oka nemtörődömség helyett csupán tájékozatlanság és az a téves elképzelés, hogy #crueltyfree termékeket vásárolni drága és macerás. A jó hír: egyáltalán nem az! 

Egykor a legtöbb nagy kozmetikai márka állatokon tesztelt, mára azonban a helyzet szerencsére változott, hiszen számos márka üzletpolitikai kérdést csinál abból, hogy állatkísérletektől mentes eljárás mellett tegye le a voksát, megszerezve ezzel a tudatos vásárlókat magának. Az elmúlt 30 évben egyre nőtt a lakosság nyomása a kozmetikumok állatokon történő tesztelésének megszüntetésére, amelynek egyik hatalmas mérföldköveként  az Európai Unió 2004-ben megtiltotta a kozmetikai termékek állatokon történő tesztelését, 2009-ben megtiltotta a kozmetikai összetevők vizsgálatát, végül 2013-ban megtiltotta az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését. 

Az állatvédő világ örömére az EU megközelítése világszerte a szabályozási változtatás tervezetévé vált, például Indiában, Izraelben és Új-Zélandon is, sőt, azóta az USA és Brazília egyre több országa és állama fogadott el hasonló törvényeket. Bár az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nem írja elő az állatokon végzett kozmetikai vizsgálatok elvégzését, lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy „minden szükséges lépést megtegyenek a termékbiztonság bizonyítására”. Annak ellenére, hogy az FDA támogatja az alternatív vizsgálati módszereket, ez a gyakorlatban sokszor magában foglalja az állatkísérleteket is: ezt bizonyítja több száz cég, amelyek még mindig állatokon tesztelnek. 

Soha nem értettem, miért tartják ezt a legjobb módszernek a kozmetikumok tesztelésére. A Cruelty Free International kutatásai részletesen rávilágítottak arra, hogy az állatkísérletek miért nem alkalmasak az elérni kívánt hatás megszerzésére. A több évtizedes kutatási anyag legfontosabb pontjait kiemelve:

  • a karcinogenitási teszt, amely vizsgálatonként körülbelül 400 állatot foglal magába, köztudottan megbízhatatlan, az emberi rákos megbetegedések előrejelzése mindössze 42%;
  • az emberi bőrsejtek in vitro (edényben) növeszthetők, hogy teszteljék az összetevőket bőrirritáció szempontjából. Ezek a tesztek pontosabban az emberi biztonság szempontjából, mivel emberi sejteken tesztelték őket, állati bőrfelület helyett;
  • a modern szemirritációs tesztek nyulak helyett in vitro tenyésztett szaruhártyát is használhatnak. A modern teszt egy nap alatt elvégezhető, míg a nyúltesztek két-három hetet vesznek igénybe, és köztudottan megbízhatatlanok;
  • a vállalatok a mesterséges intelligencia fejlődésével számítógépes modelleket használhatnak a toxicitás előrejelzésére a meglévő összetevő ismert kémiai szerkezete és viselkedése alapján.

De akkor miért tesztelnek a cégek mégis állatokon? A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) szerint azért, hogy ha egy fogyasztó esetlegesen beperli őket, olyan adatokat szolgáltathassanak, amelyekkel eredményesen védekezhetnek – pedig egyes bíróságok úgy ítélték meg, hogy az FDA nem bizonyította, hogy az állatkísérletek eredményeit ilyen egyértelműen emberekre is ki lehet vetíteni. Az állatkísérletek bizonyos fokú megbízhatatlansága még egy dologra enged következtetni: lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kevésbé biztonságos terméket hozzanak forgalomba. Ha a kozmetikumok a tesztek során megvakítják vagy megmérgezik az állatokat, gyakran úgyis forgalomba kerülnek. A vállalatok csupán azt a tényt használják fel, hogy a termékeket tesztelték – nem pedig a tényleges vizsgálati eredményeket – annak alátámasztására, hogy lelkiismeretesek. A legtöbb esetben a cégek peren kívül megegyeznek, és inkább kifizetik a károsult fogyasztót, mintsem hogy vizsgálati gyakorlatuk megbízhatatlanságára fény derüljön. 

Mit tehetsz? 

Első lépésként nézd meg, hogy otthon a kozmetikumaid állatkísérlettől mentesek-e! Ehhez a PETA egy keresőt is elkészített, amelyet ide kattintva érsz el. De a legnépszerűbb márkákat mi is összeszedtük a szerkesztőséggel. Állatkísérletektől mentes választás például: Alverde, Axe, Baba, Balea, Carmex, Catrice, Cien, Dermaflora, Dove, dr. Organic, Essence, Fa, Foreo, Garnier, Helia-D, Himalaya, Ilcsi, Isana, Lush, Manna, Nature Box, Ordinary, Organic Shop, Pupa, Revolution, Rexona, S-he, Trend It Up, Vademecum, WU2.

Állatokon tesztel azonban a népszerű márkák közül Barnängen, Braun, Calvin Klein, Colgate, Head&Shoulders, L’Oréal, La Roche Posay, MAC, Max Factor, Maybelline, Neutrogena, Nivea, Old Spice, Oriflame, Palmolive, Schwarzkopf, Syoss, Yves Rocher.

Ha van otthon olyan terméked, amelyet állatokon teszteltek, ne dobd ki (#környezetvédelem), használd el – például nekem is van egy Oriflame pirosítóm, ami már az utolsókat rúgja. Viszont mentsd el ezt a cikket, és amikor legközelebb ott állsz a DM-ben, gondold át, hogy vásárolsz-e a pirossal jelzett márkáktól. 

@kedvemma

Források: 
https://crueltyfreeinternational.org
https://www.fda.gov/cosmetics/resources-consumers-cosmetics/cosmetics-safety-qa-animal-testing

 

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu