Mi a spanyol nők titka?  – Virágoktól legyezőkig minden, amit a spanyol eleganciáról tudni kell 

Ha egy spanyol nőre gondolok, elsőként valami ilyesmi kép ugrik be: dús, fekete, göndör haj, vörös rúzs. Elegáns, földig érő, fekete ruha, kecses csípővonal, szexi magassarkú cipő. Esetleg egy virág a hajkoszorúba tűzve…

Nyilván sejtettem, hogy nem minden nő mászkál flamenco táncosként Spanyolország utcáin, de mégis, mikor az országba érkeztem, nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon a fejemben lévő, érzékien elegáns spanyol nő képének mennyire van valóságtartalma. 

Szóval, mit kell tudni a spanyol eleganciáról? Személyes megfigyelések következnek.

Farmernadrág? Unalmas.

Na, nem akarok túlozni, nyilván fel lehet fedezni csinos farmernadrágos spanyol hölgyeket is, de leggyakrabban kilépnek a farmer-póló kombinációból. A legtöbb nő ruhában indul el otthonról, menjen bárhová is: munkába, egyetemre, ebédre, vacsorára vagy épp kutyát sétáltatni. De gyakran hordanak izgalmas, feszülős vagy éppen lenge nadrágokat, virágmintás szoknyákat és blúzokat. 

Figyelemfelkeltő, magabiztos és kissé bohém a jelszó.

Brunch? Felveszem a magassarkúmat és megyek! 

A spanyolok alapvetően híresek arról, hogy rengeteget járnak étterembe, kávézóba. Reggel, délben, este, tele vannak a vendéglátóhelyek. A spanyol elegancia pedig szintén nem korlátozódik le az esti vacsorákra: egy spanyol nő teljes természetességgel felvesz egy magassarkút és egy elegáns ruhát már egy bruncholásra is. 

Melyik ruha legyen? A virágos vagy a virágos?

Feltűnően sok virágos és mintás ruhát hordanak. Nem félnek a színektől: a ruháikban is megjelenik a Spanyolországra jellemző napsütés, frissesség, élénkség. 

Ne légy közönséges, por favor! 

Mi a helyzet a sminkkel? Bár az erős színek megjelennek a szem- és a száj kiemelésénél is, figyelnek a mértékre: a smink ízléses marad, nem megy át közönségesbe. 

Ugyanígy a kiegészítőkkel: bár bátrabbak az ékszerviselettel, az elegancia itt is alapvető ismérv. Továbbá mindennél fontosabb, hogy mind a smink, mind az ékszerek passzoljanak egymáshoz és passzoljanak a viselt ruhához!

Amit felvehet Madre, azt felveheti Abuela* is!

Kortalan elegancia, szó szerint. A spanyol nők bebizonyítják, hogy a divat nem csak a fiataloké. Az esztétikus öltözködés szeretete minden generációban megvan: az éttermek teraszai nyüzsögnek nem csak a señoritáktól, de ugyanúgy a csinosan kiöltözött, sangriát szürcsölgető señoráktól.

¡Ay, Dios mío!** Templomba megyek, hol a legyezőm?

Az előzőek után talán nem meglepő, de azért megér egy külön bekezdést: mint mindenhol máshol, a spanyolok a templomban is megadják a módját az öltözködésnek. Az elegáns ruhát gyakran kiegészíti egy-egy legyező, melynek lágy susogása kellemes alapzajt biztosít a misén, és egyidejűleg megkíméli a hölgyeket a kellemetlen izzadságcseppektől. 

Ahol a népviselet szexi

Végezetül… Elég sokat elmond egy nemzet divatszemléletéről az, hogy a tradicionális viseletük, a flamenco ruha egy kifejezetten vonzó ruhadarab. Nem beszélve arról, hogy az azt viselő nő milyen táncot lejt benne… De a spanyol virtus megér egy külön cikket.

Kocsis Krisztina

*madre (spanyol) – anya, abuela (spanyol) – nagymama
**¡Ay, Dios mío! (spanyol) – Ó, Istenem!

Képek forrása:  

http://www.thecoolhour.com/
www.allure.com
pinterest.com