Az a jó az évszakokban, hogy mindig változnak. Mire beleunnánk a nyárba, jön az ősz és a tél. És mikor már nagyon elegünk van a hidegből, eljön a tavasz, majd a nyár. Rendre bekövetkező, lassú változás ez a természetben, és a saját belső világunkban is. Ugyanis minden évszak, és minden hónap tanít bennünket valamire, ha igazán odafigyelünk.

A következőkben öt olyan ötletet osztok meg, amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy ne csak a természet változzon, hanem vele együtt te is.  

1) Gyújts meg egy gyertyát és csak légy egyedül!

Halottak napja alkalmából sokan családostul felkerekednek és meglátogatják elhunyt szeretteik sírját, történeteket mesélnek róluk. Viszont talán kevesebben vannak azok, akik egyedül, minden zajtól távol elmélkednek szeretett halottaikon. Arra hívlak, hogy egy félreeső sarokban gyújts egy gyertyát azokért, akiket szeretsz -nemcsak az elhunytakért, az élőkért is. Gondold végig, hogy mit kaptál tőlük, és mivé váltál általuk! Eleveníts fel régi emlékeket, gondolatokat, merengj el mindazon, ami eddigi életedben történt!

2) Sétálj egy nagyot és közben figyeld meg a természet változását!

Mindenki szereti a színes őszi leveleket, és az október vörösesen aranyló árnyalatait, ám a november végi kopasz fákkal és enyészetnek indult levélszőnyeggel már kevesen vannak így. Mégis arra hívlak, hogy az októberi nagy kirándulások után menj ki a november végi természetbe is. Gondold végig, hogy mit jelent számodra a természetben ciklikusan bekövetkező elmúlás-újjászületés. Mi az, amit szeretnél magad mögött hagyni? Hogyan készítesz helyet magadban az új impulzusoknak, érzéseknek, kihívásoknak?

3) Kuckózz be a kedvenc kanapéd és egy bögre forró ital társaságában!

Az őszi-téli hideg időszak a nagy kuckózások ideje. Valamelyik hétvégén szánj időt arra, hogy egyedül vagy egy szeretted társaságában csak úgy vagy. Főzz egy bögre forró teát vagy készíts forralt bort, szerezz be egy jó könyvet vagy filmet, indítsd el a kedvenc zenédet és csak élvezd, hogy nem kell sehova rohannod! 

4) Főzz vagy süss valami finomat és ne csinálj közben semmi mást! 

Az ősz tele van ízekkel és illatokkal; ki ne szeretné parki séták során a jó meleg sült gesztenyét majszolni vagy az otthon melegében a friss sütőtökös pite illatát. Akár valamelyik ellenállhatatlan őszi sütemény, akár egy ínycsiklandó libás fogás elkészítéséről is van szó, most arra hívlak, hogy egy kis időre hagyd abba a multitaskingot! Akármit is sütsz vagy főzöl, ne csinálj közben semmi mást! Ne hallgass közben podcastot, ne nézz videót, ne takaríts és a telefonod se legyen folyton a kezedben! Teljes figyelmeddel légy jelen, és éld át a sütés-főzés okozta örömöket! 

5) Készülj fel az adventre!

Ne értsd félre, én sem szeretem, hogy már október közepén a karácsonytól hangosak a plázák, és ez az utolsó ötlet nem is arról szól, hogy november elejétől kezdj el a karácsonyon pörögni. Azonban én szinte minden évben advent első vasárnapját megelőző szombaton csapok a fejemre, hogy nemhogy az adventi naptárral vagy dekorációval, még a koszorúval sem vagyok kész. Ezért arra hívlak, hogy velem együtt kezdd el időben az idei adventi készülődést. Gondold végig, hogy mivel és hogyan szeretnél a karácsonyra készülni. Készítsd el az adventi koszorút és naptárat -ha lesz! De, ami még ennél is fontosabb; találd ki, hogy hogyan készíted fel a lelkedet is az ünnepre; mi az, amiről lemondasz, vagy amit megteszel idén. (Ha valamilyen önkéntes tevékenységet vállalnál idén, akkor csatlakozz Határtalanul – Légy Te is Margaret Angyal! eseményünkhöz és készíts Te is egy csomagot határon túli, rászoruló gyerekek számára.)

+1 Lassíts és figyelj befelé!

Az iménti ötletek mindegyike valami módon ahhoz segít hozzá, hogy felvedd a novemberi természet lassú, nyugodt ritmusát és elmélyülj. Arra hívlak, hogy ebben a hónapban minél többször igyekezz kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, és lassíts! Ahelyett, hogy több dolgot egyszerre csinálnál, inkább koncentrálj arra az egy dologra, amit épp teszel, és csináld azt teljes odaadással, átéléssel! Hallgasd a lehullott levelek neszeit, figyeld meg a kopasz fák égbemutató ágait és találd meg, hogy Neked mit üzen az idei november!

Gergely-Papfalvy Bori Janka

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.

Mert nem minden pap pedofil

2024. April 10.|0 Comments

Tudtad, hogy Magyarországon az elmúlt 15 évben 6 olyan ügy volt, melyben bebizonyosodott az abúzus, ehhez képest 1890 darab Google találat elérhető ezzel kapcsolatban az interneten? Fontos a felelősségre vonás, de az általánosítást, mi szerint minden pap pedofil, elítélem. - Kisbán Petra írása


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu