Brainel Mehandi stílusszakértő végre elmond mindent, amit tudnod kell!

Érezted már magad nőként elveszve az öltözködési etikettben? Aggodalomra semmi ok, hiszen nemrég Brainel Mehandi stílusszakértő, a Bespoke Magazin alapító-főszerkesztője járt Margaret Est eseményünkön, ahol a legtutibb tippeket osztotta meg a vendégekkel. Most végre megtudhatod, hogy nőként mit illik magadra öltened a hivatali, üzleti életben. 

Cikksorozatunk első része következik, közvetítjük a szakember gondolatait.

Nemek harca?

A szakember szerint elterjedt az a nézet, hogy ahhoz, hogy az üzleti életben az egyenrangúság kialakuljon férfi és nő között, el kell tüntetni a nemi különbségeket. Ez butaság, hiszen így úgy kezelik a nőiességet, mint egyfajta hátrányt, amiről udvariasan ne is vegyünk tudomást- öltözködjenek csak a nők inkább férfiasan! Azt kellene mondanunk, hogy a nő teljes értékű és egyenértékű a férfival. Nincs oka elrejteni a nőiességét, mint ahogy a férfinak sincs oka elrejteni férfias küllemét.

Az egyik nem sem kevesebb mint a másik, hanem egyenrangúak és ahhoz, hogy egyenrangúak legyenek nem kell, hogy egyformává váljanak.

Az a bizonyos női ruha

Legyen elég szűk ahhoz, hogy megmutassa a nőt, de legyen elég bő ahhoz, hogy látható legyen benne a hölgy.”

A női hivatali öltözködés hierarchiájának csúcsa a ruha, amely a férfiöltöny megfelelője, az öltözködés alapdarabja. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen szempontok szerint döntsön a hölgy, hogy élénk színű ruhát visel-e vagy sem? Azt kell tudni ehhez, hogy az adott helyzetben főszereplő, szóló, vagy mellékszereplő lesz-e? Háttérben vagy előtérben kell lennie? Ha háttérben, akkor decensebb, beleolvadó színt érdemes választani. Akkor célszerű élénket, ha főszereplő vagy szóló szerepben van a hölgy. Fontos, hogy a hivatali életben a dekoltázs semmilyen formája sem elfogadott.

A szoknya hossza érjen térdig, térd alattig, vagy térd felett maximum 5 cm-el végződjön (ez körülbelül egy saját tenyér méretnyi). Érdemes a hivatali környezetben kerülni a bőrszoknyát és a mintás harisnyát (a hangsúlyos harisnyának csak kisestélyi megjelenésében van létjogosultsága, de itt sem kötelező).

Mi a helyzet a nadrággal?

Megvan a létjogosultsága a legmagasabb hivatali szinteken is. A szabása legyen letisztult és egyszerű, közelítsen minél inkább a férfi nadrághoz. A nadrág az androgün (férfias) stílus tipikus darabja lehet, azonban ezzel vigyázni kell! Csak akkor érdemes ezt a férfiasabb öltözködési vonalat választani, ha a nő kellőképpen nőies tud maradni. Ha alapvetően egy maszkulin karakter és még úgy is öltözködik, mint egy férfi, akkor az egyensúly átbillen és egy torz kép alakulhat ki.

Milyen mintát válassz?

Az, hogy milyen lesz az öltözködésünk minősége az nagy mértékben függ attól, hogy milyen a ruhatárunkban a mintakultúra. Van-e benne koncepció? Harmónia szükséges a jólöltözöttség érzetének kialakulásához. Fontos, hogy a klasszikus mintákra törekedjünk. Ide sorolható a

·      Csíkos: Üzleti, hivatali életben elfogadott, de igazából bárhová felvehető kivételt képez az estélyi megjelenés.

·      Eszterházy kockás: Estélyi megjelenés kivételével bárhová jó.

·      Ablakkockás: Estélyi megjelenés kivételével bárhová jó.

·      Tyúklábminta: Szintén klasszikus választás.

·      Pöttyös: Az örök klasszikus, követendő minta!

Állatmintás öltözéknél három fő dologra kell figyelni:

1.     A ruhadarab nagyon jó minőségű legyen.

2.     Egyszerre csak egy állatmintás darab legyen rajtunk, ebbe a kiegészítőket is   bele kell érteni!

3.     Ne halmozzuk a különféle állatmintákat.

Hogyan ne legyen „túl sok” a kinézeted?

Arra kell figyelni, hogy egyszerre egy időben csak az ékszer és a cipő lehet domináns, tehát mintás. Ha a ruha diszkrét, (minta nélküli) akkor el lehet dönteni, hogy a cipő, a táska, vagy az ékszer legyen domináns. Ha kettőt szeretnénk mintásnak egyszerre, akkor az csak az ékszer és a cipő lehet. Ha a ruházat azon része, ahol az ékszer van diszkrét (minta nélküli), akkor ott lehet az ékszer hangsúlyos. Ha a ruha mintás, akkor oda nem kerülhet hangsúlyos ékszer. Ezen tanácsok megfogadásával nem lesz zajos a kinézet.

Nincs egy cipőm sem…

A szakember a csizma viselését nem ajánlja az üzleti, hivatali életben, mert három negatív asszociáció is kapcsolódik hozzá: sár, szex és trágya. Azt javasolja, ha hideg van, akkor csak az utcán viseljük, beérve az irodába pedig  cseréljük át egy finomabb darabra.

Bővebben az elegáns női cipőkről itt.

A jólöltözöttség nem pénz kérdése- mondja a szakember. A titok az, hogy nincs titok. Ha a részleteket komolyan vesszük, akkor az összhatás is harmonikus lesz.

Számos izgalmas, szakmai profizmussal megírt cikket találtok a szakértő honlapján: https://bespokemagazin.hu

Cikksorozatunk következő része a férfiak öltözködésében fog segítséget nyújtani.

Tóth-Kuthy Betti

Képek: Palotai Bernát

Szólj hozzá!

 

További cikkeink

A ruha mesél rólunk: mit gondolunk a világról, társadalomról, de legfőképpen magunkról – kisinterjú Szalai Katalinnal

2024. April 17.|0 Comments

Önbizalom? Önazonosság? Kialakult stílus? Hogyan függ össze a stílus az önismerettel? Úgy érzed, hogy a stílusod megtalálásához szükséged lenne egy segítő kézre és értő szemre? Gyere, vár az áprilisi Női Kör illusztris vendége: Szalai Katalin stíluskomponista és stílustanácsadó.

A tisztaság nem csupán annyi, hogy nem szexelsz

2024. April 12.|0 Comments

Boldogok a tiszta szívűek… Ha a tisztaság szóról elsőként nem egy öblítő reklám jut eszünkbe, akkor keresztényként meghallva, a fogalmat a szex tilalmával, önmegtagadással társítjuk. Hogyan lehet a tisztaság életforma? Hogyan lehet a tilalmak tárháza helyett, a tisztelet, bizalom és öröm forrása? Szerzőnk őszinte írásában elmondja, ő hogyan tért rá erre az útra.


A Margaretet azért alapítottuk meg 2021-ben, hogy egy értékőrző közösséget hozzunk létre. Az azóta eltelt közel 3 évben 6 Offline eseményen, 10 Női körön, 3 Jótékonysági kampány során és 7 Könyvklubon találkoztunk összesen közel 1000 emberrel. Ezek az események mind ingyenesek voltak, a kezdetektől fogva önerőből működünk, ám továbbiakhoz segítséget kérünk.

A támogatás menete:

1. Scanneld be telefonoddal a QR kódot vagy kattints a linkre!
2. Válaszd ki, hogy hány szál virággal szeretnél minket támogatni. Egy szál virág ~ 1800 HUF (3 EUR).
3. Kattints a fizetés gombra! A tranzakció díja szokásos banki fizetés, ~ 150 Ft, semmi többletköltséget nem rejt.

http://buymeacoffee.com/margaretbloghu