Téged is érdekel az asztrológia? Hah, dehogy! Csak annyit tudok, hogy szűz a csillagjegyem, rák az aszcendensem és annyi skorpió van bennem, hogy mehetnék lakni a sivatagba is. Földjegyű vagyok, mint a Bak és a Bika. Ja és ma telihold is van!

Pszichológus hallgatóként minden személyiségtipológia lenyűgöz. Szeretek nyomozni, puzzle darabokat összetenni és a tulajdonságából karaktert formálni. Így kukkantottam rá a csillagjegyekre, mint tipológiára, érdekelt, hogy mi van mögötte. Aztán a Jóistennek hála abba is hagytam ezt az utat…mert veszélyes. Na de miért is gondolom így? 

Egy ősi tudomány?

Azt értem, hogy a Hold hatással van a vízre elvégre ezért van apály és dagály is, de nagyon nehéz elhinnem, hogy Csillag Úr meghatározza, hogy én szorgalmas leszek vagy lusta. Mégis…Mégis sokan hisznek a csillagok jóslataiban. Talán azért, mert mindannyian vágyunk egy felsőbb erőre? Tudni akarjuk a jövőnket, hogy hogyan kellene döntenünk és biztosak akarunk lenni a bizonytalanban? 

Az asztrológia, a csillagjóslás „tudománya” már egészen az ókortól jelen van a köztudatban. Többek között olyan tudósok és írók kutatták, mint Puskin, Kepler, Newton vagy Arisztotelész. Hittek abban, hogy a sorsunk meg van írva a csillagokban. A csillagok állása szerint felosztották a naptári évet 12 hónapra, minden egyes öv 30 fokot kapott és az alapján nevezték el, hogy a Nap éppen melyikben tartózkodott. A csillagjegyek antik görög mitológiai eredetűek, összesen 12 szimbólumról beszélhetünk, amelyek a zodiákus csillagképeit alkotják. 

Miért dőlünk be a jóslatoknak?

  • Forer-hatás

A hatás Bertram Forer pszichológus nevéhez köthető. Értelmezésében az emberek hajlamosak elfogadni a felületes, bárkire illő jellemzéseket saját személyiségük jellemzéseként. Ilyen jelenségek a horoszkópok, az asztrológiai jellemzések is: általánosak, felszínesek, nem mennek részletekbe és az emberek többségére igazak. A „szivárvány-trükköt” használják, úgy, hogy az embereket egyszerre jellemzik egy bizonyos tulajdonsággal és annak ellenkezőjével: „Lehet nagyon elhivatott, de akár lusta és nemtörődöm is.” Így egy spektrumot állítanak fel az olvasóknak, akik szabadon dönthetnek, hogy hova tartoznak. Az emberekben nagy az igény az önmegismerésre, törődésre, megerősítésre és ezáltal nagyon kiszolgáltatottakká akár hiszékenyekké is válhatnak – ezt pedig nagyon könnyen ki tudják használni az áltudomány módszerei. 

  • Értelemkeresés – cogito ergo sum

Gondolkodó lények vagyunk. Keressük az összefüggéseket, a mintázatokat és az értelmet – akár az értelmetlen dolgokban is. Ennek a működésnek a neve apofénia, azaz mintázatkeresés. Többek között ezért is látunk bele könnyen motívumokat a felhőkbe, vagy saját személyiségünk kivetülését egy-egy horoszkópba.

  • Megerősítő torzítás

Hajlamosak vagyunk azokat a véleményeket befogadni, amelyek egyeznek a mi világnézetünkkel. A meggyőződésünkkel nem egyező álláspontokat pedig sokkal nehezebben fogadjuk el, mert a végén még kiderül, hogy tévedtünk… Így erősítjük önérzetünket, és ez jó érzéssel tölt el minket. Azonban veszélyes is, mert beszűkíti a gondolkodásmódunkat, lényegében becsapjuk magunkat. A frappáns, maradandó vagy igazán ránk jellemző mondatokat nagyobb valószínűséggel jegyezzük meg, mint azokat, amelyek nem találnak be. Az utóbbiak felett pedig igazán elegánsan átsiklunk. A torzító hatás értelmében arra fókuszálunk, amit már tudunk valamilyen korábbi tapasztalathoz, tudáshoz kötni. Például azoknak az embereknek a társaságát keressük, akiknek a véleménye egyezik a miénkkel. Így egy-egy asztrológiai jellemzésben is arra koncentrálunk, ami megerősíti a már létező koncepcióinkat, ennek köszönhetően azt éljük meg, hogy a jellemzés valóban helytálló és igaz. Mindeközben azokat a részleteket kizárjuk a tudatunkból, amelyeket nem érzünk magunkénak – ördögi kör ez. 

Káros az asztrológia? 

Nem egy bizonyítottan tudományos tipológia és semmiféle megalapozottsága nincsen. Viszont határozottan állítja az egyes személyiségvonások meglétét. Ez egy hatalmas csapda lehet, mert elkezdhetjük a csillagjegyeket egyfajta sablonként, sémaként használni – akár tudattalanul is. Könnyű egy-egy hibánkat arra fogni, hogy „Jaj, ilyen a csillagjegyem, nincs mit tenni”. Így elbújhatunk egy olyan kifogás mögött, amely semmiféle tudományosságot nem hordoz. Vegyünk gyorsan egy példát! Találkozol egy fiúval, akiről kiderül, hogy Bika a csillagjegye. Te, a jólinformáltságodnak köszönhetően tudod, hogy mik jellemzik eme jegy szülötteit és már anélkül – tudattalanul – kategorizálod szegényt, mielőtt megismerhetted volna. Vagy legrosszabb esetben, amint megtudod, hogy Rák, már szóba sem állsz vele, mert nem kompatibilis a jegyeddel. Készült egy érdekes kutatás Kop és Heuts vezetésével, ahol azt vizsgálták, hogy van-e kapcsolat a születési jegyek és a házaspárok válási gyakorisága között. Az összesen 3392 párnál semmiféle összefüggés nem volt kimutatható. 

Összefoglalva a tudománytalan tudás hathat a döntéseidre, gondolkodásmódodra úgy, hogy talán észre sem veszed, de tudattalanul működik alattomosan a színfalak mögött. 

Mit mond a keresztény hitvilág?

A Biblia nagyon egyértelműen elmondja, hogy mit kell csinálni egy-egy YouTube által feldobott „Illik-e egymáshoz a Szűz és a Kos?” videóval. Ki kell kapcsolni, azonnal! Íme a bibliai GPS irányelvei: 

Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is.”

Máté, 6:24

Uradat Istenedet imádd és csak neki szolgálj.” 

Nem baj, ha te is szeretsz elemezni, analizálni, csak egyvalamiről ne feledkezz meg sose: a forrásod, az alapod, amire a házadat építed a legfontosabb. A hiányzó információkat pedig nem a csillagokban, hanem a Bibliában fogod megtalálni. Na, de azért ne vesd meg a csillagokat sem, csak maradjanak meg méltó helyükön, az égbolt végtelen horizontján. 

Tóth-Kuthy Betti

Források:

  1. Kop, P. P. A. M., & Heuts, B. A. (1974). Month of birth and partner choice in marriage. Biological Rhythm Research, 5(1), 19-39.
  2. https://viselkedestudomany.hu/forer-hatas/
  3. https://mindsetpszichologia.hu/igy-mukodnek-a-horoszkopok-tobb-bennuk-a-pszichologia-mint-gondolnad
  4. https://viselkedestudomany.hu/megerositesi-torzitas/

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása

Gyerek mellett egyetem, egyetem mellett gyerek

2024. April 06.|0 Comments

Egyetem gyerek mellett, elvégezhető? Egyáltalán ez egy lehetőség? Megdöbbentően kevesen mernek családalapítás után tovább tanulni, hát még tanulmányok közben gyereket vállalni. Én egyike vagyok azoknak, akik a pici érkezése után sem adták fel a diplomát. Botorság, vagy bátorság? Olvasd el, és döntsd el Te!


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu