Volt már veletek olyan, hogy láttatok egy földön fekvőt az utcán  és nem bírtatok továbbmenni? Bízom benne, hogy senki sem hagyja ilyenkor ott a másikat csak, ha látja már mások intézkedését. Megállok, ellenőrzöm az életfunkcióit pipa, de mi a következő lépés? 

Ma este is ez történt velem. A Kálvin tér környékén egy nőt láttam két kuka között feküdni cipő nélkül, őszi öltözékben, a földön. Először megijedtem, hogy ott fekszik, közelebb mentem és már hallható volt a szuszogása és látható a mellkas mozgása, tehát életben volt és én megnyugodtam, hogy nem a rendőrséget kell hívnom. Megfogtam finoman a karját, hogy figyelmeztessen a lehetséges éjszakai fagyokra és megnézzem, hogy magánál van-e. Üvegesen, de rám pillantott. A közelebbhajolás pedig felfedte bódult állapotának egyik vélhető okát, vagyis tömény alkohol szaga volt. 

Mit kell ilyenkor tenni? Mit tegyek ? Mit tegyünk? Ítélkezés nélkül kell cselekednünk, főleg mikor bekapcsol egy ok-okozati összefüggés a fejünkben az ital illatától.

Ne feledjük ilyenkor, hogy a valódi mögöttes indokot nem ismerjük. Nem is fontos ezekben a percekben a miért, engedjük el. Sokkal fontosabb a toxikusság a mértéke, illetve hogy mihamarabb megbizonyosodjunk róla. Az odafordulással lehet, hogy az életét mentjük meg! S elképzelhető, hogy egyszer úgy adódik, hogy a mi megmentésünkre mond igent vagy nemet valaki. Mindez másodpercek alatt lejátszódik a fejünkben, aztán elkezdjük a helyzetet praktikusan szemlélni és megkérdezni a mellettünk állókat vagy, ha egyedül a vagyunk a telefonunkat, hogy kinek szóljunk, mit kell ilyenkor csinálni, kit kell értesíteni?

A mínusz egyedik lépés, hogy ne egyedül legyünk, hívjunk egy járókelőt magunk mellé segítőnek, tanúnak, hogy a saját biztonságunk mindenképpen garantáljuk.

Több olyan szituációban voltam már, ahol bár többen voltunk, de csak néztünk egymásra az emberekkel. Szeretném, ezért tudatosítani mindenkiben, magamban is, hogy a 112-es segélyhívó számot tárcsázzuk. A vonal túlsó végén lévő hang irányít minket a további cselekedetekben. Szóval mégegyszer 1-1-2, állapot és helyszínmeghatározás, majd instrukciókövetés, ezt kell tennünk, ez a kötelességünk, ha egy földönfekvőt látunk. Ne ijedjünk meg, segítsünk! Ne ítélkezzünk, tegyünk! 

(((Nem először fordult velem elő ilyen, többször hívtam már mentőt, volt hogy megköszönték, volt hogy rosszallóan néztek és a kiérkezés előtt erőre leltek és elmentek a hasonlóan talált embereim. )))

 

Segélyhívó telefonszámok a magyar rendőrség oldaláról:

“Ha vészhelyzet állt elő, hívja a készenléti szervek – a mentők, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és az általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szerv ­– elérését biztosító, ingyenesen hívható, alábbi hívószámokat:

  • 104 (a mentők)
  • 105 (a hivatásos katasztrófavédelmi szerv)
  • 107 (az általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szerv)
  • 112 (egységes európai segélyhívó szám)

A 112 életet menthet. Felelőtlen hívással ne kockáztassa mások életét!”

Forrás: ITT.

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu