Brainel Mehandi profi Kisokosa férfiaknak!

„Az a szerencsétlen, aki részint nem tudja a leckét, részint mindegy is neki okvetlenül áldozat. Hozzá drága pénzért esetleg még ki is nevetik.”

Hangzott el az Brainel Mehandi első leckéje, aki a Bespoke Magazin alapító-főszerkesztője és professzionális stíluskommunikátor. Olyan öltözködésbeli banánhéjakról lesz szó, amiken nagyon könnyű elcsúszni, ha nem figyelünk. 

Milyen legyen az öltöny színe és szabása?

A férfi öltözködés alapdarabja a szépen szabott öltöny. A sötétkék öltöny a jolly joker, mert szinte bárhová fel lehet venni, akár nappali, akár esti eseményre, az üzleti öltözködés része. A szürke színűt hasonlóképp, azonban a gála és estélyi megjelenésnek nem képezi a részét. A fekete öltöny nem része a hivatali, üzleti megjelenésnek. Két eseményre illik felvenni, ami a gyászszertartás és az estélyi megjelenés. Kerüljük a színes zakókat.

A minőségi (viszkok) öltöny ismertetőjegye, hogy az ujja kigombolható és semmiképp sem színesek a gombok. Ennek az az oka, hogy a régi időkben az orvosok nem mutatkozhattak ingujjban. Ahhoz azonban, hogy meg tudják mosni a kezüket kényelmesen fel kellett tudniuk hajtani a zakó ujját. Ehhez pedig arra volt szükség, hogy ki lehessen gombolni, így volt egy fontos funkciója. A magas minőségű, kézműves öltönyöknél a kigombolhatóság egy alap tulajdonság. Ha egy zakón egynél több gomb van, akkor a legalsót soha nem gomboljuk be. Soha! Vastörvény, hogy a zakó ujja alól az ingujj 1 cm-el lógjon ki és a zakó takarja az ülepet. Nadrágnál nem szabad, hogy a hátsó szára megtörjön, az elejében azonban lehet egy fél törés. Ne adja egy harmonika illúzióját a nadrág szára.

Bővebben az öltönyökről például itt.

Mintatársítás férfiaknál

A minta nagymértékben meghatározza az esztétikai minőséget. Támpont lehet a mintadinamika szabálya. Na de mit is jelent ez? A férfi öltözködésnek van egy sorrendisége: 1. öltöny/zakó, 2. ing, 3. nyakkendő. Fontos, ha az öltöny/zakó domináns, akkor az ing legyen diszkrét, a nyakkendő lehet ismét domináns (mintás darabok). A lényeg, hogy két domináns ne kerüljön egymás mellé, azonban két diszkrét darab lehet egymás mellett. 

Az ing kérdése

Fontos, hogy szépen szabott legyen, de ne feszüljön! Alá lehet venni pólót, atlétát nem, hiszen annak nincs izzadságfogó  funkciója. Oda kell figyelni, hogy az aláöltözet ne látszódjon át  és a nyakrésznél se kandikáljon ki az ingből. Vastörvény, hogy a férfi ing hosszú ujjú, nyáron fel lehet tűrni az ujját. Érdekesség, hogy a rövid ujjú ing  és nyakkendő kombót tudatosan használják a filmkészítők egy bizonyos karakter megjelenítésére (lúzer, slampos, ízléstelen ember, pancser, balek). Ha ezzel az eszményképpel nem derogál azonosulni a férfinak, akkor viselje nyugodtan a rövid ujju inget. A férfi formális ingen nincs mellzseb (kivétel villanyóra leolvasó, NASA szakember- ekkor van a zsebnek funkciója). A színes ingek tabuk az üzleti életben. A pöttyös minta szintén feketelistás darab. Button down gallér sem elfogadott. 

A fehér ing misztikumáról itt olvashattok bővebben.

Milyen lehet a nyakkendő?

A nyakkendők mintázata nagyon sokféle lehet, a teljesség igénye nélkül nézzük meg az alábbiakat. 

Pöttyös: Az első fantázia minta volt, mindig lehet viselni attól függően, hogy mennyire erőteljes a mintázat. Akár az esti megjelenésre is alkalmas: a finomabb, kisebb minta elegánsabb, a nagyobb informálisabb.

Paisley: Ez egy konzervatív angol minta. Óvatosan kell bánni vele, hiszen viselési kultúrája van. Megvan szabva, hogy konzervatív angol öltönnyel, kontrasztgalléros inggel és tweed zakóval kell viselni.

Kockás: Kötetlen, sportzakóval a legjobb. Azonban az üzleti öltözködésnek nem képezi a részét.

Minta nélküli: Lehet középszürke, amelyet nappali, délelőtt eseményre, esküvőre lehet felvenni. A kéket nappal is és este is lehet viselni, a fekete színű pedig kizárólag estére ajánlott.

Csíkos: Kerüljük, hiszen tucatdarab. A formális, alkalmi, üzleti életben mellőzzük.

 A csomózás és a díszzsebkendő dilemmája

Fontos, hogy a nyakkendő igényesen legyen megkötve, ha rosszul van csomózva, akkor teljesen leronthatja a megjelenést. Ne legyen túl levegős és laza, de túl szoros sem. Díszzsebkendő viselésekor az a szabály, hogy nincsen szabály, csupán az összhatás számít. Ha fehér, akkor arra kell figyelni, hogy a sarkok kifelé nézzenek. Ne viseljünk olyan díszzsebkendőt, aminek géppel van levarrva a szegélye. A fehér színnel nem lehet hibázni, bármihez jó! Egy hibát azonban lehet véteni, ha szettet használunk. Kerüljük a nyakkendő/zsebkendő kombinációt. A kevesebb mindig több-vallja a szakember.

Az öv kérdése

Kerüljük a hevederes és designer csatos öveket, hiszen nem az elegáns öltözékhez valók. A normál, klasszikus csatot használjuk. Ha nincs bújtatója a nadrágnak, akkor öv nélkül is teljes értékű, ha van, akkor övet kell vele viselni. Háromrészes öltönyhöz nem viselünk övet, ez tabu (kivételt képez a casual öltözködés egy ága, amely a western kultúrából jön: sportzakó, kockás ing, mellény, öv).

Az a bizonyos lábbeli 

A megfelelő cipő a férfi méltóság talapzata, nagyon fontos, részét képezi az öltözködésnek. Jó tanács, ha az ember ruhatárra költ és van egy egységnyi pénze, akkor a feléből vegyen jó cipőt, másik felét költse ruhára. Mert egy jó cipő egy másodrangú öltözéket fel tud emelni, egy rossz azonban az elsőrangút le tudja húzni.

Két fő csoportot tudunk elkülöníteni a cipők terén: 
·      Zárt fűzésű: Formálisabb, estélyi és nappali viselethez.
·      Nyitott fűzésű: Kötetlenebb megoldás, a nappali viselet része.

A férfi lábbelik király az Oxford szabású, zárt fűzésű cipő. Ezt fel lehet venni farmerrel és szmokinggal is. Mintás cipőt akkor viseljünk, ha mintás a nadrág vagy az öltöny. Fontos még, hogy este 6 óra utáni programon már nem illik barna és mintás cipőt viselni a protokoll értelmében. 

A jólöltözöttség nem pénz kérdése- vallja a szakember. A részletekre érdemes figyelni, amiket ha komolyan veszünk, akkor az összhatás is megfelelő lesz. A titok a részletekben rejlik.

Számos izgalmas, szakmai profizmussal megírt cikket találtok a szakértő honlapján. 
https://bespokemagazin.hu

Cikksorozatunk előző részében a női irodai öltözködésről, következő részében a férfi casual, black és white tie viseletekről rántjuk le a leplet. 

Tóth-Kuthy Betti

Képek: Palotai Bernát

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

Levél Őhozzá

2024. March 29.|0 Comments

Van értelme még levelet írni egymásnak, amikor ott az online tér, ami százszor gyorsabb? És van-e értelme levelet írni annak, aki még a gondolatainkat is ismeri? Rita most levelet írt Őhozzá.

Maradt, mivel a pofont csók követte

2024. March 28.|0 Comments

Egyszer azt hallottam, hogy annál a férfinál, aki idegességében ököllel veri a falat, nem kell sok ahhoz, hogy a következő én legyek. De mennyire érintettek valójában a magyar nők párkapcsolati erőszakban? Hol a határ és mit tehetünk mi, akik felelősséget érzünk a bántalmazást elszenvedő nőkért?

Szex szülés után

2024. March 23.|0 Comments

Milyen a szex szülés után? Ez a kérdés izgatja a kismamákat, de azoknak is érdekes lehet, akik még nem várandósok. Szerzőnk szókimondó cikkében válaszolja meg a kérdést.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu