Tudtad?

A túlfogyasztás globális problémája alól nem kivétel a divatipar sem. Világszerte 150 milliárd új ruhát gyártanak le évente! Itt elsősorban nem csak a rengeteg feleslegesen előállított új termékkel van a gond, hanem az előállításukhoz szükséges víz és nyersanyagigénnyel is, valamint a gyártás és a szállítás során keletkező szén-dioxid-kibocsátással. (A termelés morális oldaláról már nem is beszélve, hogy a divatiparban dolgozó munkások sokszor milyen elfogadhatatlan körülmények között kénytelenek dolgozni.)

Egy példával szemléltetném az esetet. Egy farmernadrág előállításához a gyártási folyamat során egy ENSZ tanulmány szerint, kb. 3781 liter vízre van szükség. Elképesztő látványt  nyújtanak egy ruhaüzletben az egymás mellett sorakozó új farmernadrágok tudva, hogy mekkora energiamennyiség van az előállításuk mögött, és hogy a világ bizonyos részein milyen hatalmas az ivóvíz-hiány. De nekünk, itt Európában csak annyi jut eszünkbe, hogy akciósan, minél alacsonyabb áron tudjuk megvenni a legújabb trendeket. És csak tovább fogyasztunk…

A #használtruhaszeptember kihívás Nagy-Britanniából indult el, ahol óriási problémát jelent a túlfogyasztásból eredő textilhulladék. Egy átlagos brit évente 36 kg ruhát dob ki! De mi magyarok sem büszkélkedhetünk, hiszen hazánkban is évente 20 millió tonna textilhulladék keletkezik! Ennek a szemétnek pedig a jelentős része soha le nem bomló anyagokból készül.

Ezt a túlfogyasztást pedig a pénztárcánk is megérzi. Ha tudatosan monitorozzuk a költéseinket, megdöbbenhetünk, hogy mennyi pénz megy el havonta a különböző impulzusvásárlásainkra, néhány apró, ártatlannak tűnő #musthave darab beszerzésére.

Tippek a fenntarthatóságért

Ha te is szeretnél tudatosan, fenntarthatóan, környezet- és pénztárcabarát módon öltözködni, akkor hoztam neked néhány apró jótanácsot:

1.Vásárolj a saját ruhatáradból!

Ezt a tippet meg kell előznie egy alapos szelektálásnak, mely után elpakolod azokat a ruhákat, melyeket aktuálisan nem hordasz, mert valamiért nem érzed magadénak. Nagy meglepetéseket tud okozni ez a félretett doboz egy idő után! Lehet, hogy az a darab, amit most nem vennél fel, egy év múlva a kedvenced lesz! Ezt a módszert alkalmazza a #kapszulagardrób is, amiről egy másik cikkben (link) olvashatsz.

2.Hordd a nyári ruháidat ősszel is!

Kombináld a nyári ruháidat őszies, vastagabb darabokkal. Ezzel is növelheted egy ruha kihasználtságát. Az Öltözködési Nagykönyv szerint (nincs ilyen :) ) egy ruhadarab akkor fenntartható, ha legalább harmincszor viselted. 

3.Csere-bere

Hasonló alakú és adottságú barátnőkkel és családtagokkal érdemes időről-időre ruhát cserélni. Lehet, hogy ők nagyon örülnek egy-egy olyan darabnak, amire te már egy ideje rá sem néztél.

4.Alakítsd át!

Némi kézügyességgel vagy varrónő segítségével újra is gondolhatod a meglévő ruhadarabjaidat. Hosszúnadrágból válhat sort, ruhából felső, a lehulló maradékokból készülhet hajpánt vagy scrunchie. De még folytathatnám a sort…

Ha már tényleg  bővíteni akarod a ruhatáradat vagy mindenképpen vásárolni szeretnél, akkor jönnek a tudatos vásárlói döntések.

A #használtruhaszeptember kihívás célja, hogy megmutassa,  hány már legyártott ruhadarab forog kézen-közön, a cél pedig ezeknek a használatban tartása!

5.#turikincs

Azt hiszem, nem kell különösebben kifejtenem, hogy milyen egyedi, különleges darabokra lehet bukkanni egy turkálóban. Fontos azonban, hogy ezeknél a vásárlásoknál is törekedjünk a mértékletességre, ne vegyünk egy századik #turikincs ruhát, ha van belőle otthon már elég.

6.másodkézből

Ha nincs időd vagy kedved turkálóba járni, akkor is bőven van lehetőséged használt ruhát vásárolni. Az online térben a marketplacen, a különböző facebook csoportokban, jófogáson, vaterán, a gardrobcsere.hu oldalon célirányosan tudsz keresni. Sok olyan darab van fent a neten, melyek még címkés, sosem hordott állapotúak, így töredék áron juthatsz hozzá fantasztikus ruhákhoz.

7.gardróbvásár

Érdemes követni a közeledben lévő gardróbvásár eseményeket, ezeken is kincsekre lehet bukkanni. Sőt, ezeken te is eladhatod a számodra feleslegessé vált ruhákat és kiegészítőket.

És mi legyen a neked nem kellő ruhákkal?

Ha biztos vagy abban, hogy egy adott ruha már nem okoz számodra örömöt vagy már nem jó rád, akkor meg is válhatsz tőle. Elajándékozhatod ismerősnek vagy családtagnak, adományként is leadhatod anyaotthonban vagy adományboltban. Ha pedig pénzt szeretnél keresni rajta, akkor tedd fel őket a már fent említett online platformokra vagy regisztrálj magadnak helyet gardróbvásárokon! A lényeg, hogy a megvásárolt ruháid minél tovább maradjanak használatban, és leselejtezésre csak végső esetben kerüljenek!

Győriványi Flóra

Kép: pexels

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu